«Θαλασσοταραχή» στην αγορά κρουαζιέρας! Μείωση 55% στις προσεγγίσεις πλοίων!

Αν και οι περισσότεροι φορείς ήλπιζαν σε μία σταθερότητα το 2018, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για το πρώτ

«Θαλασσοταραχή» στην αγορά κρουαζιέρας! Μείωση 55% στις προσεγγίσεις πλοίων!
«Θαλασσοταραχή» στην αγορά κρουαζιέρας! Μείωση 55% στις προσεγγίσεις πλοίων!
Αν και οι περισσότεροι φορείς ήλπιζαν σε μία σταθερότητα το 2018, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους φανερώνουν τη μείωση 5,3% σε επιβάτες και 55,4% σε προσεγγίσεις πλοίων! Αν και η «ελληνική» τουριστική περίοδος στον τομέα της κρουαζιέρας ξεκινά μετά τον Απρίλη, ωστόσο η εικόνα που αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι και το καλοκαίρι του 2018 θα κλείσει με πτώση, με το λιμάνι του Πειραιά να πραγματοποιεί «μαύρο ρεκόρ» και να δέχεται λιγότερο από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Η βουτιά

Ταυτόχρονα και η Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρας (CLIA) αλλά και η Ελληνική Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων αναφέρουν πως θα επιδεινωθεί φέτος η κατάσταση στην κρουαζιέρα στην Ελλάδα, υπολογίζοντας ετήσια πτώση κατά 2% στις προσεγγίσεις πλοίων και κατά 3% στους επιβάτες. Σύμφωνα με την έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018. 16 ελληνικά λιμάνια κάλυψαν το 87,8% των συνολικών αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στη χώρα. Το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν 41 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων όταν τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2017 είχαν σημειωθεί 92 αφίξεις με 67 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 82 χιλ. επισκέψεων επιβατών την περσινή περίοδο καταγράφοντας μείωση 55,4% και 18,4% αντίστοιχα. Από συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 85,7% των επιβατών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,5 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, έναντι 1,7 στάσεων την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ταμείο…

«Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 18,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται στα καταγραφόμενα στοιχεία από την Ερευνα Συνόρων, καθώς αφορά ταξιδιώτες που αναχώρησαν από την Ελλάδα (last port), ενώ 7 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πρόσθετα έσοδα που καταγράφονται στη συμπληρωματική έρευνα. Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Κατάκολου, με συμμετοχή 35,7% επί του συνόλου. Ακολουθούν το λιμάνι του Πειραιά και το λιμάνι της Κέρκυρας με 35,6% και 8,6% των εισπράξεων αντιστοίχως. Οι επτά σημαντικότεροι λιμένες αφίξεως κρουαζιερόπλοιων καλύπτουν το 94,3% των συνολικών εισπράξεων από κρουαζιέρες και το 89,4% των συνολικών επισκέψεων επιβατών. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις εκτός κρουαζιερόπλοιων μειώθηκαν κατά 6,0% και διαμορφώθηκαν στις 101 χιλ. διανυκτερεύσεις, ενώ οι συνολικοί επιβάτες κρουαζιέρας για την επισκοπούμενη περίοδο εκτιμώνται σε 45 χιλ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,3%, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη διαμόρφωση των εισπράξεων από την κρουαζιέρα» αναφέρει η τράπεζα.

«Καμπανάκι»

«Εχουμε ανησυχήσει. Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα πεσμένα. Με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να έχει εξομαλυνθεί δεν μπορεί να θεωρείται η αναταραχή στην περιοχή ως αιτία αυτής της πτώσης. Παγκοσμίως η κρουαζιέρα σημειώνει αύξηση 7% με 8% ενώ στη Γερμανία κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 15% οι επιβάτες κρουαζιέρας. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα μένει έξω από αυτό. Υπάρχει φόβος των μεγάλων εταιριών να προγραμματίσουν κρουαζιέρες στην Ελλάδα με το φόβο ακυρώσεων και ανατροπών της τελευταίας στιγμής που τους δημιουργεί τεράστια ζητήματα δυσφήμησης και αποζημιώσεων. Πρέπει να δημιουργηθεί μία ευέλικτή επιτροπή και να επαναπροωθήσει την Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές», λέει στον «Ε.Τ.» ο πρώην αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Μιχάλης Λάμπρος. Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας σημείωσε πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παρακολουθεί απαθής, εδώ και δύο χρόνια, την πτωτική πορεία στην κρουαζιέρα. Μετά την ελεύθερη πτώση του 2017, οπότε σημειώθηκε μείωση κατά 20% των κρουαζιερόπλοιων που ήρθαν στην Ελλάδα, συνεχίζεται και το 2018 η υποχώρηση της Ελλάδας, ως προορισμού για την κρουαζιέρα. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το 2018 θα έρθουν 61 κρουαζιερόπλοια λιγότερα από το 2017 -χρονιά στην οποία παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη πτώση- ενώ θα υπάρξει και μείωση του αριθμού των επισκεπτών. Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, την ίδια ώρα που η Τουρκία επενδύει σε νέες υποδομές στο συγκεκριμένο τομέα και στην προοπτική του homeporting. Είναι πια σαφές ότι με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία προοπτική για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας που περιλαμβάνει:
  • Αρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών στα ελληνικά λιμάνια.
  • Παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα προκειμένου να δημιουργηθούν νέες υποδομές.
  • Δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως η εφαρμογή νέων τουριστικών πακέτων Cruise & Stay και Short Cruising.
  • Νέο φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου