Alexis Tsipras - OPEN TV: Ο Μητσοτάκης σε vertigo – Η κυβέρνηση σε αποδρομή

Eφ' όλης της ύλης συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV και την Πόπη Τσαπανίδου.

Alexis Tsipras - OPEN TV: Ο Μητσοτάκης σε vertigo – Η κυβέρνηση σε αποδρομή

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου

Eφ' όλης της ύλης συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV και την Πόπη Τσαπανίδου. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι «βρίσκεται σε vertigo» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στον πρόσφατο ανασχηματισμό και το τηλεφώνημα στον ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη, επισημαίνοντας ότι φέρθηκε υποκριτικά και επιχείρησε διεμβολισμό. «Αν ήθελε συνεννόηση ας με έπαιρνε τηλέφωνο», ανέφερε χαρακτηριστικά» ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Χρήστου Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι τον γνωρίζει και έχουν συνεργαστεί μαζί του από την εποχή που ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος, χαρακτηρίζοντας ως πολιτικό με ανοιχτό μυαλό, ωστόσο δε γνωρίζει τις δυνατότητές του για το συγκεκριμένο υπουργείο. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλεψε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι στέλεχος της ΝΔ, αναφέροντας ότι «δεν μπόρεσε να βρει άριστα στελέχη στην Επικράτεια». 

Αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η φθορά του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του θα είναι ραγδαία ενώ σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ότι θα είναι η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης του τόπου.

«Ο Μητσοτάκης ξεγέλασε τη μεσαία τάξη»

Παράλληλα κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εξελέγη πριν από τρία χρόνια ξεγελώντας τη μεσαία τάξη με τρία επιχειρήματα ότι θα φέρει λιγότερους φόρους ασφάλεια και καλύτερες δουλειές. Τι έχει κάνει αυτά τα δύο χρόνια σε αυτούς τους τρεις τομείς; Έχει χειροτερέψει τα πράγματα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σχολίασε ότι «αντί για λιγότερους φόρους στη μεσαία τάξη, έχει φέρει μία τραγική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης. Με τις ανατιμήσεις με την ακρίβεια. Αντί για ασφάλεια βλέπουμε τους πολίτες να ζουν σε ένα καθεστώς τρομακτικής ανασφάλειας δηλαδή και αντί για καλύτερες δουλειές έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε ένα εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών».

Ο εμβολιασμός Πολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και για την πανδημία του κορονοϊού και τα εμβόλια ενώ όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τον εμβολιασμό του πρώην αναπληρωτή Υγείας Παύλου Πολάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι βουλευτής Χανίων, εμβολιάστηκε και μάλιστα ανέφερε ότι «χθες το απόγευμα μου έστειλε την εικόνα στο sms στην εικόνα του εμβολιασμό».

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο OPEN TV

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας:

Ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τον νέο υπουργό;

Μου έχει κάνει τρομακτική εντύπωση όλη αυτή η δυστοκία του πρωθυπουργού να κάνει μέχρι και ανασχηματισμό. Φοβερή εντύπωση η ένδεια στελεχών από την παράταξή του. Φαίνεται δε μπόρεσε να βρει άριστα στελέχη στο κόμμα του. Στην επικράτεια δε μπόρεσε να βρει άριστα στελέχη, για να χρίσει τον Χρήστο Στυλιανίδη ως υπουργό. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε vertigo, η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή κι όσες κινήσεις κι αν κάνει δε φαίνεται να πετυχαίνει επειδή δεν έχει στόχο.

Πριν σχολιάσω τον κ. Στυλιανίδη τον οποίο τον γνωρίζω, γιατί είχαμε συνεργαστεί, ήταν Επίτροπος από την πλευρά της Κύπρου, ένας πολιτικός ο οποίος παρά το ότι ήταν με το ΔΗΣΥ, είχε πράγματι ανοιχτό μυαλό και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είχα ειλικρινή σχέση μαζί του ως επίτροπο, δεν ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητές του να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Έρχεται σε μια κυβέρνηση που όλο αυτό το διάστημα έχει επιδείξει αβάσταχτη ελαφρότητα, ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης στη διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων. Διότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την Πολιτική Προστασία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι τα πρόσωπα.  Το πρόβλημα είναι ότι επί δύο ολόκληρα χρόνια ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει στο συρτάρι  το πόρισμα Goldammer αλλά και όλες εκείνες τις κινήσεις στις οποίες εμείς μετά την πυρκαγιά στο Μάτι είχαμε προχωρήσει, προκειμένου να αλλάξουμε τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας. Αν λοιπόν δεν αλλάξεις τις δομές και απλά βάζεις πρόσωπα, δε νομίζω πως μπορείς να φέρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δε θα ήταν χρήσιμο, όταν ο κόσμος απαιτεί συνεννόηση σε τόσο ευαίσθητα θέματα να συνεννοηθείτε σε αυτό; Τι συνέβη με την τοποθέτηση Αποστολάκη;

Εάν ο κ.Μητσοτάκης ήθελε συνεννόηση, όφειλε αυτή τη συνεννόηση να την  διερευνήσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο κ.Μητσοτάκης δεν ήθελε συνεννόηση. Ήθελε να κάνει μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού, μια ακόμα μεταγραφή με ποδοσφαιρικούς όρους, δίνοντας την εντύπωση του διεμβολισμού, των αντίπαλων πολιτικών του παρατάξεων.

Γνώριζα μία εβδομάδα ότι ο κ.Αποστολάκης έχει δεχτεί κρούση για να αναλάβει. Kαι ότι κ. Αποστολάκης δεν είναι απλά ένα πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι νυν συνεργάτης μου. Τι αλήθεια πίστεψε ο κ.Μητσοτάκης; Τι φαντάστηκε;  Ότι με το που θα του έλεγε «Έλα!», δεν θα ενημέρωνε και θα έτρεχε εντυπωσιασμένος και εκστασιασμένος να τρέξει ξωπίσω του; Ήξερα από την προηγούμενη Δευτέρα του Ανασχηματισμού την κρούση στον Αποστολάκη και πήγα την Τετάρτη στη Βουλή και περίμενα να ακούσω, έστω να δω μια κίνηση ένα νεύμα από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη ότι ενδιαφέρεται να πάμε σε μια συνεννόηση πολιτική, σε μια συναινετική επιλογή για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο όμως της κατανόησης των λαθών που έχουν γίνει ως σήμερα  

Αντ΄ αυτού, ο κ.Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας είχε δίπλα του τους δύο ανθρώπους που τους είχε προγραμμένους, τον κ.Χρυσοχοΐδη και τον κ.Χαρδαλια, κι ενώ τους είχε δίπλα του και τους είχε προγραμμένους -κι εγώ το ήξερα ότι τους είχε προγραμμένους διότι διαπραγματευόταν την αντικατάστασή τους- έβγαινε και τους επαινούσε και πραγματικά μας είπε ότι δεν έκανε πουθενά λάθος.  Και μας καλούσε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος. Ό,τι υποκρισία μπορεί να δει κανείς... Είναι ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας. Και σα να μη φτάνει αυτό, με κατηγόρησε για άλλη μια φορά ευθέως, για την τραγωδία στο Μάτι. Κι αναρωτιέμαι: Πόσες φορές ο κ.Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει μια τραγωδία στην οποία οποιαδήποτε κυβέρνηση εάν βρισκόταν μπροστά δε θα μπορούσε να αντιδράσει…Βγήκε ποτέ ο Παπανδρέου να κατηγορήσει τον Καραμανλή για τους 85 νεκρούς στην Ηλεία; Βγήκε ποτέ ο Καραμανλής να κατηγορήσει το Σημίτη ότι για τους 81 νεκρούς στο Σάμινα ότι αυτός είναι υπεύθυνος; Ο κ.Μητσοτάκης πόσες φορές έχει κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ κι εμένα προσωπικά γι’ αυτό; Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν επιζητούσε συναίνεση; Δεν επιθυμούσε συναίνεση… Αυτό που επιθυμούσε ήταν να προκαλέσει, μια κίνηση εντυπωσιασμού, ένα εγχείρημα «αποστασίας» διότι η οικογένεια Μητσοτάκη έχει και ιστορική συνωνυμία αν θέλετε με την έννοια του όρου. Κάτι που δεν τιμούσε τον ίδιο ούτε το πολιτικό σύστημα.

Τους επαίνεσε λέτε. Δε σας δίνει και μήνυμα αυτό; Ότι ήταν ανάληψη ευθυνών;

Κάθε άλλο. Διότι μετά από μια τραγωδία εάν έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει αντικειμενική ευθύνη -διότι είχαμε ένα εκατ. στρέμματα- και λέμε ότι λειτούργησαν τα πράγματα λάθος, καλείς τους υπουργούς σου σε παραίτηση. Μετά την εξέλιξη στο Μάτι ο Τόσκας μου είπε ότι η παραίτησή μου στη διάθεσή σου. Και του είπα Νίκο, να σβήσουν πρώτα οι φωτιές και μετά. Κι αμέσως μετά έφυγε ο υπουργός αντικαταστάθηκε και υπήρξε και καταμερισμός ευθυνών σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αποπέμφθηκε αρχηγός Αστυνομίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.  

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ σήμερα -που αποπέμφθηκε τότε- αναβαθμίστηκε από τον κ.Μητσοτάκη σε ΓΓ του ΠΡΟΠΟ και δεν έχει απαντήσει ο κ.Μητσοτάκης τι οφείλει στον κ.Τσουβάλα. Άρα λοιπόν δεν είναι έτσι. Ο κ.Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας κάλυψε τον κ.Χρυσοχοΐδης και τον κ. Χαρδαλιά ενώ είχε ήδη αποφασίσει να τους αντικαταστήσει και δε μπόρεσε να βρει και τους κατάλληλους για να τους αντικαταστήσει.  

Εσείς ωστόσο τον στοχοποιείτε και ζητάτε ευθύνη σε προσωπικό επίπεδο. 

Εγώ την επομένη των πυρκαγιών έδωσα συνέντευξη τύπου και δε ζήτησα απομάκρυνση υπουργών. Δε ζήτησα παραιτήσεις διότι καταλογίζω την ευθύνη στον πρωθυπουργό γιατί έχω απόλυτη γνώση και εμπειρία ότι οι πυρκαγιές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιχείρηση καταστολής τους σε κρίσιμες στιγμές, την ώρα που είναι σε εξέλιξη… Αλλά κυρίως για το τι έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα. Κι αυτό που καταλογίζω στον κ.Μητσοτάκη είναι ότι  ενώ  έκανε σημαία του την τραγωδία στο Μάτι δεν προχώρησε τίποτα μετά ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, οι λαθεμένες  διαχρονικά δομές στην Πολιτική Προστασία στη χώρα. Όταν έχεις 7 υπουργεία και 15 οργανισμούς να έχουν συναρμοδιότητα για την πρόληψη και την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς αυτό πρέπει να αυτό πρέπει να αλλάξει. Όταν προχωρήσαμε σε Νομοθετικές παρεμβάσεις τις οποίες «πάγωσε» για πρόσληψη 5.000 Δασοπυροσβεστών …και τη διακομματική ηγεσία και το πάγωσε, το άφησε στο συρτάρι, εκεί είναι η ευθύνη του κ.Μητσοτάκη.

Όταν αναλάβατε υπήχαν νωρίτερα φωτιές καταστροφικές και πάλι οδηγηθήκαμε στο Μάτι... 

Έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη και οφείλω να σας ομολογήσω ότι παρά το γεγονός ότι στη χώρα πάντα είχαμε πυρκαγιές η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι πραγματική. Και η ένταση των φαινομένων θα είναι προφανώς μεγαλύτερη απ’ ότι είχαμε πριν από μια 5ετία ή 10ετία. Δεν υφίσταται αμφιβολία ότι μάθαμε και μάθαμε. Αυτό για το οποίο υφίσταται αμφιβολία είναι ότι το μάθημα δεν έγινε διακομματικό… Το κράτος φάνηκε να μην έχει συνέχεια…..Διότι βάλαμε ένα λιθαράκι σε ένα σωστό δρόμο με αυτές τις επιλογές  που κάναμε. Με τη διασφάλιση κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία για την αναδιοργάνωσή της, με την πρότασή μας να υπάρχει διακομματική επιλογή στη διοίκηση τη Πολιτικής Προστασίας. Προσέξτε: όχι υπουργείο. Να είναι μια ενιαία Αρχή. Όχι ανεξάρτητη, αλλά ενιαία Αρχή που θα προβλέπει τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία όλων των φορέων.