KKE Leader Koutsoubas: Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού

KKE Leader Koutsoubas / Έχετε συναίσθηση της κατάστασης, αναρωτήθηκε προς τους κυβερνώντες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή και τονίζοντας πως προκαλεί η κοροϊδία με τα ψίχουλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έλιωσε η καραμέλα» της προοδευτικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού. 

KKE Leader Koutsoubas:  Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού

Έχετε συναίσθηση της κατάστασης, αναρωτήθηκε προς τους κυβερνώντες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή και τονίζοντας πως προκαλεί η κοροϊδία με τα ψίχουλα της δήθεν κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «έλιωσε η καραμέλα» της προοδευτικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού. 

Παραθέτουμε την ομιλία: 

«''Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι”.

Τι άλλο να πει κανείς, όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική! Προκαλεί η κοροϊδία σας να ονομάζετε "κοινωνική πολιτική" τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού.

Το ίδιο ισχύει και για ό,τι μπορεί να βαφτίσατε φιλεργατικό, όμως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρομαι και στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, και στην ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού και σε άλλα, δήθεν "κοινωνικά".

Ακούγοντας κάποιος τη σημερινή συζήτηση, αναρωτιέται αν έχετε και συναίσθηση της κατάστασης. Γιατί σήμερα δεν είμαστε στο 2012, στην αρχή της κρίσης που επιδείνωσε απότομα τη ζωή των εργαζομένων.

Είμαστε στο 2022 και πάνω στα βάρη εκείνης της κρίσης, έχουν φορτωθεί και αυτά της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης και τώρα έχουμε και τις επιπτώσεις του πολέμου. Κι αν οι εργαζόμενοι δυσκολεύονταν μια φορά να επιβιώσουν με τις περικοπές, τους φόρους που παγιώθηκαν, φανταστείτε τι γίνεται τώρα που το πενιχρό εισόδημα εξανεμίζεται από το τσουνάμι της ακρίβειας!

Ορισμένοι μεγαλοπαράγοντες του τουρισμού και υπουργοί της κυβέρνησης διαμαρτύρονται ότι λείπουν από την τουριστική βιομηχανία 50.000 εργαζόμενοι.

Ρωτάμε ευθέως: Πηγαίνετε εσείς να δουλέψετε σεζόν, σ’ ένα νησί για 3-4 μήνες, χωρίς κανένα ρεπό, με ωράριο 10 με 12 ώρες συνεχόμενες και στην καλύτερη να έχετε εισόδημα 700, άντε 800 ευρώ το μήνα και να μην έχετε δικαίωμα μετά ούτε καν για το ταμείο ανεργίας; Χωρίς να συζητάμε για τις συνθήκες διαβίωσης.

Ξαναρωτάμε: Έχετε συναίσθηση πώς ζει καθημερινά μια λαϊκή οικογένεια;

Απλοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν 1.000 ευρώ για λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος! Με απλά λόγια, η ακρίβεια δεν είναι ένας δείκτης τιμών που αρκεί να τον παρακολουθείτε, όπως μας λέτε.

Το πραγματικό κόστος ζωής για την εργατική, τη λαϊκή οικογένεια, έχει φτάσει σε σημεία όπου οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά σφίγγουν το ζωνάρι, όπως έλεγαν και οι πιο παλιοί. Τα ενοίκια, μέρα με τη μέρα σκαρφαλώνουν. Το 60% των εργαζομένων κάνει περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες για να πληρώνει το ενοίκιο, ενώ σχεδόν το 50% δεν μπορεί να το καλύψει! Τα υψηλά ενοίκια είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα και της επέκτασης του τουρισμού στα κέντρα των πόλεων και της κυριαρχίας των airbnb που εξωθούν όλες τις υπόλοιπες χρήσεις.

Αποδεικνύεται μια ακόμη φορά ότι η οικονομία της αγοράς, η κατοικία-εμπόρευμα, η καπιταλιστική σας ανάπτυξη δεν μπορεί να λύσει ούτε τα στοιχειώδη, όπως είναι η στέγαση για όλους, ζήτημα που ακόμα και ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, με όλες τις αδυναμίες του, το έλυνε ήδη απ’ τη δεκαετία του 1930.

Λύση σήμερα μπορεί να δώσει η πρόταση που έχουμε καταθέσει για πρόγραμμα λαϊκής στέγης.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους που έχετε επιβάλει. Κι έρχεστε εδώ σήμερα να πείτε στον ελληνικό λαό ότι μεριμνάτε για το εισόδημά του; Το σουβλάκι με πίτα, το γνωστό πιτόγυρο, έχει πάει 3 και 3,5 ευρώ! Η βενζίνη 2,5 ευρώ το λίτρο! Το σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί!

Καταλαβαίνουμε ότι εσείς δεν τρώτε σουβλάκια συνήθως, αλλά ούτε βενζίνη βάζετε;

Για να έχετε λοιπόν μία κλίμακα, δυο Σαββατοκύριακα μέσα στην Αθήνα και τα 50 λίτρα γίνονται καπνός! Κι αυτά με τη "χαμηλή" τιμή των 2 ευρώ.

Λέτε μετά για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, τα διάφορα pass κ.λπ. Μα, πραγματικά πιστεύει κανείς ότι χτυπάτε τις ανατιμήσεις της βενζίνης, όταν μειώνετε την τιμή της στα 2 ευρώ ανά λίτρο για 50 λίτρα;

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η εξίσωση είναι όντως πιο πολύπλοκη. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν εκεί να κάνετε κάποια πιο ουσιαστική μείωση. Όμως αν δει κανείς τις λεπτομέρειες, θα καταλάβει.

Η ουσία είναι ότι οι ενεργειακοί όμιλοι που παράγουν πανάκριβο ρεύμα από ΑΠΕ και από φυσικό αέριο, και κυρίως οι εφοπλιστές που μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να καταγράφουν τεράστια κέρδη μόνο από τις τσέπες του ελληνικού λαού. Θα αλλάξει μόνο ο τρόπος: Φόροι και όχι ρήτρα αναπροσαρμογής.

Και όχι μόνο αυτό. Τελικά, μεταφέρετε στους εργαζόμενους, που πληρώνουν τους φόρους, και τις “εκπτώσεις” που παρέχετε στη βιομηχανία και στον τουρισμό. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι, για το εισόδημα των οποίων -όπως λέτε- μεριμνάτε, θα πληρώσουν περισσότερα από πριν, όχι λιγότερα.

Μετά, μας λέτε ότι εφαρμόζετε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Να συμφωνήσουμε στο πρόσημο. Μπορείτε όμως να μας πείτε η ανεργία τι πρόσημο έχει;

Και μη μας πείτε πάλι ότι τη μειώσατε από κει που σας την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα βγάλουμε τα κομπιουτεράκια. Ξέρουμε πως έχετε τα εργαλεία… Σας τα έχει δώσει η ΕΕ, τα ενσωματώσατε στον νόμο για τον ΟΑΕΔ… Ξέρουμε πως έτσι μπορείτε να εξαφανίζετε τους ανέργους από τα επίσημα στοιχεία σας.

"Επίσημα", πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανεργίας στην ΕΕ και στόχος σας είναι "επίσημα" οι άνεργοι να εμφανίζονται πεσμένοι στο μισό, από το 1 ε&kapp