Digital Governance: “Ηλεκτρονικό μάτι” της εφορίας στις αποδείξεις!! Από 1-1-2023 διασύνδεση Tαμειακών Mηχανών με POS

Digital Governance /ΑΑΔΕ: Από το POS κατευθείαν… στο κράτος τα έσοδα και ο ΦΠΑ!! “Ηλεκτρονικό μάτι” της εφορίας στις αποδείξεις!! Από 1-1-2023 διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών με POS!!

Digital Governance: “Ηλεκτρονικό μάτι” της εφορίας στις αποδείξεις!! Από 1-1-2023 διασύνδεση Tαμειακών Mηχανών με POS

ΑΑΔΕ: Από το POS κατευθείαν… στο κράτος τα έσοδα και ο ΦΠΑ!! Μπλόκο σε απόκρυψη εισοδήματος και κλοπή ΦΠΑ με on line καταγραφή των συναλλαγών επαγγελματιών και επιχειρήσεων!!

Στην ενεργοποίηση ενός νέου ηλεκτρονικού όπλου για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής από εισόδημα και ΦΠΑ προχωρά η ΑΑΔΕ με την «one line» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS από το νέο έτος.

Με το τρόπο αυτό η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Στην απόφαση ορίζεται η υποχρέωση, ο τρόπος και οι διαδικασίες διασφάλισης έκδοσης από ΦΗΜ στοιχείων επί συναλλαγών για τις οποίες η είσπραξη διενεργείται μέσω κάρτας και αποστολής αυτών στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ και προσδιορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ των ΦΗΜ της επιχείρησης και των τερματικών αποδοχής καρτών που αυτή χρησιμοποιεί καθώς και λοιπές λειτουργίες.

Με το νέο σύστημα η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους είτε να μην εκδίδουν απόδειξη είτε να εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό που εισέπραξαν. Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών η την παροχή υπηρεσιών μέσω καρτών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το νέο καθεστώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή κυρίως στο ΦΠΑ όπου η χώρα μας σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απώλειες εσόδων πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρόνο.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση με την οποία το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 600.000 ταμειακές μηχανές, από τις οποίες περίπου 288.000 μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρονικά με την εφορία, 150.000 έχουν την τεχνολογική δυνατότητα διασύνδεσης με τις φορολογικές αρχές, ενώ υπάρχουν και 161.000 που δεν έχουν διαδικτυακές δυνατότητες λόγω παλαιότητας του μοντέλου.

Επιπλέον, σε πολλούς τομείς δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας η ύπαρξη, χρήση και λειτουργία ταμειακών μηχανών δεν είναι υποχρεωτική (γυμναστήρια, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, πάρκινγκ, υπηρεσίες πολιτισμού, ενοικιάσεις οχημάτων κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερες από 50.000 ταμειακές μηχανές και τερματικά POS.

Επιπλέον, αρκετές επιχειρήσεις, εστίασης χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς (γνωστούς ως EAFDSS) που έχει αποδειχθεί ότι είναι εύκολο να παραβιαστούν. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη η εξασφάλιση εσόδων ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί μεταφορά δεδομένων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και ως εκ τούτου οι ταμειακές μηχανές αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες αξιόπιστες.