Covid Delta Plus Variant: Τρομάζει η ακραία μεταδοτικότητα της «Δέλτα»!! Ενας μολύνει εννιά και οι 9 άλλους 81

Την έντονη ανησυχία τους για την ισχυρή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» εκφράζουν ανοιχτά μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας προειδοποιώντας ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι μονόδρομος.

Covid Delta Plus Variant: Τρομάζει η ακραία μεταδοτικότητα της «Δέλτα»!! Ενας μολύνει εννιά και οι 9 άλλους 81

Καμπανάκι για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». Τρομάζει η ακραία μεταδοτικότητά της!! Ένας μολύνει εννιά και οι 9 άλλους 81!!

Την έντονη ανησυχία τους για την ισχυρή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» εκφράζουν ανοιχτά μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας προειδοποιώντας ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι μονόδρομος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο MEGA απάντησε σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαριστικό παράδειγμα:

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 -δηλαδή 10 μολύνουν άλλους 11.

Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο 1 μόλυνε 4, οι 4 μολύνουν άλλους 16.

Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο 1 μόλυνε 6, οι 6ι μολύνουν άλλους 36.

Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο 1 μολύνει 9 και οι 9 μολύνουν άλλους 81».

Το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας από τις 15 Ιουλίου. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες ως «ανταμοιβή» για την υπεύθυνη στάση που έδειξαν.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να στερούνται κάποιες ελευθερίες.

«Αυτά έγιναν επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μη στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί προβλήματα.

Εξαδάκτυλος: «Τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε στο 70% τους εμβολιασμένους»

Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την πορεία των εμβολιασμών. Υποστήριξε ότι ο ρυθμός δεν πρέπει να μειωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν όλα πάνε καλά, προς το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 70%.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων και ένα 11% με την πρώτη δόση, γι' αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μη μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα, μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

«Από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.

Τζανάκης για μετάλλαξη «Δέλτα»: Χτυπά τους νέους!! Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη, ακόμα και 8χρονα

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

* Πρόβλημα στην Κρήτη

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δεν νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο Κawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μήνα μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης και εξέφρασε την εκτίμηση πως, στο πλαίσιο αυτό, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Ως προς το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών, ανέφερε ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Δεν αποκλείει νέο lodkcown o Βασιλακόπουλος

Για νέο lockdown το φθινόπωρο εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».

Ως προς τον διαχωρισμό των εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, είπε ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο», προσθέτοντας ότι δεν στερείται κάποιος πολίτης του δικαιώματος να επισκεφθεί για παράδειγμα κάποια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα.

Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη. «Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν» τόνισε. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι στα καταστήματα για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει εμβολιαστεί.