Coronavirus Disease: Κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο η αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ – Δραματικές καταστάσεις στο Θριάσιο

Κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο η αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ – Δραματικές καταστάσεις στο Θριάσιο

Coronavirus Disease: Κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο η αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ – Δραματικές καταστάσεις στο Θριάσιο

Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά για τις ΜΕΘ στον Άρειο Πάγο!!
«Δε φοβόμαστε απολύτως τίποτα. Θα έπρεπε με 100 νεκρούς την ημέρα ο υπουργός Υγείας να μη λέει μεγάλα λόγια, να σκύβει το κεφάλι και να δουλεύει» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ παρουσία της ΟΕΝΓΕ κατέθεσε πριν από λίγο, αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, αναφορικά με τους θανάτους διασωληνωμενων εκτός ΜΕΘ και την πολυήμερη αναμονή τους για την εξεύρεση κλίνης.

«Το σύστημα οφείλει να διασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους. Από την στιγμή που δεν το πράττει, διαπράττει έγκλημα», είχε σχολιάσει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος προ ημερών, ενώ σήμερα, έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου διεμήνυσε πως από όσα έχουν ειπωθεί, «δεν παίρνουμε ούτε γράμμα πίσω και θα το αποδείξουμε με καταθέσεις δεκάδων συναδέλφων, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτα …  Θα έπρεπε με 100 νεκρούς την ημέρα, χθες 130 και πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ο Υπουργός Υγείας να μη λέει μεγάλα λόγια, να σκύβει το κεφάλι και να δουλεύει. Δεν είναι δυνατόν μετά από δύο χρόνια πανδημίας να μη λειτουργούν τα απαραίτητα κρεβάτια ΜΕΘ … δεν είναι δυνατόν να διασωληνώνεται ασθενής, να παίρνει σειρά προτεραιότητας και να έρχεται η σειρά του μετά τον θάνατο … Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, προκύπτει ότι υπάρχουν 40-50 κρεβάτια κενά ΜΕΘ και υπάρχουν πάνω από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός. Να μας πει ο κ.Πλεύρης, αφού υπάρχουν αυτά τα κρεβάτια κενά κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, γιατί δεν γεμίζουν. Επίσης, γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα όταν λέμε ότι οι επώνυμοι βρίσκουν ΜΕΘ αμέσως; Ξέρετε κανέναν επώνυμο ο οποίος να έχασε τη ζωή του εκτός ΜΕΘ; Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένα περιστατικά …  Θέλουμε να αναπτυχθούν 3.000 κλίνες ΜΕΘ για να βρίσκουν όλοι ΜΕΘ, όταν όμως δεν υπάρχουν, αν είσαι και παπάς, θα πρέπει να πηγαίνεις με την αράδα σου».

Θυμίζουμε ότι η σχετική αναφορά που κατατέθηκε, θα προστεθεί στον φάκελο της προκαταρκτικής έρευνας που ήδη έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης.

Η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, ήταν, αντί διερεύνησης του θέματος, η κατάθεση από τον Θάνο Πλεύρη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση της ΠΟΕΗΝ στο Υπουργείο Υγείας.

«Δεκάδες ασθενείς κινδυνεύουν νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»

Το σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο με μια ανακοίνωση-καταπέλτη κρούει τον κώδωνα για τις ελλείψεις προσωπικού και αποκαλύπτει σχετικά με τις κυβερνητικές κορώνες περί ενίσχυσης του ΕΣΥ:

«Δεκάδες ασθενείς κινδυνεύουν νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει προκηρύξει και πολύ περισσότερο, καλύψει με επείγουσα διαδικασία ΟΥΤΕ ΜΙΑ από τις 1.000 επιπλέον θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που προβλέπονται από το νόμο 4745/2020 που η ίδια ψήφισε.

… Η μία τροποποίηση διαδέχεται την άλλη, και οι μήνες περνούν από τον Μάιο 2020 μέχρι το Δεκέμβριο 2021, χωρίς όμως να έχει προκηρυχθεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση, χωρίς να έχει προσληφθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από τους 1.000 νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές για ΜΕΘ, που προβλέπονται στα αντίστοιχα άρθρα των διαδοχικών νόμων.

Η επικίνδυνη υποστελέχωση (πολύ κάτω από αυτή που προβλέπεται από τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπως καθορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το 2016) με νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με άλλες ειδικότητες αναγκαίες για την λειτουργία ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID, π.χ. φυσικοθεραπευτές, βοηθούς θαλάμου, τραυματιοφορείς, καθαριστές, επιβεβαιώνεται από τις καταγγελίες δεκάδων συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων και καταγράφεται σαφώς στη σχετική ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύθηκε στο iMEdD Lab, τον Μάρτιο 2021».

Η κατάσταση στο Θριάσιο

Μέσω της ανακοίνωσης των εργαζομένων, περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο:

«Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη Γενική ΜΕΘ και στη ΜΕΘ COVID του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου οι υπηρετούντες γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, όπου στη Γενική ΜΕΘ, αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών,  εργάζονται μόνο 22 νοσηλευτές – από τις οποίους 7 είναι συμβασιούχοι – με αποτέλεσμα την αυξημένη καταπόνηση τους, λόγω των αυξημένων αναγκών νοσηλείας σε ΜΕΘ και τις αλλεπάλληλες βάρδιες.

Ακόμα χειρότερη είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην ΜΕΘ COVID – όπου αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 29 νοσηλευτές – από τις οποίους 11 είναι συμβασιούχοι – ενώ οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID είναι επιπλέον αυξημένες κατά 50%. Αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, αφού δεν «φτάνουν» σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Αν και έχουν συσταθεί 16 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου δεν έχει προκηρυχθεί καμία.

Ταυτόχρονα, δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, δεδομένου ότι σε κάθε μία ΜΕΘ εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας (αντί για τους απαιτούμενους δύο), ένας βοηθός θαλάμου (αντί για τους απαιτούμενους δύο) και μία καθαρίστρια που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν επαρκούν ούτε οι φυσικοθεραπευτές, που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με COVID».

Προπηλακισμός από τους «Θεματοφύλακες» και Ιδιωτικός Τομέας

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει τον προπηλακισμό υγειονομικών και εξαπολύει βέλη κατά της Κυβέρνησης λέγοντας πως οι μόνοι κερδισμένοι από την πολιτική της (συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου») είναι οι ιδιώτες επιχειρηματίες:

«Δικαιολογημένη είναι, επομένως, η αγανάκτηση που μας προκαλούν οι δηλώσεις κυβερνητικών υπουργών και βουλευτών, που στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι:

–  «αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών»,

– «κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα, σαν να τον παραδίδει στον Θεό και πριν τον παραδώσει, τον βάζει στη ΜΕΘ»

ή όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «ακυρώνοντας» την επιστημονική γνώση δεκαετιών, ότι δήθεν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με όσους νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το μόνο που επιτυγχάνουν τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις, είναι να ενισχύουν τον ανορθολογισμό και να προσφέρουν «εύφορο έδαφος» για τη δράση ακροδεξιών και παραθρησκευτικών ομάδων, που φτάνουν στο σημείο να «εισβάλλουν» σε νοσοκομεία και κλινικές COVID και να προπηλακίζουν και να απειλούν υγειονομικούς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «εισβολής» ομάδας αυτοαποκαλούμενων «θεματοφύλακων του Συντάγματος», στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, και του προπηλακισμού εργαζομένων της Πνευμονολογικής κλινικής, με αφορμή τη διασωλήνωση ασθενούς με COVID.

«Πάει λοιπόν πολύ» η κυβέρνηση να «κουνάει το δάκτυλο» στους υγειονομικούς και να απειλεί όσους καταγγέλλουν τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, πολύ περισσότερο που οι μόνοι πολλαπλά κερδισμένοι από την πολιτική της, είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Κερδισμένοι από τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Κερδισμένοι από τις ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων θεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ για μετεγχειρητική νοσηλεία σε περίπτωση επιπλοκών. Κερδισμένοι από την αύξηση των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων υγείας λόγω της συνεχιζόμενης μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου».

 Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε, η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη γίνεται εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς ενώ ακόμη και η επιδημία αξιοποιείται για την επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς της υγείας και της ασφάλιση».