Politique: Οι πρόωρες κάλπες «κάηκαν» στις στάχτες και στη μετάλλαξη «Δέλτα»

Οριστικό τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές αρχές φθινοπώρου θέτουν οι τελευταίες εξελίξεις

Politique: Οι πρόωρες κάλπες «κάηκαν» στις στάχτες και στη μετάλλαξη «Δέλτα»
Οι εκλογές τον Σεπτέμβρη βγαίνουν οριστικά από το τραπέζι! «Και να ήθελε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να τις κάνει», εκτιμούν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οι επτά συν ένας λόγοι που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εγκαταλείψει τυχόν σκέψεις.

Οριστικό τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές αρχές φθινοπώρου θέτουν οι τελευταίες εξελίξεις με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη μετάλλαξη «Δέλτα», αλλά και το προσφυγικό ρεύμα που αναμένεται από το Αφγανιστάν!

«Και να ήθελε ο πρωθυπουργός, πλέον δεν μπορεί να τις κάνει», είναι η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς εκτιμούν ότι εισερχόμαστε πλέον σε μια περίοδο κινούμενης άμμου, με τις εξελίξεις να μην μπορεί να προβλεφθούν!

Γιατί ο πρωθυπουργός και να ήθελε δεν μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες αυτή την περίοδο;

Πρώτα από όλα γιατί οι προβλέψεις για την πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι τόσο δυσοίωνες, που τυχόν προκήρυξη εκλογών τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον πρωθυπουργό!

Δεύτερο, επειδή η χώρα θα έμπαινε σε μια μεγάλη δοκιμασία ενάμισι τουλάχιστον μήνα, καθώς ενδέχεται λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής να είναι διπλές! Να μην προκύψει δηλαδή κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές λόγω της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες με απλή αναλογική και, ταυτόχρονη αδυναμία της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας, έστω και μειοψηφίας, κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Τρίτο, σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, μετά τις τρεις διερευνητικές εντολές που δίνονται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, εν συνεχεία, τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την Πρόεδρο για την ύστατη προσπάθεια συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές!

Τέταρτο, γιατί δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα επιτρέψουν από το παρασκήνιο μια τέτοια πρωτοβουλία, τη στιγμή που ενδιαφέρονται να αξιοποιηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και να μην υπάρχουν επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη χτυπημένη οικονομία-πολύ περισσότερο που ένα γενικευμένο lock down, που, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό εντός του φθινοπώρου!

Πέμπτον, δύσκολα θα επιτρέψουν κάλπες πριν τη μοιρασιά των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης συγκεκριμένοι επιχειρηματίες- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπετε συζητούν, αυτόν …εμπιστεύονται! Και ο πρωθυπουργός, όμως, με τη σειρά του, δύσκολα δεν θα θελήσει να είναι αυτός που θα τρέξει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έκτο, ακόμα και σε δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Γεννηματά, η Νέα Δημοκρατία ακόμα και αν πάρει τα ποσοστά του 2019 δύσκολα θα πετύχει αυτοδυναμία, αφού το μπόνους για το πρώτο κόμμα είναι πλέον –και μάλιστα κλιμακωτά- 40 έδρες αντί 50 που ήταν στις περασμένες εκλογές!

Έβδομο, γιατί, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, η ΕΕ δεν απαιτεί επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, κάτι που ενδέχεται να πράξει το 2023, γεγονός που σημαίνει πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Κυριάκο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να προσφύγει σε κάλπες, καθώς διαφορετικά θα οδηγηθεί σε δύσκολα οικονομικά μέτρα.

Όγδοο, γιατί δεν αισθάνεται ακόμα την ανάσα της αντιπολίτευσης στην πλάτη του. Μόλις τη νοιώσει, για να γλυτώσει τα χειρότερα, η προσφυγή στις κάλπες θα είναι μονόδρομος.

Βασίλης Σκουρής-ieidiseis