Covid free islands - DW: Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες

Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας, Κως εναντίον Κάπρι. Η κούρσα μεταξύ των νησιών της Μεσογείου για τους περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι έχει ήδη

Covid free islands - DW: Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες
Covid free islands - DW: Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες

Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας, Κως εναντίον Κάπρι. Η κούρσα μεταξύ των νησιών της Μεσογείου για τους περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει.........

Ένα Covid free νησί για ξέγνοιαστες διακοπές το καλοκαίρι. Με αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολιτικοί από πολλές νοτιοευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν φέτος σε μια πετυχημένη τουριστική περίοδο. Η κούρσα μεταξύ των νησιών στη Μεσόγειο έχει ήδη ξεκινήσει. Προηγούνται όντως νησιά σαν τη Σάμο και τη Νάξο σε αυτό τον αγώνα δρόμου, όπως φοβούνται πολλοί σε Ιταλία και Ισπανία; Και που βρίσκεται σε αυτή την κούρσα η Μαγιόρκα, αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Γερμανών εδώ και δεκαετίες;

Η Ελλάδα εξήγγειλε το άνοιγμα του τουρισμού για τις 14 Μαΐου και η Ιταλία για τις 2 Ιουνίου. Η Ισπανία δεν έχει ακόμα ορίσει ημερομηνία για ολόκληρη τη χώρα, όμως η Μαγιόρκα υποδέχθηκε πανηγυρικά το καθολικό Πάσχα τις πρώτες αφίξεις αεροσκαφών με τουρίστες παρά το γεγονός ότι η νησί της Βαλεαρίδων κάθε άλλο παρά Covid free είναι.

Ιταλία

«Θα χαιρόμασταν πολύ αν επιτέλους έρχονταν στο νησί μας γερμανοί τουρίστες», δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού Κάπρι στον κόλπο της Νάπολης με 14.000 κατοίκους. Πρόσφατα ο δήμαρχος δήλωνε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι για να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα έπρεπε να εμβολιαστούν το ταχύτερο όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Με άλλα λόγια ζητούσε από την κυβέρνηση της Ρώμης μια εξαίρεση από τις προτεραιότητες εμβολιασμού. Λίγο αργότερα χτυπούσαν την πόρτα του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με παρόμοιο αίτημα τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου Σικελία και Σαρδηνία με συνολικά 6,6 εκατομμύρια κατοίκους επιχειρηματολογώντας ότι είναι σε θέση να διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Όμως τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ιταλίας αντέδρασαν άμεσα φοβούμενες ότι θα μείνουν πίσω στην κούρσα για την προσέλκυση τουριστών. Επικριτές της στρατηγικής αυτής επισημαίνουν μάλιστα ότι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό η Σαρδηνία κατέγραφε ελάχιστα κρούσματα πολλοί κάτοικοι αψηφώντας τους κινδύνους της πανδημίας σταμάτησαν να τηρούν τα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου να μπει στο κόκκινο.

Εν τέλει η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα. Ο Πάολο Φιλιουόλο, εκπρόσωπος του ειδικού επιτρόπου για ζητήματα πανδημίας, δήλωσε μάλιστα ότι «ο αρμόδιος επίτροπος γνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις». Στο δεύτερο μισό του Μαΐου η Ιταλία θα λάβει περισσότερα από 50 εκατομμύρια εμβόλια. Μόνο τότε υπάρχει μια πιθανότητα αλλαγών στις προτεραιότητες εμβολιασμού.

Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός ανοίγει επίσημα στις 14 Μαΐου, ήδη στα τέλη Μαρτίου προσγειώθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη με τουρίστες στην Κρήτη. Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση έχει εμβολιάσει με μια ειδική εκστρατεία εμβολιασμού όλους του κατοίκους 70 περίπου μικρότερων και μεγαλύτερων νησιών, όπως πχ. η Σάμος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σκόπελος, η Κως και η Κέρκυρα. Στόχος για τα νησιά αυτά είναι να είναι Covid free μέχρι τα μέσα Μαΐου. Οι περισσότεροι κάτοικοι πάντως εμβολιάζονται προφανώς επειδή τα νησιά τους ζουν από το τουρισμό.

Ισπανία

Παρά τις αφίξεις τουριστών το καθολικό Πάσχα στη Μαγιόρκα ξενοδόχοι, εστιάτορες και έμποροι ανησυχούν μήπως βγουν χαμένοι στην τουριστική κούρσα με την Κρήτη, την Τουρκία, την Κροατία ή άλλους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. Ο λόγος; Οι κυβερνήσεις στη Πάλμα και τη Μαδρίτη δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τον τουρισμό ούτε στην εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και στο σχεδιασμό της σταδιακής χαλάρωσης. Ο τουριστικός κλάδος των Βαλεαρίδων ζητά από τους κυβερνώντες να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο τουρισμό μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι άλλοι τουριστικοί προορισμοί σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία έχουν περισσότερη στήριξη στους εμβολιασμούς από τις κυβερνήσεις τους.