Summer Solstice 2024: Θερινό ηλιοστάσιο 2024!! 20 Ιουνίου, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου & πόσο θα διαρκέσει!! Τα επίσημα “εγκαίνια” του καλοκαιριού!!

Summer Solstice 2024 / Θερινό ηλιοστάσιο 2024!! 20 Ιουνίου, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου & πόσο θα διαρκέσει!! Τα επίσημα “εγκαίνια” του καλοκαιριού!!

Summer Solstice 2024: Θερινό ηλιοστάσιο 2024!! 20 Ιουνίου, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου & πόσο θα διαρκέσει!! Τα επίσημα “εγκαίνια” του καλοκαιριού!!

Summer Solstice 2024 / Θερινό ηλιοστάσιο 2024!! 20 Ιουνίου, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου & πόσο θα διαρκέσει!! Τα επίσημα “εγκαίνια” του καλοκαιριού!!

Πλησιάζει το θερινό ηλιοστάσιο του 2024 - Πόσο θα διαρκέσει η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου 

Το θερινό ηλιοστάσιο 2024 πλησιάζει και φέρνει μαζί του την πιο μεγάλη ημέρα της χρονιάς, ενώ σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού.

Πότε είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Το ημερολογιακό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουνίου, αν και φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες μας βασανίζουν ήδη από το Μάρτιο.

Από το θερινό ηλιοστάσιο και μετά, η μέρα θα αρχίσει να μικραίνει, μέχρι να φτάσουμε στη μικρότερη μέρα του χρόνου, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε και θα σημειωθεί η μικρότερη μέρα του χρόνου και η μέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει ξανά.

Για το 2024, το θερινό ηλιοστάσιο πρόκειται να λάβει χώρα την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ώρα 23:50.

Στο νότιο ημισφαίριο σήμερα θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (τον χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.

Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται δύο ηλιοστάσια, το θερινό και το χειμερινό, τα οποία σηματοδοτούν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο αντίστοιχα. Το ημερολογιακό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουνίου, αν και φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες μας βασανίζουν ήδη από το Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς, η οποία σύμφωνα με το Time and Date, στην Αθήνα θα διαρκέσει 14 ώρες και 52 λεπτά (ανατολή του Ηλίου στις 06:02 και δύση στις 20:50).

Τι είναι το θερινό ηλιοστάσιο

Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει όταν η γωνία του ημι-άξονα κάποιου πλανήτη, είτε του βόρειου ή του νοτίου ημισφαιρίου, είναι πιο κεκλιμένη προς το αστέρι στο οποίο περιστρέφεται (τροχιά του πλανήτη).

Η μέγιστη κλίση του άξονα της Γης προς τον ήλιο είναι 23° 44'. Αυτό συμβαίνει δύο φορές ετησίως, στους οποίους χρόνους ο Ήλιος φτάνει στην υψηλότερη θέση του στον ουρανό, όπως φαίνεται από το βορρά ή το νότιο πόλο.

Τι έχει πει ο Διονύσης Σιμόπουλος

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, έχει εξηγήσει ότι κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Η εκλειπτική είναι η απεικόνιση ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.

Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο), θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δεν συμπίπτουν, αλλά τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική.

Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής» και τα δύο σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία».

Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου.

Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο. Και στις δύο αυτές ημέρες, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα, δηλαδή επί 12 ώρες ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και επί 12 ώρες βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, έχουμε δηλαδή ίση-μέρα: ισημερία.

Από το εαρινό ισημερινό σημείο και μετά, ο Ήλιος φαίνεται να σκαρφαλώνει όλο και πιο πάνω στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού.

Οι μέρες μεγαλώνουν, οι νύχτες μικραίνουν και ο καιρός γίνεται όλο και πιο θερμός.

Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 21 Ιουνίου, ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής από το οποίο θα αρχίσει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό.

Το σημείο αυτό, στις 21 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. Επειδή για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.