Μαρία Σταυρακοπούλου:  ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ένα «καζάνι που βράζει» ! Η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα

Μαρία Σταυρακοπούλου:  ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ένα «καζάνι που βράζει» ! Η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα

Η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θάλασσα, στην οποία ανήκουμε και εμείς. Λόγω της γεωμορφολογίας της θερμαίνεται πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Αυτή η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της είναι ένας σοβαρός παράγοντας εξαφάνισης θερμοευαίσθητων και μη θαλάσσιων οργανισμών. Πολλά ψάρια στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν μεταναστεύουν σε περιοχές με ευνοϊκότερες συνθήκες. Άλλα αλλάζουν φυσιολογικά χαρακτηριστικά για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παρατηρείται δε τα τελευταία χρόνια και εισβολή ψαριών από άλλες περιοχές ,εκτός Μεσογείου, όπως πχ οι αγριοσάλπες και το λεοντόψαρο.

Οι παράκτιοι ψαράδες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται λόγω της μείωσης των ψαριών και πολλές φορές αναγκάζονται να ψαρεύουν πιο μακριά και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Η ΛΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ.

Οι μηχανότρατες, τα γρι-γρι καταστρέφουν την θαλάσσια πανίδα. Πάρα πολλές φορές ψαρεύουν παράνομα ψάρια εκτός εποχής και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πετούν αυτά που δεν χρειάζονται στην θάλασσα(παρεμπίπτοντα αλιεύματα). Είναι γνωστό ότι πιάνουν και γόνο, δηλαδή ψαράκια μικρότερα του επιτρεπτού μεγέθους. Η αναπαραγωγική περίοδος των ψαριών πρέπει επιτέλους να γίνει σεβαστή από τους αλιείς. Η τήρηση της εποχιακής απαγόρευσης της αλιείας συγκεκριμένων κατηγοριών είναι απαραίτητη.

Πολύ συχνά παρατηρώ να πιάνουν αχινούς, που είναι προστατευόμενο είδος επιδεικνύοντας το κατόρθωμά τους στο fb,αλλά και στο διπλανό τραπέζι ψαροταβέρνας να παραγγέλνουν φρέσκια αχινοσαλάτα!

Οικολογικά άστοχη είναι και η κατηγοριοποίηση των ψαριών σε Α΄,´à ΄κατηγορίες. Όλα τα ψάρια έχουν την ίδια θρεπτική αξία, να μην αναφέρω ότι μερικά μικρά και ταπεινά όπως η σαρδέλα έχει ύψιστη κατά τα λεγόμενα των διαιτολόγων.

Ο άνθρωπος είναι κρίκος μιας τροφικής αλυσίδας της θάλασσας και της ξηράς. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε διαταραχή ποιοτική η ποσοτική σε κάποιο άλλο κρίκο θα έχει σίγουρα επιπτώσεις και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην ρύπανση των θαλασσών από μη αποικοδομήσιμους ρίπους .Καιρός είναι να γίνουμε συνειδητοποιημένοι  καταναλωτές των αγαθών της θάλασσας, ωθώντας με τον τρόπο μας την βιώσιμη αλιεία  .Επιλέγοντας μη δημοφιλή ψάρια, διευρύνεις την διατροφή σου, ανακαλύπτεις νέες γεύσεις, ενώ παράλληλα συμβάλεις στην προστασία των θαλασσών.
Γαύρο ψητό στο φούρνο λοιπόν αύριο!

*Η Μαρία Σταυρακοπούλου, είναι Βιολόγος [Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης] με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία.