Scenarios for the elections: Το εκλογικό σενάριο του Σεπτεμβρίου!! Άνοιξη ή Φθινόπωρο χωρίς Αυτοδυναμία!!

Εν αρχή είναι η πανδημία. Από την εξέλιξή της θα κριθούν πολλά. Είναι το μέτωπο που έδωσε πόντους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα την απειλεί με αποκαθήλωση....

Scenarios for the elections: Το εκλογικό σενάριο του Σεπτεμβρίου!! Άνοιξη ή Φθινόπωρο χωρίς Αυτοδυναμία!!

Θα σημάνει το 2022 το τέλος της πανδημίας; Θα γίνουν εκλογές;  Θα φθαρεί και άλλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα μπορέσει να ανακάμψει ο Αλέξης Τσίπρας; Μπορεί, πράγματι, ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ;

Γύρω από  αυτά τα ερωτήματα περιστρέφονται οι συζητήσεις για το πολιτικό 2002, για το οποίο οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι θα είναι έτος εκλογών.

Εν αρχή είναι η πανδημία. Από την εξέλιξή της θα κριθούν πολλά. Είναι το μέτωπο που έδωσε πόντους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα την απειλεί με αποκαθήλωση.

Οι παλινωδίες, η πολυφωνία των υπουργών, η αναποφασιστικότητα του τελευταίου τριμήνου, φαίνεται να έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στον, αναπόφευκτο έτσι κι αλλιώς, κύκλο φθοράς της.

Η σημαία της αποτελεσματικότητας, την οποία ύψωσε η κυβέρνηση κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, έχει υποσταλεί. Στη θέση της έχει υψωθεί, αυτή τη φορά από τους πολίτες, η σημαία της αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της.

Φαίνεται αυτό σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση και δηλώνει δυσαρεστημένη από το κυβερνητικό έργο.

Ενδεικτικό αυτού υπήρξε το γεγονός ότι ακόμη και οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων αντιμετωπίστηκαν από τους περισσότερους ως προεκλογική κίνηση

Τα «στρατόπεδα» είναι χωρισμένα στα δύο. Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή πριν από το καλοκαίρι, και από την άλλη μια δεύτερη κατηγορία εισηγείται πρόωρες κάλπες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα επιχειρήματα στις δύο περιπτώσεις διαφοροποιούνται.

Στον αέρα ο σχεδιασμός Μητσοτάκη

Ο εκλογικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στον αέρα. Οι εισηγήσεις που δέχεται, όσο και αν ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα στήσει κάλπες στο τέλος της τετραετίας, είναι «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».

Το όσο πιο γρήγορα εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν η κατάσταση οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και ακόμα χειρότερα σε μερικό κλείσιμο της οικονομίας, τότε κάλπες δεν πρόκειται να δούμε πριν το φθινόπωρο του έτους.

Αν υπάρξει αποκλιμάκωση ή αν αποδειχθεί ότι η Όμικρον διαδίδεται εύκολα αλλά δεν απειλεί, λόγω χαμηλής επικινδυνότητας, το ΕΣΥ, τότε θα πέσει στο τραπέζι το σενάριο της κάλπης πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Το Μάρτιο η απόφαση για το χρόνο των εκλογών

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως όλα δείχνουν, το Μάρτιο. Τότε θα έχει διαπιστωθεί:

  • αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να διαχειριστεί τη ζημιά του τελευταίου διαστήματος
  • αν ο Αλέξης Τσίπρας, στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος του, μπορέσει να δώσει σαφές στίγμα της ταυτότητας και της πολιτικής του θολώνουν από «παραφωνίες» σε κρίσιμα θέματα όπως για παράδειγμα αυτό του εμβολιασμού και 
  • αν ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πορεία προς το συνέδριο του δικού του κόμματος, με τον μήνα του μέλιτος και τους εσωκομματικούς αντιπάλους του να έχουν ..ξελουφάξει θα διατηρήσει τα δημοσκοπικά διψήφια ποσοστά του

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι κλειδί για τις εξελίξεις

Είναι βέβαιο και αυτό δείχνουν όλες οι μετρήσεις και ειδικά αυτές που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και μετράνε τα καλούμενα ποιοτικά στοιχεία, ότι:

  • η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ακόμα και στο επίπεδο του 15% δεν επηρεάζει δραματικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον αυτά που έδειχναν οι, προ Ανδρουλάκη, δημοκοπήσεις
  • αντιθέτως επηρεάζει τα ποσοστά της ΝΔ από την οποία προέρχονται (μαζί με τους αναποφάσιστους) οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι άσχετες με το δεδομένο αυτό, οι πληροφορίες που φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει να είναι υποψήφιος και στο Ηράκλειο προκειμένου να αναχαιτιστούν οι απώλειες προς τον Ανδρουλάκη

Ο ιδανικός χρόνος

Συγκεκριμένα, οι υπέρμαχοι των εκλογών κατά τους πρώτους μήνες της άνοιξης πιστεύουν ότι είναι ιδανικός ο χρόνος, δεδομένου ότι δεν θα έχουν προλάβει να φτάσουν στα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις σε αγαθά και οικιακά τιμολόγια, ενώ δεν θα υπάρξει και ρίσκο επανάληψης των φαινομένων του προηγούμενου καλοκαιριού.

Από την άλλη, όσοι υπεραμύνονται του σεναρίου των εκλογών κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου προβάλλουν ως επιχείρημα τον καθαρό πολιτικό χρόνο που απομένει μέχρι την κανονική λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Το τελευταίο είναι αυτό που ήδη έχει αρχίσει να προβληματίζει τον Μητσοτάκη. Μάλιστα, αν σήμερα η προοπτική και μόνο των πρόωρων εκλογών έχει αρχίσει να δημιουργεί δυσλειτουργίες ακόμη και στη λήψη θαρραλέων κυβερνητικών αποφάσεων, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι έχει να γίνει έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Εκεί κανένας (μα κανένας) υπουργός δεν θα υπογράφει υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Άπιαστος στόχος η αυτοδυναμία της ΝΔ

Σε κάθε περίπτωση:

Οι εκτιμήσεις για ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 20% είναι αυθαίρετες. Ακόμα και με βάση τη σημερινή του εικόνα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί, ακόμα και με μεγάλη άνοδο του ΠΑΣΟΚ, πάνω από το 25%.

Η ΝΔ θα χάσει ποσοστό κρίσιμο που επί της ουσίας ανατινάζει τον στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να οδηγήσει τη χώρα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ώστε στη δεύτερη, να πετύχει την αυτοδυναμία.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στα εκλογικά ποσοστά του 2019 και ΠΑΣΟΚ σε διψήφιο ποσοστό η αυτοδυναμία της ΝΔ γίνεται στόχος άπιαστος.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ξαναγυρνάμε στο βασικό σενάριο. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο  Πρωθυπουργός είναι «όσο πιο γρήγορα, οι κάλπες τόσο το καλύτερο».

Εκτός και αν στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσουν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Αλλά από εκεί και πέρα αρχίζει μια άλλη συζήτηση.

Φυσικά, στην πολιτική, όπως έχει αποδειχθεί από την πρόσφατη Ιστορία, τίποτα δεν είναι στατικό. Ένα παραπάνω στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπου, εκτός από τα τυχαία γεγονότα (που μεταβάλλουν διαχρονικά τους πολιτικούς συσχετισμούς), συντελούνται και ανατροπές, δημιουργώντας ένα νέο σκηνικό.

Με βάση τα παραπάνω, θα ήταν εντελώς επιπόλαιο να ποντάρει κανείς, στο ότι θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος της τετραετίας!!

Ο κύκλος της πανδημίας θα είναι, ωστόσο, αυτός που θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό το χρόνο των εκλογών!! Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τίποτε, αν και ένας πραγματικός αιφνιδιασμός, δεν μπορεί να είναι παρά οι κάλπες στα τέλη της άνοιξης, αφού προηγηθεί ένας (προ)εκλογικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης!!