Coronavirus Disease: Προς μαύρα Χριστούγεννα και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους - Σοκ από τους νεκρούς - Κατηγορηματικό όχι κυβέρνησης σε lockdown

Προς μαύρα Χριστούγεννα και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους - Σοκ από τους νεκρούς - Κατηγορηματικό όχι κυβέρνησης σε lockdown

Coronavirus Disease: Προς μαύρα Χριστούγεννα και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους - Σοκ από τους νεκρούς - Κατηγορηματικό όχι κυβέρνησης σε lockdown

Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ, εφιαλτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία!!

Εκτός ελέγχου είναι το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς καταγράφονται συνεχή ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών, με το σύστημα υγείας να τελεί υπό ασφυκτική πίεση καθώς καθημερινά γίνονται περισσότερες από 400 εισαγωγές ασθενών.

Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 1.000 είναι σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας, τη στιγμή που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, κάτι που αναμένεται – σύμφωνα με το καλό σενάριο – να συμβεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό άλλωστε της εφιαλτικής κατάστασης που βιώνουν τα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή ακόμα και σε ράντζα, αλλά και ότι «παγώνει» το 80% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, προκειμένου το ΕΣΥ να μπορέσει να ανταποκριθεί στην τεράστια πίεση των ασθενών με covid.

Με τα νοσοκομεία να τελούν υπό ασφυξία και με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ακόμα και αν μειωθούν τα κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου, είναι φανερό πως οδεύουμε προς μαύρα Χριστούγεννα, ιδιαίτερα μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 4.000 νεκρούς έως το τέλος του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το Νοέμβριο έχουν καταγραφεί 1.527 θάνατοι ανθρώπων λόγω της covid.

Μάλιστα πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως παρά πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν και είναι σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα 22/11, αυτά δεν είναι ικανά να περιορίσουν το δ’ κύμα.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει θέμα lockdown και μέτρων στους εμβολιασμένους, να εξετάζει και άλλα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως πρόσβαση στα super market μόνο με αρνητικό rapid test ή αγορές στο λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς και νέα μέτρα στις αστικές συγκοινωνίες όπως είναι η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας.

Εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, πηγαίνουμε σε ένα ιδιότυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπως συνέβη στην Αυστρία, η οποία ωστόσο στη συνέχεια οδηγήθηκε σε καθολικό lockdown για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν πως η μόνη λύση για να σωθούν ζωές και να περιοριστεί η διασπορά του ιού είναι να επιταχυνθούν και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ιδιαίτερα στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι και αυτοί που ως επί το πλείστον καταλήγουν στις ΜΕΘ και στη διασωλήνωση.

Τζανάκης: Στο κακό σενάριο πάμε για 11.000 κρούσματα αρχές Δεκεμβρίου

Στα δύο σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης.

Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 έως και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον επαληθευτεί το κακό σενάριο.

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα.

Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές.

Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, η πανδημία θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών.

Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000 - 6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

Να κάνουν και οι εμβολιασμένοι rapid test

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test.

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο.

Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα.

Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test» είπε ο κ.Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Δύσκολα τα Χριστούγεννα – Θα τελειώσουμε με την πανδημία με πάρα πολλές απώλειες

Την εκτίμηση πως και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά ενός lockdown, σημειώνοντας πως αυτό θα είχε νόημα, αν γινόταν σε ένα μήνα και εάν σε αυτό το διάστημα εμβολιάζονταν όλοι οι πολίτες.

«Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες.

Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία.

Αν εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε ένα μήνα θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκοσμία συναίνεση» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Χρειάζονται πιο πολλοί εμβολιασμοί

«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…)

Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνες και κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε αλλά τώρα έχουμε άλλο κορωνοϊό.

Έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4 – 5 μήνες.

Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Παρηγοριά τα μέτρα

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο.

Τα rapid test είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας.

Και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα, αλλά μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός.

Η λογική του lockdown

«Πολλά lockdown έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού.

Έληξε η πανδημία;

Κερδίζεις χρόνο…

Μόνη λογική αν θα κάνουμε lockdown ένα μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι.

Εάν δεν γίνει αυτό, μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η επιστήμη έχει δώσει το όπλο για να προστατευτούμε όχι στο 100%, αλλά σε ένα εκπληκτικό ποσοστό.

«Είναι σαν να έχεις πνευμονία και να λέει ο γιατρός «πρέπει να πάρεις αντιβίωση» και να απαντάς «όχι θα σωθώ από μόνος μου» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος

Πότε κολλάνε οι εμβολιασμένοι

«Το εμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα (αντισώματα - κύτταρα που σκοτώνουν ιό).

Αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο (ή επειδή πέρασε καιρός από το εμβόλιο ή είχαν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τέλεια ανοσολογική απάντηση) οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον.

Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορωνοϊό θα κινδυνεύω παραπάνω» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.