3 Δεκεμβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με θέμα "Το μέλλον είναι προσβάσιμο" {Video}

Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Σεβασμός, ισότητα, προσβασιμότητα The theme for 2019 International Day of Persons with Disabilities is “T

3 Δεκεμβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με θέμα "Το μέλλον είναι προσβάσιμο" {Video}
3 Δεκεμβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με θέμα "Το μέλλον είναι προσβάσιμο" {Video}

Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Σεβασμός, ισότητα, προσβασιμότητα

The theme for 2019 International Day of Persons with Disabilities is “The Future is Accessible”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μας ενημερώνει ότι περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία.....

The theme for 2019 International Day of Persons with Disabilities is “The Future is Accessible”

“The Future is Accessible” means that we must all, together, look towards a future where the barriers that stand in peoples way no longer exist. Working towards an accessible future is everyone's responsibility, as is calling out barriers wherever they exist and working to overcome them. It is a future that demands that people are not excluded because of their impairments.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, ισότητα ευκαιριών, προσβασιμότητα, σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, απαγόρευση των διακρίσεων.

Γιατί καθιερώθηκε το 1962 η Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πάνδημο αίτημα και διεκδίκηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας είναι η υιοθέτηση από την Πολιτεία της παρούσας πρότασης ως την απαιτούμενη ολοκληρωμένη, συνεκτική και μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική και σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Σύμβασης, την εκπόνηση των οποίων συνιστά η Επιτροπή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών.

Το μήνυμα του António Guterres - Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

António Guterres (UN Secretary-General) on the Intl. Day of Persons with Disabilities (3 Dec 2019)

Το θέμα για το 2019 IDPD είναι η «Προώθηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες και της ηγεσίας τους: ανάληψη δράσης για την Ατζέντα Ανάπτυξης του 2030».

Το θέμα επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες για μια χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη, όπως προβλέπεται στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030, η οποία δεσμεύεται να «αφήσει κανέναν πίσω» και αναγνωρίζει την αναπηρία ως οριζόντια ζητήματα, την εφαρμογή των 17 στόχων της για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το κείμενο της σύμβασης του ΟΗΕ όπως κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 10 Απριλίου του 2012 (Στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)

ΕΔΩ

 

Συνοπτικά  η σύμβαση, ως σύνολο, αλλά και το περιεχόμενο των επιμέρους άρθρων της, διέπονται από οκτώ κατευθυντήριες αρχές:

  • Ο σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, της αυτονομίας, που περιλαμβάνει την ελευθερία να κάνει τις δικές του επιλογές, και την ανεξαρτησία των προσώπων.
  • Απαγόρευση των διακρίσεων.
  • Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.
  • Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.
  • Ισότητα των ευκαιριών.
  • Προσβασιμότητα.
  • Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Ο σεβασμός των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρούν την ταυτότητά τους.