Sun tanning: 5 μύθοι που χρειάζεται να γνωρίζεις για το Μαύρισμα!!

Sun tanning / 5 μύθοι που χρειάζεται να γνωρίζεις για το Μαύρισμα!!

Sun tanning: 5 μύθοι που χρειάζεται να γνωρίζεις για το Μαύρισμα!!

Το πιθανότερο είναι να έχεις κάνει ήδη το πρώτο σου μπάνιο φορώντας το ολοκαίνουριο μαγιό. Κι αν δεν έχεις πάρει ακόμη χρώμα μη σκας, έχεις όλο το καλοκαίρι μπροστά σου. Γνωρίζεις τα πάντα για την αντηλιακή προστασία και πόσο σημαντική είναι αν θέλεις να αποφύγεις τα εγκαύματα, τα σημάδια πρόωρης γήρανσης αλλά και τον καρκίνο του δέρματος. 

Παράλληλα, θέλεις να αποκτήσεις το τέλειο μαύρισμα. Μπορείς αρκεί να είσαι προσεχτική και να έχεις υπομονή ώστε ναι μεν το δέρμα σου να έχει το σέξι, μπρούντζινο χρώμα αλλά ταυτόχρονα το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και υγιές. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθεις 5 μύθους για το μαύρισμα που αποκαλύπτουν οι ειδικοί και θα σε αφήσουν άφωνη. Κράτησε σημειώσεις για όλα όσα δεν γνώριζες μέχρι τώρα ή απλά τα άφηνες στην άκρη. 

Μύθος 1ος: Το fake tan δεν είναι ασφαλές για το δέρμα 

Το βασικό συστατικό του self tan είναι μια χημική ουσία που ονομάζεται  DHA (διυδροξυακετόνη) και έχει ελεγχθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Θεωρείται απόλυτα ασφαλής όταν εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα. Πρόκειται για μια ένωση με βάση τη ζάχαρη η οποία όταν εφαρμόζεται σε μια επιφάνεια με αμινοξέα όπως είναι το δέρμα προκαλεί μια αντίδραση αλλαγής χρώματος χωρίς όμως να διεισδύσει σε αυτό. Καλό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, να εξετάζεις προσεχτικά τη σύνθεση του προϊόντος που χρησιμοποιείς και να επιλέγεις εκείνη που προέρχεται από φυσικές πηγές DHA. Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το self tan δεν σε προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία που σημαίνει ότι η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη. 

Μύθος 2ος: Το μαύρισμα κάνει καλό στις δερματικές παθήσεις  

Εδώ και χρόνια λέγεται ότι ο ήλιος βελτιώνει δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή. Οι δερματολόγοι όμως έχουν αντίθετη άποψη. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ο ζεστός καιρός να μειώνει τα σημάδια της ψωρίασης και της ακμής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να περνάς αρκετή ώρα κάτω από τον ήλιο μιας και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και ενώ η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, δεν αποτελεί θεραπεία για την πάθηση. Μπορείς να συζητήσεις με το δερματολόγο σου την περίπτωση της φωτοθεραπείας που ακολουθείς πάντα υπό την επίβλεψη του γιατρού. Από την άλλη αν ταλαιπωρείσαι από σημάδια ακμής υπάρχει περίπτωση να προκληθεί έξαρση μιας και ο ήλιος ενδέχεται να επιδεινώσει την ακμή προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη στο δέρμα. Και σε αυτή την περίπτωση η γνώμη του δερματολόγου είναι απαραίτητη. 

Μύθος 3ος: Είναι απαραίτητο για τη λήψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες ειδικά αν περνάς μεγάλο μέρος του καλοκαιρού κάτω από τον ήλιο.  Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο, ο ήλιος δεν είναι η μοναδική πηγή. Θα τη βρεις επίσης σε λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός και το σκουμπρί, στους κρόκους αυγών, στο κόκκινο κρέας και το συκώτι. Επίσης υπάρχουν πάντα και τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D. H υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Μύθος 4ος: Μία εφαρμογή αντηλιακού είναι αρκετή 

Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο και πιο συχνά αν βουτάς στη θάλασσα συχνά, κάνεις θαλάσσια σπορ ή ταλαιπωρείσαι από έντονη εφίδρωση.  Το αντηλιακό απορροφάται και εξαφανίζεται όταν έρχεται σε επαφή με το νερό ή με τον ιδρώτα. Αν χρησιμοποιείς αντηλιακό με SPF50, εφαρμόζεις έξι κουταλάκια του γλυκού ( 30 ml) κάθε φορά.

Μύθος 5ος: Το solarioum είναι πιο ασφαλές από την ηλιακή ακτινοβολία  

Οι μηχανές μαυρίσματος χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία υψηλής έντασης για να χαρίσουν ηλιοκαμένη όψη στο δέρμα.  Επειδή συνήθως το φως UVA βρίσκεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον (στο κρεβάτι ενός θαλάμου) οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλείς από τις UVA και UVB ακτίνες μαζί. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζεις ότι και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα. Σύμφωνα μάλιστα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος υπάρχει 75% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης απειλητικού για τη ζωή μελανώματος από μία και μόνο συνεδρία μαυρίσματος σε εσωτερικούς χώρους πριν από την ηλικία των 35 ετών.