Coronavirus Pandemic: «Στις 17-18 Απριλίου η κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα» σύμφωνα με Διεθνή Επιδημιολογική Έρευνα

Μια εβδομάδα πριν την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Ε

Coronavirus Pandemic: «Στις 17-18 Απριλίου η κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα» σύμφωνα με Διεθνή Επιδημιολογική Έρευνα
Coronavirus Pandemic: «Στις 17-18 Απριλίου η κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα» σύμφωνα με Διεθνή Επιδημιολογική Έρευνα

Μια εβδομάδα πριν την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, όπως προκύπτει από νέα έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME).....

Την Μεγάλη Παρασκευή και την Μεγ. Σάββατο (17-18 Απριλίου) θα σημειωθεί η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα επιδημιολογική έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME) στις ΗΠΑ.

Ο διεθνής οργανισμός αναλύει την πορεία της πανδημίας από την πρώτη ημέρα καταγραφής του πρώτου (επισήμου) κρούσματος στην Κίνα και κάθε κρούσματος σε όλες τις χώρες και προβλέπει με εξελισσόμενα επιδημιολογικά μοντέλα, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) και ενσωματώνει στοιχεία από την επίδραση των μέτρων προστασίας και άλλους παράγοντες περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε κάθε χώρα.

Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME), δημιουργούν λεπτομερείς γραφικές παραστάσεις που δείχνουν τις διαφορετικές καμπύλες της επιδημίας σε κάθε χώρα ενώ προσομοιώνουν την πιθανή εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες χώρες του κόσμου, με βάση τα δεδομένα από κρούσματα, νεκρούς, ασθενείς και αποθεραπευθέντες. Στις εκτιμήσεις προβλέπονται άλλα κρίσιμα δεδομένα, όπως ο αριθμός των κλινών Μ.Ε.Θ., των αναπνευστήρων και των ασθενών σε βαριά ή σοβαρή κατάσταση.

Το κρίσιμο διάστημα της κορύφωσης

Η μελέτη του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME) προβλέπει με βάση την ανάλυση των δεδομένων και την πρόβλεψη της εξέλιξης ότι στην Ελλάδα η κορύφωση θα συμβεί τις τελευταίες ημέρες της Μεγ. Εβδομάδας [την Μεγ. Παρασκευή και το Μεγ. Σάββατο], δηλαδή στις 17 και 18 Απριλίου, με τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας να φθάνει συνολικά 2.932.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο διήμερο, που προβλέπεται από τα επιδημιολογικά μοντέλα η κορύφωση στην Ελλάδα, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους 37, με τον μέσο όρο να αγγίξει τους 14 και το αισιόδοξο «σενάριο» να δείχνει μόλις 3 νέους νεκρούς.

Τα συγκεκριμένα νούμερα θα επιβεβαιωθούν εφόσον τηρηθούν τα ίδια μέτρα και δεν υπάρξουν απρόσμενα ξεσπάσματα κρουσμάτων σε περιοχές, είτε από την μη τήρηση των ίδιων μέτρων και οδηγιών από τους πολίτες, είτε από αμέλεια των αρχών. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπως και σε άλλες χώρες κίνδυνοι από αστέγους, χώρους εγκατάστασης μεταναστών και παράνομους καταυλισμούς, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η επιτυχία της …ισοπέδωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Εκτιμήσεων για θέματα Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (IHME), η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που παρατηρήθηκε επιπέδωση της καμπύλης της πανδημίας. 

Στις χώρες αυτές, η εξομάλυνση της επιδημικής καμπύλης δεν σημαίνει το άμεσο τέλος τους κορωναϊού, αλλά μια αργή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με άλλη μελέτη του  IHME,  η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία στην Ευρώπη και η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν έχουν ήδη επιτύχει την «ισοπέδωση» στην καμπύλη του κορωνοϊού.

Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κίνα πέρασαν την κορύφωση της πανδημίας και στην συνέχεια με την λήψη αυξημένων μέτρων κατάφεραν να επιτύχουν την λεγόμενη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Όμως, η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στην κορύφωση της έξαρσης του ιού και γι’ αυτό βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Στο θετικό σενάριο του IHME, η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το κρίσιμο διάστημα και στην συνέχεια να ακολουθήσει μια πτωτική πορεία του αριθμού των νέων κρουσμάτων, ενώ αντιθέτως στο αρνητικό σενάριο η κορύφωση μπορεί να προκαλέσει μια εκτίναξη των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το σύστημα υγείας στα όριά του, να σημειωθούν ελλείψεις ιατρικών πόρων και τελικά να αρχίσει η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των μολυσμένων ασθενών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοια στοιχεία δείχνουν και οι εκτιμήσεις της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη την λήψη πιο αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων ενόψει των αργιών της Μεγάλης Εβδομάδας και την παραδειγματική τιμωρία όσων θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τα μέτρα για να γιορτάσουν μακριά από τα σπίτια τους την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα, όπως τις προηγούμενες χρονιές.