Covid-19 PCR testing: Κλείδωσε στα 47 ευρώ το πλαφόν για την τιμή των μοριακών τεστ

«Κλείδωσε» στα 47 ευρώ το πλαφόν για την τιμή των μοριακών τεστ

Covid-19 PCR testing: Κλείδωσε στα 47 ευρώ το πλαφόν για την τιμή των μοριακών τεστ

Στα 47 ευρώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» το πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού

Κάτω από τα 50 ευρώ φαίνεται ότι κλειδώνει το πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για διατίμηση στα 47 ευρώ.

Την εικόνα αυτή είχε περιγράψει νωρίτερα την Τρίτη, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι το πλαφόν θα οριστεί κάτω από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα και κοντά στα 50 ευρώ.

«Θα είναι διατίμηση και θα πρέπει όλοι να την εφαρμόσουν» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρινίζοντας σχετικά με το αίτημα για συνταγογράφηση των PCR πως «όταν κατάλαβαν (σ.σ. όσοι το πρότειναν) ότι η συνταγογράφηση θα σημαίνει ένταση στο clawback κατανόησαν ότι δεν τους συμφέρει».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης «η τιμή των 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είμαστε φτηνοί στα pcr. Όταν βάζεις μια διατίμηση βάζεις παραμέτρους την τιμή, την ποιότητα και το να γίνονται τεστ. Πρέπει να βάλουμε διατίμηση που θα είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη αλλά δεν θα θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των τεστ».

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «θα είμαστε κοντά στα 50 ευρώ αφού θα πάμε παρακάτω» για τα μοριακά τεστ ενώ ερωτηθείς για τυχόν αλλαγές στην τιμή των rapid test απάντησε ότι «η αγορά δουλεύει ικανοποιητικά κανείς δεν πουλάει στα 10 ευρώ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία είναι πάνω από 100 ευρώ στην τιμή των μοριακών τεστ, υπάρχει και η Κύπρος που είναι μεταξύ 20 και 50 ευρώ. Για να έχουμε μια τιμή που θα είναι υψηλή ποιότητα και φτηνό κάναμε μια συζήτηση, πήραμε τιμές real time χονδρικής από τα εργαστήρια και καταλήξαμε σε μια φόρμουλα που θα μας βάζει στη χαμηλότερη τιμή στα pcr χωρίς να διακινδυνεύουμε την ποιότητα».

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για αλλαγή στο πλαφόν για τα μοριακά τεστ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωση του πάντως διαβλέπει «κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό» από την περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. «Γεγονός, που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος», προσθέτει.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests, «και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές, με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι «η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.