Gouvernement Barnier: Κυβέρνηση δεξιάς απόχρωσης έκανε ο Μπαρνιέ στην Γαλλία - Με πρόταση δυσπιστίας απειλεί η Αριστερά

Gouvernement Barnier / Κυβέρνηση δεξιάς απόχρωσης έκανε ο Μπαρνιέ στην Γαλλία - Με πρόταση δυσπιστίας απειλεί η Αριστερά

Gouvernement Barnier: Κυβέρνηση δεξιάς απόχρωσης έκανε ο Μπαρνιέ στην Γαλλία - Με πρόταση δυσπιστίας απειλεί η Αριστερά

Gouvernement Barnier / Κυβέρνηση δεξιάς απόχρωσης έκανε ο Μπαρνιέ στην Γαλλία - Με πρόταση δυσπιστίας απειλεί η Αριστερά

Την πρώτη του συνεδρίαση στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν της Γαλλίας έκανε σήμερα το δεξιού προσανατολισμού υπουργικό συμβούλιο του Μισέλ Μπαρνιέ, που δέχεται ήδη σφοδρή κριτική από την Αριστερά, αλλά και από την ακροδεξιά.

Από τα 39 μέλη της κυβέρνησης Μπαρνιέ οι δέκα υπουργοί προέρχονται από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, οι τέσσερις είναι διάφορες προσωπικότητες της Δεξιάς, ενώ 17 χαρτοφυλάκια παραμένουν στα χέρια του κεντρώου μπλοκ του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κεντροδεξιός Ζαν-Νοελ Μπαρό, από το κόμμα MoDem, είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, που θα πρέπει να επιβληθεί γρήγορα σε μια εκρηκτική διεθνή σκηνή εν μέσω δύο σημαντικών συρράξεων, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Την καυτή πατάτα του υπουργείου Οικονομίας ανέλαβε ο Αντουάν Αρμάν, από το κόμμα του Γάλλου προέδρου, ενώ στο υπουργείο Άμυνας παρέμεινε ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού, που ανήκει στο προεδρικό μπλοκ και είναι ένας από τους λίγους που θα έχουν στην διάθεσή τους αυξημένο προϋπολογισμό σε μια συγκυρία πολλαπλών διεθνών κρίσεων.

Ο δεξιός (Ρεπουμπλικανοί) Μπρούνο Ρεταγιέ, κήρυκας της «τάξης», της «αυστηρότητας» και της «πειθαρχίας», τοποθετήθηκε στο Εσωτερικών με έμφαση τη μετανάστευση, εν μέσω ανησυχιών ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του Μακρόν για την αδιάλλακτη στάση του στο θέμα.

Υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη ανέλαβε ο Μπενζαμέν Χαντάντ, επίσης προερχόμενος από το κόμμα του Μακρόν, όπως άλλωστε και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Μοντ Μπρεζεόν, που ήταν προηγουμένως μέλος της γκωλικής Δεξιάς. Η αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ανίκ Ζενεβάρ ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η Ρασιντά Ντατί, πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί και διχαστική φυσιογνωμία της γαλλικής Δεξιάς, παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Αριστερά απειλεί με πρόταση μομφής την κυβέρνηση Μπαρνιέ

Μολονότι δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γαλλία ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, βλέπει την κυβέρνησή του, πριν καλά καλά σηκώσει τα μανίκια της για να πιάσει δουλειά, να βρίσκεται υπό πίεση από τους πολιτικούς αντιπάλους της, με αυξανόμενες απειλές για πρόταση δυσπιστίας από την Αριστερά και διαδηλωτές να εκφράζουν την οργή τους για το νέο σχήμα που καλείται να κυβερνήσει τη Γαλλία.

Πολιτικοί της Αριστεράς ανακοίνωσαν αμέσως τα σχέδιά τους να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ με πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση. Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας -του μεγαλύτερου σε αριθμό εδρών κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας, που εξασφάλισε την πρωτιά αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουλίου- χαρακτήρισε το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ «κυβέρνηση των ηττημένων των εκλογών», τονίζοντας ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τη ρίξουν «με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία».

Χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές είχαν κατεβεί ώρες πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων γαλλικών πόλεων, επιμένοντας ότι προδόθηκαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, χαρακτήρισε «αντιδραστική» την κυβέρνηση Μπαρνιέ υποστηρίζοντας ότι «δείχνει το μεσαίο δάχτυλο στη δημοκρατία», ενώ ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν βουλευτής, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι μια πρόταση δυσπιστίας είναι «μια καλή λύση», αποκαλώντας το υπουργικό συμβούλιο «ίδιο όπως και πριν αλλά με ισχυρότερο δεξιό μέικ απ», προβλέποντας ότι θα επιβάλει «επώδυνα μέτρα στους συμπολίτες μας».

Αλλά και η ακροδεξιά έκανε λόγο για «μια από τα ίδια», με τον εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν, ηγέτη της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά να δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ «δεν έχει μέλλον».

«Απίθανη» μια συνεργασία ακροδεξιάς - Αριστεράς για να ρίξουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ

Το κόμμα «Αναγέννηση» του Μακρόν, μολονότι έχασε κάποια μεγάλα υπουργεία, κατάφερε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του 12 από τα 39 χαρτοφυλάκια με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ να σημειώνει ότι «αυτό δεν είναι μια νέα κυβέρνηση, αλλά ανασχηματισμός».

Εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, θα χρειαστεί απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να περάσει και να υποχρεώσει την κυβέρνηση Μπαρνιέ να παραιτηθεί με άμεση ισχύ.

Πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, θεωρούν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς θα απαιτούσε να υπερψηφίσουν μια τέτοια πρόταση μομφής η ακροδεξιάς και η Αριστερά, που είναι ορκισμένοι εχθροί.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση Μπαρνιέ

Για την κυβέρνηση Μπαρνιέ η πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι η παρουσίαση ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το 2025 προκειμένου να αντιμετωπίσει την «πολύ κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση» της χώρας, όπως ο ίδιος την περιέγραψε προ ημερών.

Το σχέδιο αυτό θα υποβάλλει στην Εθνοσυνέλευση τον ερχόμενο μήνα ο 33χρονος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν,

O Μπαρνιέ αναμένεται να απευθυνθεί στην Εθνοσυνέλευση με την πρώτη του σημαντική ομιλία την 1η Οκτωβρίου. Σε χθεσινή του συνέντευξη στο δίκτυο France 2 ο 73χρονος πρωθυπουργός επιχείρησε να κατευνάσει πολλές ανησυχίες των Γάλλων ψηφοφόρων μεταξύ άλλων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη φορολόγηση.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει αύξηση των φόρων για την πλειοψηφία των πολιτών, πρόσθεσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από «τους πλουσιότερους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αλληλεγγύης», ενώ αναφορικά με την μεταρρύθμιση των συντάξεων, την κατάργηση της οποίας ζητεί η αριστερά και η ακροδεξιά, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θέλει «να πάρει τον χρόνο για να γίνουν βελτιώσεις».

Και υπογράμμισε τη σημασία της συνοχής και της αδελφοσύνης στην κυβέρνησή του. «Λένε ότι λογοκρίνουμε την αριστερά. Λυπάμαι πολύ γι' αυτό γιατί πίστευα από καιρό ότι ο σεχταρισμός ή η μισαλλοδοξία είναι απόδειξη αδυναμίας. Οπότε δεν θα γίνω ο πρώτος σεχταριστής», είπε ο Μπαρνιέ. «Δεν θα υπάρξει καμία ιδεολογία, κανένας σεχταρισμός, απλώς πρακτικά μέτρα όπως παίρνουν όλοι οι γείτονές μας, και θα προσπαθήσουμε να έχουμε καλές σχέσεις και μαζί τους», σημείωσε.

Οι αντιδράσεις από την αριστερά και την ακροδεξιά, ωστόσο, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν θα έχει περίοδο χάριτος.