Parliamentary elections: Με αφήγημα “σταθερότητας” μέχρι τις κάλπες η κυβέρνηση!! Το πολιτικό ρίσκο της “τετραετίας” και τα προεκλογικά διλήμματα

Parliamentary elections / Με αφήγημα “σταθερότητας” μέχρι τις κάλπες η κυβέρνηση!! Το πολιτικό ρίσκο της “τετραετίας” και τα προεκλογικά διλήμματα

Parliamentary elections: Με αφήγημα “σταθερότητας” μέχρι τις κάλπες η κυβέρνηση!! Το πολιτικό ρίσκο της “τετραετίας” και τα προεκλογικά διλήμματα

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επαναλαμβάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να μην αφήσει περιθώρια για αναζωπύρωση της σχετικής συζήτησης. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα χειμώνα πολλαπλών κρίσεων, έχοντας κλείσει όχι μόνο τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες αλλά και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.

Πρόκειται σίγουρα για μια πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς η ενεργειακή «βόμβα» απειλεί τα νοικοκυριά και παράλληλα ανατρέπει όλο το δημοσιονομικό σχεδιασμό. Αντιμέτωπη με ένα κύμα ακρίβειας που δεν λέει να ανακοπεί η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιστρατεύσει πρόσθετα μέτρα στήριξης, με τα κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο να έχουν πάρει φωτιά. Στα σκαριά είναι συμπληρωματικός προϋπολογισμός (ο δεύτερος για φέτος), ενώ μόνο για τον μήνα Αύγουστο έχουν μπει σε εφαρμογή μέτρα κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τα ενεργειακά.

Με τα σύννεφα της ακρίβειας να πυκνώνουν δεν ήταν λίγοι στο γαλάζιο στρατόπεδο αυτοί που εισηγούνταν φθινοπωρινές κάλπες, με το επιχείρημα πως η οικονομική αναταραχή έχει και πολιτικό κόστος. Ωστόσο, οι εισηγήσεις αυτές απορρίφθηκαν και από την κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα αφήγημα σταθερότητας, «κλείνοντας τα μάτι» στη μεσαία τάξη και στο χώρο του κέντρου.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία θα ακολουθήσει νέα αναμέτρηση. Ωστόσο και στην περίπτωση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία. Με τη Νέα Δημοκρατία να είναι στις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα αλλά να μην φτάνει αυτό το στόχο.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που τονίζεται είναι πως στους επόμενους δύσκολους μήνες απαιτείται σταθερή πορεία και προβάλλεται ως παράδειγμα το τι γίνεται στην γειτονική Ιταλία που οδηγείται σε φθινοπωρινές κάλπες. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερη απόδοση κατά 30 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα, μολονότι έχουμε υψηλότερο χρέος.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι επειδή η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και η Ιταλία, επί του παρόντος, είναι πολιτικά ασταθής». Προσθέτοντας πως «ένας από τους λόγους που οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα είναι διότι είμαστε υπεύθυνοι από θεσμικής πλευράς».

Ουσιαστικά η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι πως η κρίση είναι εξωγενής και χτυπά συνολικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ωστόσο, θα προβάλει το επιχείρημα πως με μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να αποφευχθούν τα χειρότερα και η χώρα να φτάσει ευκολότερα σε ήρεμο λιμάνι.

Πρόκειται βέβαια για μια στρατηγική με αβέβαια αποτελέσματα, καθώς οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Και ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά από ένα δύσκολο χειμώνα οι κάλπες της απλής αναλογικής να δώσουν την δυνατότητα για μια… χαλαρή ψήφο.

Το γεγονός αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν στην κυβέρνηση, που επενδύουν σε μια στρατηγική διλημμάτων προκειμένου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους και να αποφύγουν διαρροές. Το βασικό ερώτημα που θα μπαίνει στο δρόμο προς τις κάλπες είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες;», ενώ κεντρικό σύνθημα θα είναι «δίπλα στους πολίτες».

Η απειλή του λαϊκισμού και οι διαχωριστικές γραμμές

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος τα μαύρα σύννεφα στην οικονομία να ευνοήσουν την άνοδο δυνάμεων του λαϊκισμού στη γηραιά ήπειρο. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιταλία με τη χώρα να βρίσκεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και να οδηγείται σε εκλογές μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζεται πως και στη Γαλλία ο Εμ. Μακρόν δεν κατάφερε να πάρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο (που είναι εκτός Ε.Ε.) αναζητείται ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και επόμενος πρωθυπουργός.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για να απορροφηθούν σε ένα βαθμό οι κραδασμοί που προκαλεί το κύμα των ανατιμήσεων. Παράλληλα επιχειρείται να μπουν διαχωριστικές γραμμές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται η ρητορική πως η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό κλείνει η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, καθώς σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για «πειραματισμούς» με την είσοδο νέων προσώπων σε κομβικά υπουργεία.