e-Auctions for Seashore: Ηλεκτρονικές δημοπρασίες με τιμές Αντικειμενικών Αξιών, Drones και… καρφώματα με ψηφιακά εργαλεία για εντοπισμό αυθαιρεσιών, ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για τακτοποιήσεις στους αιγιαλούς!!

e-Auctions for Seashore / Ηλεκτρονικές δημοπρασίες με τιμές Αντικειμενικών Αξιών, Drones και… καρφώματα με ψηφιακά εργαλεία για εντοπισμό αυθαιρεσιών, ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για τακτοποιήσεις στους αιγιαλούς!!

e-Auctions for Seashore: Ηλεκτρονικές δημοπρασίες με τιμές Αντικειμενικών Αξιών, Drones και… καρφώματα με ψηφιακά εργαλεία για εντοπισμό αυθαιρεσιών, ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για τακτοποιήσεις στους αιγιαλούς!!

e-Auctions for Seashore: Ηλεκτρονικές δημοπρασίες με τιμές Αντικειμενικών Αξιών, Drones και… καρφώματα με ψηφιακά εργαλεία για εντοπισμό αυθαιρεσιών. Τέλος στις κραυγαλέες παραβάσεις σε παραλίες κι αιγιαλούς & Όρια για τις κατασκευές, ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για τακτοποιήσεις στους αιγιαλούς!! 

Το νέο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στον Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να «αποκαλυφθεί» το νέο σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

Το νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στις κραυγαλέες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν (και) το περασμένο καλοκαίρι σε κοσμοπολίτικα νησιά, αλλά και σε παραλίες της Αττικής, όπου επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» του νόμου, έκαναν κατάληψη στις ελληνικές ακτές με ξαπλώστρες και ομπρέλες, χωρίς να αφήνουν ελεύθερο χώρο στους λουόμενους που ήθελαν να κάνουν μπάνιο, βάζοντας στην αμμουδιά τη δική της πετσέτα και ομπρέλα, χωρίς να πληρώσουν κάποιο beach bar για τις υπηρεσίες του.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο, εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι και η απουσία του είχε οδηγήσει στο «κίνημα της πετσέτας και της ξαπλώστρας» σε πολλά νησιά, καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονταν για την κατάληψη των παραλιών από θηριώδεις ξύλινες κατασκευές, μέχρι ξαπλώστρες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Μύκονος, Πάρος, Ρόδος, Χαλκιδική

Τα φαινόμενα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι ήταν εκατοντάδες. Οι ελεγκτές δεν προλάβαιναν να κάνουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα και «λουκέτα» σε Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Ρόδο, Αττική, Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική και Θάσο.

Οι καταγγελίες για παραβάσεις σχετικά με την κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια, για χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή έπεφταν «βροχή» σε καθημερινή βάση.

Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις μάλιστα, είχαν αναπτύξει ομπρελοξαπλώστρες επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας από 86 τ.μ. έως και 800 τ.μ. ανά περίπτωση.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα βάζει συγκεκριμένα όρια για τα σημεία που θα μπορεί ένας επαγγελματίας να τοποθετήσει ομπρελοκαθίσματα ή άλλες νόμιμες κατασκευές, με συγκεκριμένες αποστάσεις και ποσοστό κατάληψης της παραλίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει και καλύτερη διαχείριση των προστίμων που επιβάλλονται, ενώ θα δημιουργηθεί ακόμα και πλατφόρμα για ψηφιακές καταγγελίες πολιτών, όταν διαπιστώσουν κάποια παράβαση σε παραλία και αιγιαλό ανα τη χώρα. Με την ίδια πλατφόρμα οι πολίτες θα ενημερώνονται και για το αν μια επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα σχετικά με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και το τοπίο να είναι ξεκάθαρο από νωρίς, πριν δηλαδή ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν. Γι’ αυτό το λόγο θα αναπτυχθεί και ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για τις δημοπρασίες, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο το τοπίο εξ΄ αρχής, όταν ένας επαγγελματίας «χτυπήσει» έναν αιγιαλό ή μια παραλία για εμπορική δραστηριότητα. Ολα δηλαδή θα γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Και όχι μόνο αυτό:

Με drones και αεροφωτογραφίες θα εντοπίζει και να καταγράφει όλες τις αυθαιρεσίες σε δημόσιες παράλιες για να συνεχίσει με κατεδαφίσεις.

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε στην παραχώρηση του αιγιαλού, επιβάλλοντας παντού ένα νέο και αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών με «τιμές εφορίας», πολύ υψηλότερες από ό,τι είναι να πληρώνουν οι «συνήθεις ανάδοχοι».

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα, θα αφορά ακριβώς αυτήν τη διαχείριση του αιγιαλού.

Οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου είναι:

1. Η πλήρης και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό και η επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, με όρους που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες, αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

2. Η δημιουργία νέων ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθούν τόσο το δημόσιο, όσο και τους πολίτες να εντοπίζουν αυθαιρεσίες στον αιγιαλό. Με φωτογραφίες βίντεο και ό,τι άλλο μπορούν να βρουν οι πολίτες (μαζί με τα drones των δημόσιων υπηρεσιών), θα δείχνουν στα αρμόδια όργανα της πολιτείας πού πρέπει να στρέψουν τις… μπουλντόζες!

Ειδικότερα:

Δημοπρασίες – Τιμές: Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για τη χάραξη της ζώνης και τον καθορισμό του αιγιαλού. Αφού γίνει η σωστή χάραξη, θα ξεκινήσει η παραχώρηση. Για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού, θα πρέπει να το διεκδικήσει μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (γίνονται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο), ενώ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, σήμερα, γίνεται απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος.

Εδώ, σχεδιάζεται και μια καινοτομία: Θα επιβληθούν «τιμές εφορίας» -κάτι σαν τις αντικειμενικές αξίες- που θα είναι αντιπροσωπευτικές της προσφοράς και της ζήτησης σε κάθε παραλία. Με την εφαρμογή του νέου μοντέλου «αντικειμενικών τιμών ζώνης», το σύστημα θα διαφοροποιηθεί. Θα υπάρχει ελάχιστο τίμημα, το οποίο θα προκύπτει από τις τιμές ζώνης και άλλες παραμέτρους που θα προστεθούν στον αλγόριθμο.

Drones και… καρφώματα: Θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο που προσφέρει η τεχνολογία για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρεσιών στις παραλίες. Στόχος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα είναι η δραστική αντιμετώπιση κατασκευαστικών αυθαιρεσιών, που συχνά παρατηρούνται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, εξαιτίας της ελλιπούς χάραξης. Σήμερα η χάραξη αιγιαλού καλύπτει μόλις το 10% της ακτογραμμής της χώρας.

Έτσι λοιπόν, η επιχείρηση «αποκάλυψη – απελευθέρωση της παραλίας» έχει δυο πτυχές:

1. Τα ψηφιακά εργαλεία του δημοσίου για τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών

Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα για τον έλεγχο του αιγιαλού. Θα ληφθούν δηλαδή νέες εικόνες και βίντεο με drones και από άλλα μέσα φωτογράφισης. Οι λήψεις αυτές θα ενταχθούν σε ειδική εφαρμογή με άλλες αεροφωτογραφίες από το 2011 έως σήμερα και όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες θα επιβάλλονται τα πρόστιμα».

2. Ό,τι δεν «πιάνει» το δημόσιο θα το καταγελούν οι πολίτες

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία μια νέας πλατφόρμας καταγγελιών για αυθαιρεσίες και παρεμπόδιση στην πρόσβαση πολιτών σε δημόσιες παραλίες. Η εφαρμογή θα λειτουργεί στα πρότυπα της «Νovoville» που έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα που προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα αποστολής αιτημάτων, μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων και της ιστοσελίδας του δήμου, για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της πόλης. Ο δημότης ή ο επισκέπτης της Αθήνας έχει τη δυνατότητα να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητα του, όπως π.χ. καμένες λάμπες, λακκούβες στο οδόστρωμα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, μέχρι και έκτακτα περιστατικά που απαιτούν τη δημοτική συνδρομή.

Κάπως έτσι θα λειτουργεί και η εφαρμογή για την καταγγελία αυθαιρέτων κατασκευών και εμποδίων σε δημόσιες παραλίες. Πολίτες και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν την παράνομη κατάληψη και εκμετάλλευση δημόσιου χώρου σε παραλίες και να ζητούν με τον τρόπο αυτόν την παρέμβαση δημοτικών αρχών της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου κ.ά. Έτσι, θα μειώνεται η γραφειοκρατία και ο χρόνος, δηλαδή τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στην όλη διαδικασία της καταγγελίας.

Σήμερα εάν κάποιος θέλει να αναφέρει μία αυθαιρεσία σε αιγιαλό, δεν είναι και τόσο σίγουρος για το ποιος είναι αρμόδιος, αφού η μία υπηρεσία τον στέλνει στην άλλη -ο δήμος στο Λιμενικό Σώμα ή στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου ή στην Περιφέρεια κλπ. Με το νέο σύστημα όλα θα γίνονται άμεσα και ψηφιακά.

Για την ώρα, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών στον αιγιαλό. Διάφορες κυβερνήσεις επιχείρησαν να «τακτοποιήσουν» παράνομες εγκαταστάσεις (τουριστικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές μονάδες κ.λπ.) εντός ζωνών παραλίας και αιγιαλού, αλλά λόγω σφοδρών αντιδράσεων οι σχετικές ρυθμίσεις δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή ή αποσύρθηκαν.

Οι προσπάθειες αυτές έπεσαν… στα βράχια και συγκεκριμένα σε νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας που τάσσεται κατά της αλλοίωσης του αιγιαλού, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση που εξυπηρετείται υπέρτατο δημόσιο συμφέρον. Για τον λόγο αυτόν, έως σήμερα, σε κανέναν νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων δεν κατάφεραν να υπαχθούν αυθαίρετα στον αιγιαλό.

Χαοτικές αρμοδιότητες

Όπως εξηγούν ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο σχεδιασμός προβλέπει να μπει οριστικό τέλος στις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, αφού εμπλέκονται δήμοι, τοπικές υπηρεσίες, κτηματολογικά γραφεία και Υπουργεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το χάος που επικράτησε το καλοκαίρι στη Μύκονο, με τις κατασκευές στις παραλίες, έπρεπε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ επτά διαφορετικών υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών, από κοινού με την οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση.

Το ψηφιακό «μάζεμα» των διαδικασιών θα μπορεί να φέρει ταχύτερες αδειοδοτήσεις, για να αποφευχθεί και ένα ακόμα φαινόμενο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, τη λειτουργία με προσωρινή άδεια, που αρκετοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται κάθε χρόνο, λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας στη χώρα μας.