Building in off-plan areas: Εκτός σχεδίου δόμηση!! Κλείδωσε παράταση έως 31 Δεκεμβρίου για μικρά οικόπεδα, μεταβατική ρύθμιση έως το 2026 για άνω των 4 στρεμμάτων με δικαίωμα δόμησης!!

Building in off-plan areas / Εκτός σχεδίου δόμηση!! Κλείδωσε παράταση έως 31 Δεκεμβρίου για μικρά οικόπεδα, μεταβατική ρύθμιση έως το 2026 για άνω των 4 στρεμμάτων με δικαίωμα δόμησης!!

Building in off-plan areas: Εκτός σχεδίου δόμηση!! Κλείδωσε παράταση έως 31 Δεκεμβρίου για μικρά οικόπεδα, μεταβατική ρύθμιση έως το 2026 για  άνω των 4 στρεμμάτων με δικαίωμα δόμησης!!

Building in off-plan areas / Εκτός σχεδίου δόμηση!! Κλείδωσε παράταση έως 31 Δεκεμβρίου για μικρά οικόπεδα, μεταβατική ρύθμιση έως το 2026 για άνω των 4 στρεμμάτων με δικαίωμα δόμησης!!

Έρχεται παράταση για την εκτός σχεδίου δόμηση, έως 31 Δεκεμβρίου για μικρά οικόπεδα, που λήγει στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκριση οικοδομικής άδειας για τους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου γηπέδου, που έκαναν χρήση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ και έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Εντός Σεπτεμβρίου η μεταβατική ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου άνω των 4.000 τ.μ., δίχως πρόσωπο.

Η ρύθμιση θα είναι μεταβατική και θα ισχύει έως το 2025-2026, δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να «κλειδώσει» η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Η παρέμβαση είναι αναγκαία, προκειμένου να δοθεί λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζουν «μπλόκο» στην εκτός σχεδίου δόμηση. 

Όπως έχει επισημάνει άλλωστε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, «με διευκρινίσεις, εγκυκλίους και απαντήσεις δεν δίνονται σαφείς λύσεις και τελικά δεν λαμβάνονται υπόψη».

Η διαβεβαιώση για μικρά οικόπεδα

Συγκεκριμένα από αξιόπιστες πηγές της ΥΔΟΜ Χανίων ανακοινώθηκε ότι: «επειδή διαρκώς δεχόμαστε εύλογα ερωτήματα σχετικά με το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων που αφορούν τα κατά παρέκκλιση άρτια ακίνητα που έχουν προθεσμία 30/9, σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Ταγαρά λάβαμε προφορική διαβεβαίωση ότι θα δοθεί παράταση. Ο χρόνος παράτασης θα κυμαίνεται αρχικά μεταξύ 3-6 μηνών. Αντίστοιχη διαβεβαίωση είχαμε λάβει και σε σχετική επικοινωνία με τον γ.γ. κύριο Μπακογιάννη».

Οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ

Για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων γήπεδα  ο κος Ταγαράς έχει ανακοινώσει τη νομοθετική λύση παράτασης, εξηγώντας ότι:

– «Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατοχύρωσης δικαιώματος δόμησης κατά παρέκκλιση σε γήπεδα εκτός σχεδίου κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων ανάλογα με το χρόνο δημιουργία τους. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, γιατί είναι δύο οι διαδρομές, η προέγκριση οικοδομικής άδειας αυτό υπήρχε και  αυτό που προσθέσαμε διευκολύνοντας με προϋπόθεση υποβολής έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 ήταν η βεβαίωση για όρους δόμησης με υποχρέωση υποβολής της αίτησης έως στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και υποχρέωση συνολικά κατοχύρωσης του δικαιώματος μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023 να έχει κατατεθεί η αίτηση είτε για προέγκριση είτε για έκδοση οικοδομικής άδειας».

Χαοτική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία για οικοδομικές άδειες & οι 11.000 ιδιοκτήτες

Τα επίσημα στοιχεία, με την τελευταία επικαιροποίηση που παρουσίασε ο κος Ταγαράς είναι ότι:

- Μέχρι στις 9 Δεκεμβρίου 2022 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για βεβαιώσεις ήταν 11.103, είναι αυτές που θεωρούνται νόμιμες και εξελίσσονται διότι ήταν και άλλες 1197 αιτήσεις, που για διαφόρους λόγους (αρχική υπαγωγή, ελλιπή στοιχεία κλπ ) είναι σαν να μην κατατέθηκαν. Και σε ότι αφορά τις προεγκρίσεις είναι 1803

- Από τις 11.103 βεβαιώσεις έχουν εκδοθεί μόνον 1575, για δε τις προεγκρίσεις από τις 1803 έχουν εκδοθεί 524. 

- «Και μόνον αυτά τα στοιχεία μας υποχρεώνουν να δούμε περαιτέρω και σε βάθος τους λόγους καθυστέρησης», υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΝ και τόνισε ότι:

- «Κάποιος ο οποίος έκανε αυτό που όφειλε στους χρόνους που όφειλε και η καθυστέρηση δεν είναι με υπαιτιότητα του πρέπει να το δούμε σεβόμενοι ακριβώς αυτό που δώσαμε ως περιθώριο να το δούμε ως περαιτέρω δυνατότητα να μην το χάσει», καταλήγοντας ότι και αυτό το θέμα χρήζει και θα τύχει νομοθετικής ρύθμισης.