Μαρία Σταυρακοπούλου: Έχε μέλι και να δεις τις μύγες πως έρχονται!! [Λαϊκή παροιμία]

.....η έντονη ανοικοδόμηση έφερε τα σπίτια και τα τουριστικά καταλύματα κοντά στις λιγοστές κτηνοτροφικές μονάδες......

Μαρία Σταυρακοπούλου: Έχε μέλι και να δεις τις μύγες πως έρχονται!! [Λαϊκή παροιμία]

Τεράστιος αριθμός μυγών πλήττει αυτή την εποχή περιοχές  στην Άνω Μερά Μυκόνου

Οι κάτοικοι υποφέρουν και αγωνιούν για το ενοχλητικό φαινόμενο. Κάποιοι μίλησαν για ψεκασμό. Μέτρο αναποτελεσματικό, προσωρινό, ανθυγιεινό και άκρως αντιοικολογικό.

Κάποιοι θιασώτες του παρελθόντος είπαν ότι πάντα έτσι γινόταν και παλιά με τις βουδιές και το άνομβρο καλοκαίρι. Υπομονή!! Θα φυσήξει βοριάς και θα φύγουν!!

Οι μύγες  είναι υπεύθυνες για περισσότερες από 65 ασθένειες τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, όπως τύφος, χολέρα, μικροβιακή δυσεντερία κ.λπ.

Τα θηλυκά άτομα αφήνουν τα αβγά τους σε αλλοιωμένο οργανικό υλικό όπως σκουπίδια και περιττώματα ανθρώπων και ζώων, με ιδιαίτερη προτίμηση στην κοπριά.

Κάθε θηλυκό άτομο μπορεί να γεννήσει μέχρι και 500 αβγά, που τα αποθέτει σε ομάδες των 75-150 σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών.  Κατά τη διάρκεια ζωής της κάθε μύγα μπορεί να γεννήσει μέχρι και 2.000 αβγά. Ακόμα και μικρές ποσότητες οργανικής ουσίας σε αποσύνθεση όπως είναι τα υπολείμματα στους κάδους των σκουπιδιών, μπορούν να γίνουν εστίες ανάπτυξης προνυμφών

ΣΗΜΕΡΑ όμως η επιστήμη προσπαθεί να δώσει μια λύση διαχείρισης στέρεων αποβλήτων ,φιλική προς το περιβάλλον και που θα έχει σαν σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση τους. Η λύση που εφαρμόζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και είναι χρηματοδοτούμενη από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι οι Μηχανικοί Κομποστοποιητές (κομπόστ = φυσικό λίπασμα). Μηχανήματα με δυνατότητα συνεχούς διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων από 80 λίτρα ανά βδομάδα μέχρι και 400 και παραπάνω λίτρα ανά βδομάδα. Η ανάδευση και συνεπώς ο αερισμός γίνεται χειροκίνητα η μηχανικά στις μεγαλύτερες μονάδες. Δεν απαιτεί καμία πηγή ενέργειας ενώ η εξωτερική του θερμομόνωση, επιτρέπει την τοποθέτηση τους σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο χωρίς την ανάγκη σκέπαστρου. Δεν χρειάζονται περιβαλλοντική μελέτη ,ούτε και κάποια άδεια. Το παραγόμενο κομπόστ είναι έτοιμο σε 14 ημέρες και απαιτείται το προϊόν να ωριμάσει για άλλες 2 εβδομάδες σε εξωτερικό χώρο ή σε απλό κάδο κομποστοποίησης. Είναι δε απαλλαγμένο από ασθένειες και σπόρους ζιζανίων.

Τώρα πια, η έντονη ανοικοδόμηση έφερε τα σπίτια και τα τουριστικά καταλύματα κοντά στις λιγοστές κτηνοτροφικές μονάδες. Μια ομαλή συμβίωση βασισμένη σε αρχές υγιεινής και σεβασμού προς το περιβάλλον είναι επιβεβλημένη. Σε κάποια κράτη εκμεταλλεύονται την κυτταρίνη της κοπριάς και φτιάχνουν προϊόντα χαρτιού. Εμείς ας επιλέξουμε την κομποστοποίηση.

Εκτός αν…περιμένουμε να φυσήξει βοριάς και να παρασύρει τις μύγες και την δυσάρεστη μυρωδιά σε άλλους!!

*Η Μαρία Σταυρακοπούλου, είναι Βιολόγος [Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης] με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία.