Mykonos: Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Μυκόνου και του Ευάγγελου Πελέκη εναντίον επιχείρησης στο Καλό Λιβάδι [Η Απόφαση]

Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Μυκόνου και του Ευάγγελου Πελέκη κατά επιχείρησης στο Καλό Λιβάδι

Mykonos: Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Μυκόνου και του Ευάγγελου Πελέκη εναντίον επιχείρησης στο Καλό Λιβάδι [Η Απόφαση]

Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα του του Δήμου Μυκόνου και του Ευάγγελου Πελέκη εναντίον επιχείρησης στο Καλό Λιβάδι η οποία νομίμως είχε νοικιάσει από την ΕΤΑΔ τμήμα του λεγόμενου παλιού αιγιαλού.

Η ΕΤΑΔ στάθηκε στο πλευρό της επιχείρησης, ότι είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τον οποίο, ήταν ενήμερος ο Δήμος Μυκόνου και πως είναι διαφορετικό το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία -κάτι που είχε διασφαλιστεί- από το αυθαίρετο πάρκινγκ αυτοκινήτων για το οποίο χρησιμοποιούνταν ο χώρος στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την αποφάση του ΣτΕ της 13ης Σεπτεμβρίου, που παρουσιάζει αποκλειστικά το in.gr, η αίτηση του Δήμου να ακυρωθεί η σύμβαση μεταξύ της επιχείρησης και της ΕΤΑΔ είναι εκπρόθεσμη και ταυτόχρονα είναι αβάσιμοι και οι λόγοι που επικαλείται περί πρόσβασης και πάρκινγκ. Η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία είναι κατοχυρωμένη και συνταγματικά αλλά όχι και οι θέσεις στάθμευσης.

Μάλιστα, ο Δήμος Μυκόνου και ο Ευάγγελος Πελέκης στην προσφυγή ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι υποχρεούνται να περπατούν 1,5 χιλιόμετρο για να φθάσουν στην παραλία επεδή σταθμεύουν μακριά τα αυτοκίνητά τους. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση χωρίς να είναι υποχρεωμένη τους είχε παραχωρήσει πάρκινγκ σε παρακείμενη ιδιοκτησία της.

Ο Δήμαρχος, εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ, δεχόμενος πιέσεις από κατοίκους και οργανώσεις για να περιορίσει το πολιτικό κόστος είχε προβεί και σε κίνηση πολιτικού ακτιβισμού. Μαύρα μεσάνυκτα επιστράτευσε μπουλντόζα και κατέστρεψε 7 φοίνικες μαζί με τους διακοσμητικούς βράχους που οριοθετούσαν την περιοχή της παραλίας στο Καλό Λιβάδι την οποία είχε νομίμως ενοικιάσει η επιχείρηση από την ΕΤΑΔ, και επί της ουσίας την δυσφήμισε σε πελάτες και υποψήφιους πελάτες.

Τότε o κ. Χρήστος Γρηγοράκης που εκπροσωπεί την επιχείρηση, είχε δηλώσει στο in.gr: «Είχαμε πάρει νομίμως άδεια από την ΕΤΑΔ και όλα όσα κάναμε είναι απολύτως νόμιμα. Γιατί ο κ. Δήμαρχος δεν έκανε το ίδιο στην όμορη επιχείρηση που έχει καταλάβει παρανόμως ιδιοκτησία μας, αιγιαλό και έχει κατασκευάσει και παρανόμως μπαρ στην παραλία;»

Κατά τις ίδιες πηγές η επιχείρηση είχε ενημερώσει και το Δήμο και όλες τις αρμόδιες αρχές για την οριοθέτηση με δενδροφύτευση.

Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης έκανε μήνυση και ο Δήμαρχος συνελήφθη, ενώ αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Πάντως, ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε ομολογήσει δημοσίως, σε ομάδα διαδηλωτών που τον πίεζε, ότι η ενέργεια του να κατεδαφίσει τα δένδρα και να απομακρύνει το βραχόκηπο ήταν παράνομη και δεν στηριζόταν σε νομική βάση.

Ο Δήμαρχος μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες και για άλλες παραλίες, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν νοικιάσει νομίμως τις παραλίες.

Το μείζον ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν την ώρα που η χώρα αναζητά επενδύσεις να ανατρέπονται νόμιμες και νομικά κατοχυρωμένες αποφάσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ

Δείτε στο ακόλουθο αρχείο ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ

Αρχεία