Outdoor smoking: Σε ποιους εξωτερικούς χώρους θα απαγορευθεί το κάπνισμα - Αυτό είναι το σχέδιο

Outdoor smoking / Σε ποιους εξωτερικούς χώρους θα απαγορευθεί το κάπνισμα - Αυτό είναι το σχέδιο

Outdoor smoking: Σε ποιους εξωτερικούς χώρους θα απαγορευθεί το κάπνισμα - Αυτό είναι το σχέδιο

Outdoor smoking / Σε ποιους εξωτερικούς χώρους θα απαγορευθεί το κάπνισμα - Αυτό είναι το σχέδιο

Μετά τους εσωτερικούς έρχεται το τέλος του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους. Τι αποφασίζει η Κομισιόν. 

Νωρίτερα έγινε γνωστή η είδηση ότι διέρρευσε το προσχέδιο της Κομισιόν που απαγορεύει το κάπνισμα και σε εξωτερικούς χώρους.

Ποιοι είναι όμως οι εξωτερικοί χώροι όπου θα απαγορευτεί το κάπνισμα; Συγκεκριμένα υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, όπως ταράτσες, μπαλκόνια, βεράντες και αίθρια που συνδέονται με επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, θα πρέπει να μετατραπούν σε χώρους όπου το κάπνισμα απαγορεύεται.

Επιπλέον, οι σταθμοί δημόσιων μεταφορών, όπως στάσεις λεωφορείων και αεροδρόμια, καθώς και εξωτερικοί χώροι που σχετίζονται με χώρους εργασίας, νοσοκομεία και γηροκομεία, θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε απαγόρευση καπνίσματος.

Οι νέοι κανόνες επεκτείνονται και σε χώρους αναψυχής όπου συγκεντρώνονται παιδιά, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ, πισίνες και ζωολογικοί κήποι, αλλά και σε εκπαιδευτικούς χώρους, από παιδικούς σταθμούς μέχρι πανεπιστήμια.

Όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης, «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα».

Τι ισχύει τώρα για το κάπνισμα

Στην ΕΕ σήμερα, αρκετές χώρες έχουν αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν «πολύ καλή» συμμόρφωση με τους αντικαπνιστικούς νόμους.

Αντίθετα, η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σερβία δεν τηρούν σε μεγάλο βαθμό τους νόμους για το κάπνισμα και δεν απαγορεύουν το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο σε εσωτερικούς.

Το Μεξικό έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής απαγόρευσης σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως παραλίες, πάρκα και ξενοδοχεία.

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτείες της Αυστραλίας, το Κουίνσλαντ, έχει δημιουργήσει αρκετούς δημόσιους χώρους που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Ο Καναδάς ελπίζει να μειώσει τη χρήση προϊόντων καπνού σε λιγότερο από 5% έως το 2035 και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αποφάσισε ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να τυπώνονται μεμονωμένα στα τσιγάρα.

Αλλά και στη Νότια Αμερική, κάθε χώρα επιβάλλει πλέον αντικαπνιστικούς νόμους. Αξιοσημείωτο είναι πως το 2006, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στην περιοχή που απαγόρευσε το κάπνισμα, θεσπίζοντας την απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας. Μάλιστα, ο νόμος υποστηρίχθηκε από το 80% των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των καπνιστών της χώρας.

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως θέλει να λάβει νέα μέτρα στη μάχη κατά του καπνίσματος, τα οποία προβλέπουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των γηπέδων ποδοσφαίρου.

Ο Κιρ Στάρμερ είπε τον Ιούλιο ότι θα συνεχίσει την άκρως φιλόδοξη πολιτική της μάχης κατά του καπνίσματος του προκατόχου του Ρίσι Σούνακ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στους νέους κάτω των 15 ετών είναι παράνομο σήμερα να πωλούνται τσιγάρα.