Coronavirus Travel - Airbnb: Απαντήσεις σε 12 «καυτές» απορίες των ιδιοκτητών

Η Airbnb έχει υποσχεθεί πως θα καταβάλει αποζημιώσεις σε όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας και είδαν τις ακυρώσεις να πέφτουν… βροχή

Coronavirus Travel - Airbnb: Απαντήσεις σε 12 «καυτές» απορίες των ιδιοκτητών
Coronavirus Travel - Airbnb: Απαντήσεις σε 12 «καυτές» απορίες των ιδιοκτητών

Η Airbnb έχει υποσχεθεί πως θα καταβάλει αποζημιώσεις σε όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας και είδαν τις ακυρώσεις να πέφτουν… βροχή ελέω πανδημίας,.....

οπότε οι Έλληνες ιδιοκτήτες τελούν εν αναμονή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), κ. Ανδρέα Χίου, το e-mail, που εστάλη στα μέλη περί το τέλος Μαρτίου, δεν περιείχε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στην καταβολή του 25% για κάθε χαμένη κράτηση ή τη χρηματική βοήθεια, ύψους 5.000 δολαρίων, που δικαιούνται οι αποκαλούμενοι και Superhosts, ενώ ελλιπής ήταν η ενημέρωση και ως προς τη διαδικασία αυτή καθ’ εαυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", αντλώντας στοιχεία από την Airbnb, δίνει απαντήσεις σε 12 βασικά ερωτήματα, που απασχολούν τους βραχυϊδιοκτήτες.

1. Ποιοι ιδιοκτήτες δικαιούνται το 25% της εκάστοτε κράτησης, που ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού, ως αποζημίωση;

Όσοι ιδιοκτήτες είχαν ακύρωση κράτησης, η οποία έγινε έως και τις 14 Μαρτίου, με άφιξη μεταξύ 14 Μαρτίου και 31 Μαΐου 2020.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η πλατφόρμα θα πληρώσει το 25% του ποσού, που θα λάμβανε ο οικοδεσπότης για μία ακύρωση από επισκέπτη, με βάση την πολιτική ακύρωσής του. Για παράδειγμα, εάν θα έπαιρνε 400 ευρώ, τότε το ποσό, που θα πιστωθεί στον λογαριασμό του, θα είναι 100 ευρώ. 

2. Τι ισχύει για τις κρατήσεις, που είχαν γίνει έως και τις 14 Μαρτίου, με άφιξη, όμως, μετά τις 31 Μαΐου; Θα λάβω αποζημίωση;

Όχι. Στόχος, ωστόσο, της πλατφόρμας είναι να δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ακυρώσει ή να δεσμευτεί εκ νέου για την κράτηση. 

3. Πότε θα λάβω τη χρηματική βοήθεια;

Ήδη από τα μέσα Απριλίου η Airbnb έχει ξεκινήσει τις πληρωμές (σ.σ.: στην αμερικανική αγορά), καταβάλλοντας τα χρήματα εντός πέντε με επτά εργάσιμων ημερών. Σταδιακά θα καλύπτει ολοένα και περισσότερες χώρες, αφού, όπως τόνισε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Regional Market Manager της Airbnb στην Ελλάδα, κ. Δημήτρης Πρωτοπαππάς, τα 250 εκατ. δολάρια, που εξασφάλισε η εταιρία, θα κατευθυνθούν σε όλους τους οικοδεσπότες, που πλήττονται από τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων. 

4. Τι συμβαίνει στην περίπτωση που έχω ανεξόφλητο υπόλοιπο και πώς θα ενημερωθώ για τις πληρωμές;

Στην περίπτωση που υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο στον λογαριασμό σας, η πλατφόρμα θα το συμψηφίσει πρώτα με τη χρηματική βοήθεια. Αφού πραγματοποιηθεί η πληρωμή, δεν μπορεί να ανακληθεί ή να σταλεί σε άλλο λογαριασμό. Θα βλέπετε κάθε πληρωμή στο ιστορικό συναλλαγών σας και θα λάβετε ένα e-mail με λεπτομέρειες για το ποσό κάθε κράτησης που πληροί τις προϋποθέσεις.  

5. Πότε θα λάβω τις μελλοντικές πληρωμές;

Κατά πάσα πιθανότητα, η Airbnb θα στέλνει πληρωμές σε οικοδεσπότες με κρατήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. 

6. Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι πληρώ τις προϋποθέσεις, αλλά δεν έχω λάβει την αποζημίωση;

Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, αλλά δεν έχετε λάβει ακόμη ειδοποίηση από την Airbnb, τότε ενδεχομένως η πληρωμή σας να έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες ή για το επόμενο πακέτο πληρωμών. Μην απευθύνεστε στο κέντρο υποστήριξης της πλατφόρμας, για να ελέγξετε την κατάσταση επεξεργασίας των πληρωμών σας, καθώς δεν διαθέτει τις επίμαχες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, τσεκάρετε εκ νέου εάν η κράτησή σας πληροί τις προϋποθέσεις. 

7. Γιατί δεν μπορώ να λάβω τη χρηματική βοήθεια ύψους 25% αμέσως μετά την ακύρωση;

Ενδέχεται να πληροίτε τις προϋποθέσεις, για να λάβετε χρηματική βοήθεια περισσότερες φορές. Η εταιρία μπορεί να υπολογίσει και να διαχειριστεί καλύτερα τις καταβολές σε μηνιαία βάση, παρά με μία μεμονωμένη συνολική πληρωμή. 

8. Τι ισχύει με τις προμήθειες που κρατά η Airbnb για τις ακυρώσεις;

Η Airbnb έχει αποφασίσει να μην εισπράξει καμία προμήθεια από οικοδεσπότες και επισκέπτες για ακυρώσεις που οφείλονται στη νόσο COVID-19. Οι προμήθειες επιστρέφονται με μετρητά ή με ταξιδιωτικούς πόντους. 

9. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της χρηματικής βοήθειας έως και 5.000 δολάρια από το Ταμείο Ενίσχυσης της Airbnb;

Η συγκεκριμένη βοήθεια θα κατευθυνθεί στους Superhosts, τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, δηλαδή, που έχουν έως δύο ενεργές καταχωρίσεις, έχουν διατηρήσει την επίμαχη ιδιότητα για τουλάχιστον ένα έτος, τα έσοδά τους έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της νόσου COVID-19 και έχουν την Airbnb ως την ουσιαστική πηγή εσόδων τους.

10. Θα πρέπει να κάνω αίτηση;

Οι οικοδεσπότες, που θα λάβουν πρόσκληση από την εξειδικευμένη ομάδα της Airbnb, θα χρειαστεί να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις, για να βοηθήσουν στην κατανόηση των οικονομικών τους αναγκών και του βαθμού, στον οποίο βασίζονται οικονομικά στην πλατφόρμα. Θα έχετε στη διάθεσή σας επτά ημέρες, για να κάνετε αίτηση. 

11. Εάν εγκριθεί η αίτησή μου, πόσος χρόνος θα χρειαστεί, για να λάβω τη χρηματική βοήθεια;

Εάν η αίτησή σας εγκριθεί, τότε η Airbnb θα στείλει τα χρήματα εντός τριών εργάσιμων ημερών στον συνήθη τρόπο πληρωμής σας. Ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής οικοδεσπότη, που χρησιμοποιείτε, ενδέχεται να χρειαστούν έως και επτά εργάσιμες ημέρες, για να εμφανιστούν τα χρήματα στον λογαριασμό σας. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις 31 Μαΐου 2020.

12. Μπορώ να λάβω συνδυαστικά και την αποζημίωση του 25% και το ποσό των 5.000 δολαρίων;

Ναι. Το εάν δικαιούστε το 25% για κάθε χαμένη κράτηση δεν μπορεί να συνδεθεί με την οικονομική ενίσχυση, που εξασφάλισε η Airbnb για τους Superhosts.

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής Έντυπη Έκδοση