KKE Leader Koutsoubas: Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού

KKE Leader Koutsoubas / Έχετε συναίσθηση της κατάστασης, αναρωτήθηκε προς τους κυβερνώντες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή και τονίζοντας πως προκαλεί η κοροϊδία με τα ψίχουλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έλιωσε η καραμέλα» της προοδευτικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού. 

KKE Leader Koutsoubas:  Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού

Έχετε συναίσθηση της κατάστασης, αναρωτήθηκε προς τους κυβερνώντες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή και τονίζοντας πως προκαλεί η κοροϊδία με τα ψίχουλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έλιωσε η καραμέλα» της προοδευτικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού. 

Παραθέτουμε την ομιλία: 

«''Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι”.

Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική! Προκαλεί η κοροϊδία σας να ονομάζετε "κοινωνική πολιτική" τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού.

Το ίδιο ισχύει και για ό,τι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν "κοινωνικά".

Ακούγοντας κάποιος τη σημερινή συζήτηση, αναρωτιέται αν έχετε και συναίσθηση της κατάστασης. Γιατί σήμερα δεν είμαστε στο 2012, στην αρχή της κρίσης που επιδείνωσε απότομα τη ζωή των εργαζομένων.

Είμαστε στο 2022 και πάνω στα βάρη εκείνης της κρίσης, έχουν φορτωθεί και αυτά της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης και τώρα έχουμε και τις επιπτώσεις του πολέμου. Κι αν οι εργαζόμενοι δυσκολεύονταν μια φορά να επιβιώσουν με τις περικοπές, τους φόρους που παγιώθηκαν, φανταστείτε τι γίνεται τώρα που το πενιχρό εισόδημα εξανεμίζεται από το τσουνάμι της ακρίβειας!

Ορισμένοι μεγαλοπαράγοντες του τουρισμού και υπουργοί της κυβέρνησης διαμαρτύρονται ότι λείπουν από την τουριστική βιομηχανία 50.000 εργαζόμενοι.

Ρωτάμε ευθέως: Πηγαίνετε εσείς να δουλέψετε σεζόν, σ’ ένα νησί για 3-4 μήνες, χωρίς κανένα ρεπό, με ωράριο 10 με 12 ώρες συνεχόμενες και στην καλύτερη να έχετε εισόδημα 700, άντε 800 ευρώ το μήνα και να μην έχετε δικαίωμα μετά ούτε καν για το ταμείο ανεργίας; Χωρίς να συζητάμε για τις συνθήκες διαβίωσης.

Ξαναρωτάμε: Έχετε συναίσθηση πώς ζει καθημερινά μια λαϊκή οικογένεια;

Απλοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν 1.000 ευρώ για λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος! Με απλά λόγια, η ακρίβεια δεν είναι ένας δείκτης τιμών που αρκεί να τον παρακολουθείτε, όπως μας λέτε.

Το πραγματικό κόστος ζωής για την εργατική, τη λαϊκή οικογένεια, έχει φτάσει σε σημεία όπου οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά σφίγγουν το ζωνάρι, όπως έλεγαν και οι πιο παλιοί. Τα ενοίκια, μέρα με τη μέρα σκαρφαλώνουν. Το 60% των εργαζομένων κάνει περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες για να πληρώνει το ενοίκιο, ενώ σχεδόν το 50% δεν μπορεί να το καλύψει! Τα υψηλά ενοίκια είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα και της επέκτασης του τουρισμού στα κέντρα των πόλεων και της κυριαρχίας των airbnb που εξωθούν όλες τις υπόλοιπες χρήσεις.

Αποδεικνύεται μια ακόμη φορά ότι η οικονομία της αγοράς, η κατοικία-εμπόρευμα, η καπιταλιστική σας ανάπτυξη δεν μπορεί να λύσει ούτε τα στοιχειώδη, όπως είναι η στέγαση για όλους, ζήτημα που ακόμα και ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, με όλες τις αδυναμίες του, το έλυνε ήδη απ’ τη δεκαετία του 1930.

Λύση σήμερα μπορεί να δώσει η πρόταση που έχουμε καταθέσει για πρόγραμμα λαϊκής στέγης.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους που έχετε επιβάλει. Κι έρχεστε εδώ σήμερα να πείτε στον ελληνικό λαό ότι μεριμνάτε για το εισόδημά του; Το σουβλάκι με πίτα, το γνωστό πιτόγυρο, έχει πάει 3 και 3,5 ευρώ! Η βενζίνη 2,5 ευρώ το λίτρο! Το σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί!

Καταλαβαίνουμε ότι εσείς δεν τρώτε σουβλάκια συνήθως, αλλά ούτε βενζίνη βάζετε;

Για να έχετε λοιπόν μία κλίμακα, δυο Σαββατοκύριακα μέσα στην Αθήνα και τα 50 λίτρα γίνονται καπνός! Κι αυτά με τη "χαμηλή" τιμή των 2 ευρώ.

Λέτε μετά για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, τα διάφορα pass κ.λπ. Μα, πραγματικά πιστεύει κανείς ότι χτυπάτε τις ανατιμήσεις της βενζίνης, όταν μειώνετε την τιμή της στα 2 ευρώ ανά λίτρο για 50 λίτρα;

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η εξίσωση είναι όντως πιο πολύπλοκη. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν εκεί να κάνετε κάποια πιο ουσιαστική μείωση. Όμως αν δει κανείς τις λεπτομέρειες, θα καταλάβει.

Η ουσία είναι ότι οι ενεργειακοί όμιλοι που παράγουν πανάκριβο ρεύμα από ΑΠΕ και από φυσικό αέριο, και κυρίως οι εφοπλιστές που μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να καταγράφουν τεράστια κέρδη μόνο από τις τσέπες του ελληνικού λαού. Θα αλλάξει μόνο ο τρόπος: Φόροι και όχι ρήτρα αναπροσαρμογής.

Και όχι μόνο αυτό. Τελικά, μεταφέρετε στους εργαζόμενους, που πληρώνουν τους φόρους, και τις “εκπτώσεις” που παρέχετε στη βιομηχανία και στον τουρισμό. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι, για το εισόδημα των οποίων -όπως λέτε- μεριμνάτε, θα πληρώσουν περισσότερα από πριν, όχι λιγότερα.

Μετά, μας λέτε ότι εφαρμόζετε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Να συμφωνήσουμε στο πρόσημο. Μπορείτε όμως να μας πείτε η ανεργία τι πρόσημο έχει;

Και μη μας πείτε πάλι ότι τη μειώσατε από κει που σας την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα βγάλουμε τα κομπιουτεράκια. Ξέρουμε πως έχετε τα εργαλεία… Σας τα έχει δώσει η ΕΕ, τα ενσωματώσατε στον νόμο για τον ΟΑΕΔ… Ξέρουμε πως έτσι μπορείτε να εξαφανίζετε τους ανέργους από τα επίσημα στοιχεία σας.

"Επίσημα", πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανεργίας στην ΕΕ και στόχος σας είναι "επίσημα" οι άνεργοι να εμφανίζονται πεσμένοι στο μισό, από το 1 εκατ. που είναι σήμερα. Με αλχημείες, ναι, μπορείτε να τα καταφέρετε αναμφίβολα.

Δεν μπορείτε όμως να εξαφανίσετε αυτούς που πια δεν αναζητούν εργασία, που αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες, τις εκατοντάδες χιλιάδες που ημιαπασχολούνται, αλλά καταγράφονται γενικά ως εργαζόμενοι.

Ξέρετε πως με τον νόμο που ψηφίσατε και μία ώρα την ημέρα να δουλεύει κάποιος, αρκεί για να καταγράφεται ως εργαζόμενος. Όμως, ούτε την ανεργία των νέων μπορείτε να εξαφανίσετε, που προσεγγίζει το 40%, ούτε τη μακροχρόνια ανεργία που τσακίζει κόκαλα.

Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων, δεν αντιμετωπίζουμε την ανεργία ως αριθμητικό δημοσιονομικό στοιχείο, αλλά ως κρίσιμο ζήτημα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους μας οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορούν να ζήσουν!

Αυτό ισχύει και για όσους -μόλις το 10% των ανέργων- έχουν ως εισόδημα το επίδομα ανεργίας. Ποιος από σας εδώ μέσα μπορεί να ζήσει με το εξευτελιστικό ποσό των 437 ευρώ τον μήνα;

Εμφανίζετε ως λύση τα διάφορα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους για συγκεκριμένο, μικρό χρονικό διάστημα. Παλιά γνωστή πρακτική, με διαφορετικά κάθε φορά ονόματα, όμως λύση δεν δίνει.

Αφού κάνετε απολογισμό, πείτε μας πόσες θέσεις απ’ αυτά τα δήθεν προγράμματα στήριξης μετατρέπονται σε σταθερή εργασία;

Γιατί, συνήθως, ο άνεργος γυρίζει πίσω από κει που ξεκίνησε. Δηλαδή στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία από τα προγράμματα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της ανεργίας.

Είναι μια εικόνα της στιγμής, όμως όταν ο χρόνος κυλάει, αυτό που αποκαλύπτεται είναι η ανακύκλωση της ανεργίας: "Φύγε εσύ, έλα εσύ".

Φτάσατε μάλιστα στο σημείο να μιλάτε για δήθεν προνόμια στους ανέργους! Από πού κι ως πού θεωρείται προνόμιο ο άνεργος να πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει ότι είναι άνεργος και πως αναζητά εργασία; Διαθέσιμος να παρακολουθήσει αμφιβόλου ποιότητας και περιεχομένου προγράμματα κατάρτισης; Υποχρεωμένος να δεχτεί κάθε εργασία ακόμα και μακριά από το σπίτι του, το αντικείμενό του και με οποιουσδήποτε αισχρούς όρους;

Κάπως έτσι, μια σερβιτόρα στη Γερμανία κλήθηκε να δουλέψει σε οίκο ανοχής! Είναι γνωστό το ακραίο αυτό παράδειγμα, αλλά είναι μέρος των πολιτικών επιλογών σας και για την Ελλάδα… Και μη μας απαντήσετε πάλι ότι η όποια δουλειά δεν είναι ντροπή!

Και συνεχίζουμε: Μιλάτε για "κοινωνική πολιτική", όταν με ευκαιρία την πανδημία υλοποιήσατε με τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους ό,τι πιο αντεργατικό ήταν σε εκκρεμότητα!

Και αναφέρομαι στην "απελευθέρωση των απολύσεων"! Κανένα όριο, καμία προστασία της εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν παρά τις υποτιθέμενες ρήτρες προστασίας. Πιο κραυγαλέα τα παραδείγματα των ομαδικών απολύσεων στα "Πετρέλαια Καβάλας", στα "Λιπάσματα Καβάλας". Και τώρα προχωράτε στο νέο έγκλημα κατά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με το σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας από 1η Αυγούστου, όπως ενημέρωσε ο διαχειριστής. Σαν αποτέλεσμα της τροπολογίας, της "ντροπολογίας" που ψηφίσατε σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη. Καλά, δεν θα το γλιτώσετε τελικά το σκαμνί σ’ αυτή την περίπτωση. Κυρίως όμως δεν θα γλιτώσετε από την οργή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σκέφτονται ήδη να σας μαυρίσουν στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στην Κοζάνη, παντού.

Αλήθεια, ονομάζετε "κοινωνική πολιτική" τα προνόμια που δίνετε αβέρτα σε διάφορους επιχειρηματίες; Το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών τους; Τις φοροαπαλλαγές τους; Τις μειώσεις μισθών που κάνουν; Τη μη καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζομένους τους; Την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τόσα άλλα;

Δεν τα ξέρετε αυτά; Έχουμε και λέμε:

- Εκ περιτροπής εργασία.

- Απλήρωτες υπερωρίες.

- Χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων.

- Αναγκαστικές άδειες.

- Αναστολές συμβάσεων.

- Ένταση της τηλεργασίας με εργασία χωρίς ωράριο και δικαιώματα και άλλα πολλά…

Εσείς όλα αυτά πώς τα λέτε κοινωνική προστασία;

Προφανώς, όπως ονομάζετε προστασία και την άρση κάθε περιορισμού για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, προκειμένου να "νομιμοποιηθεί" η καταστολή, να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στον "γύψο"!

Προσπαθείτε να εκπαιδευτείτε και στην "κοινωνική πολιτική" με ξένα κόλλυβα: Στηρίξατε μεγάλες επιχειρήσεις -και μάλιστα τις πάρα πολύ μεγάλες- που έχουν μπουκώσει τόσα χρόνια από τα κέρδη, με επιπλέον 10 δισ. Και λέτε ότι τα δώσατε στους εργαζόμενους!

Πραγματικά ξένα κόλλυβα όμως: Προγράμματα κατάρτισης, δωράκια σε σχολάρχες και λοιπά τρωκτικά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που με το αζημίωτο πλουτίζουν, στο όνομα δήθεν της εξειδίκευσης και της συνεχόμενης κατάρτισης των εργαζομένων!

Ξεχνιέται το φιάσκο του "ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ"; Για να ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε δηλαδή…

Αλήθεια, "κοινωνική πολιτική" είναι και η ψηφιακή κάρτα;

Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σύγχρονο εργαλείο μέτρησης του χρόνου εργασίας προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας που καταγράφει τη συνολική δραστηριότητα του εργαζόμενου. Ακόμα και πότε πάει τουαλέτα!

Πάγωσαν τα χαμόγελα ακόμα και στα τηλεοπτικά σποτάκια και δω στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ή πιο σωστά του "ψηφιακού μετρητή" της εργασιακής εξόντωσης.

Βροχή οι καταγγελίες των εργαζομένων απ’ τα σωματεία. Δεν τις έχετε υπόψη σας; Να σας πούμε μερικές εμείς, πάρα πολλές είναι, κάποιες από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εδώ σε σούπερ μάρκετ να μην πω ποιο είναι:

Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ., για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Προϊστάμενοι ταμείων ζητούσαν από τους ταμίες να "χτυπήσουν" την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00, ενώ ακόμα ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.

Και ύστερα μιλάτε από αυτό εδώ το βήμα, κύριε Μητσοτάκη, για το ότι υλοποιείτε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, που στηρίζει το ΚΚΕ! Αλλά αυτοί είστε!

Αυτή τη μεγάλη "φιλεργατική καινοτομία" βέβαια ψηφίσατε και σεις κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και σεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που απουσιάζετε ομαδικά αυτήν τη στιγμή, όταν ψηφίζατε και πάνω από τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη.

Και μη μας πείτε, κύριοι της κυβέρνησης, πως αυτές οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι υπερβολές και δεν γίνονται, γιατί θα σας απαντήσουμε ποιος θα το ελέγξει;

Μήπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Το οποίο, δεν του έφταναν οι τεράστιες ελλείψεις, το μετατρέψατε και σε "Ανεξάρτητη Αρχή", για να απαλλάξετε το κράτος από κάθε ευθύνη και τις πιέσεις βεβαίως, κυρίως που ασκούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους για εντατικοποίηση των ελέγχων, για μέτρα ασφάλειας και υγείας.

Βαφτίζετε "κοινωνική πολιτική" μέτρα μόνο κατ’ όνομα φιλεργατικά, όπως αυτό της εξίσωσης της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων!

Φτηνό το κόλπο της δήθεν "ισοτιμίας και ισονομίας" που τάχα προωθείτε! Γιατί κρύβετε πως με τους νόμους των 3 μνημονίων, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό και βάλε!

Οι αποζημιώσεις έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων, η εργοδοσία μπορεί να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις και να πέφτουν στο μισό!

Μετά από όλα αυτά, μας λέτε ότι δείχνετε "εβασμό στον εργαζόμενο και μέριμνα για την αύξηση του εισοδήματος";

Σέβεστε τόσο πολύ το εισόδημα των εργαζομένων που με τον κατώτατο μισθό συμπεριφέρεστε ως γενικός Δερβέναγας, ακυρώνοντας τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις! Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης.

Ποιον κοροϊδεύετε; Η αύξηση στον κατώτερο μισθό πραγματοποιήθηκε για να βάλει φρένο στις γενικότερες εργατικές διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, να ορίσει δηλαδή "ταβάνι".

Τα 713 ευρώ μεικτά, παραμένουν, μετά από 13 χρόνια, κάτω όχι μόνο από τα 751 ευρώ του 2012, αλλά και από τα επίπεδα του 2009. Και από τον μεγάλο "σεβασμό" σας για το εισόδημα των εργαζομένων φτάσαμε δήθεν στον "σεβασμό" σας για την τρίτη ηλικία.

Εδώ υπάρχει τεράστιο πολιτικό ζήτημα και μην παριστάνετε τους ανήξερους. Εσείς λέγατε τον Ιούλιο του 2020 στους συνταξιούχους πως "δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές, να τρέχουν σε δικηγόρους για τα αναδρομικά, ότι χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής"!

Και έρχεται σήμερα το ΣτΕ το οποίο έκρινε ως άκυρες τις μειώσεις των συντάξεων και δικαιώνει μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη! Δεν ντρέπεστε;

Έχετε την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή ουσιαστικά των αναδρομικών όσων συνταξιούχων -ύστερα από δικές σας προτροπές- δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια!

Γι’ αυτό σας λέμε καθαρά: Προχωρήστε τώρα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους! Τίποτα άλλο, τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό! Για ποιο σεβασμό, λοιπόν, μιλάτε προς την τρίτη ηλικία;

Όχι μόνο δεν καταργήσατε τον νόμο Κατρούγκαλου, αντίθετα τον ισχυροποιήσατε παραπέρα με τον νόμο Βρούτση!.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, δεν υπάρχει καμία στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν υπάρχουν κατώτερα όρια, το κράτος εγγυάται μόνο ένα φιλοδώρημα -384 ευρώ το πολύ- στους απόμαχους της δουλειάς. Με τους "συντελεστές αναπλήρωσης" και τις "προσωπικές διαφορές" έχουμε συντάξεις πείνας και μικρές αυξήσεις, εάν και εφόσον...

Την ίδια στιγμή ιδιωτικοποιήσατε την επικουρική ασφάλιση. Όμως η μείωση της προσωπικής διαφοράς αποδεικνύει ότι δεν καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκουλου που πετσόκοβε τις συντάξεις.

Μια άλλη "κοινωνική παροχή", η περικοπή -όπως λέτε- από 60% στο 30% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται, μόνο που αυτό είναι κίνητρο παραμονής στην εργασία, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλονται εισφορές.

Αντί να ντρέπεστε που ένα τμήμα των συνταξιούχων συνεχίζει να δουλεύει και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία, γιατί η χαμηλή του σύνταξη δεν του επιτρέπει να ζήσει, μιλάτε για κοινωνική πολιτική!

Ντροπή πρέπει να νιώθετε και για το αίσχος των συντάξεων που εκκρεμεί η έκδοσή τους. Μιλάμε για περίπου 140.000 κύριες και παράλληλες συντάξεις, για περίπου 120.000 επικουρικές και περίπου 30.000 εφάπαξ. Ουσιαστικά μιλάμε για 140.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα, που πρέπει να καλύψουν έξοδα για φάρμακα, για γιατρούς, που με την εργασία τους τα προηγούμενα χρόνια έχουν προπληρώσει τις συντάξεις τους και σήμερα δεν τις παίρνουν.

Κι όμως χωρίς τη συμβολή των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, τους οποίους η κυβέρνηση -διά στόματος Χατζηδάκη- καθυβρίζει πρωί - μεσημέρι - βράδυ, τίποτα απολύτως δεν θα είχε γίνει.

Δύο φορές έχετε εγκαινιάσει την ηλεκτρονική έκδοση με το "πάτημα ενός κουμπιού"! Και το πάτημα ήταν για να βάλετε, αντί για εργαζόμενους, μεγαλοδικηγορικά γραφεία στον ΕΦΚΑ. Συνειδητά απογυμνώσατε τις υπηρεσίες συντάξεων, για να γίνει πιο εύκολη η επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Κι όμως αν γινόταν πλήρης εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ και προσλαμβανόταν προσωπικό επαρκές, ο χρόνος αναμονής έκδοσης των συντάξεων θα είχε εκμηδενιστεί. Και το ξέρετε αυτό πολύ καλά. Ο εμπαιγμός σας, όμως, συνεχίζεται.

Η μετατροπή της ασφάλισης σε χρηματιστηριακό προϊόν δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι ρίσκο και τζόγος. Τόσο οι παλιοί και περισσότ&ep