Education Policy / Μάθημα 1ο: Σχολείο και Ψυχική υγεία
Education Policy / Μάθημα 1ο: Σχολείο και Ψυχική υγεία
Education Policy / Μάθημα 1ο: Σχολείο και Ψυχική υγεία
Με αφετηρία την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και με κατευθυντήρια οδό τις προκλήσεις της καθημερινότητας που αντιμάχονται στη διατήρηση αυτής, φτάνουμε λίγο πριν τον τερματισμό θέτοντας τα ερωτήματα: “Πώς μπορούμε να προάγουμε την ψυχική μας υγεία;” και “Ποιος ο ρόλος του σχολείου στην προσπάθεια ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας;”.
Όλα ξεκινούν από τα παιδιά και για τον λόγο αυτό μία σκέψη είναι να γίνουν τα σχολεία προαγωγοί της υγείας ώστε να χτίζονται από νωρίς τα θεμέλια με τα υγιή παιδιά να γίνονται υγιείς ενήλικες. Είναι αναμφίβολο ότι η προαγωγή της υγείας δεν είναι αποκλειστικά προϊόν μάθησης, δεδομένου ότι πολλοί βιολογικοί παράγοντες μπαίνουν στην εξίσωση, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η έγκαιρη εκμάθηση καλών πρακτικών για την υγεία είναι καθοριστικής σημασίας.
Ο παράγοντας αυτός μας οδηγεί, λοιπόν, να εστιάσουμε στην ψυχική υγεία, όπως αυτή μπορεί να προασπιστεί στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας, αφού σε αυτήν τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους. To SHE (Schools for Health in Europe), μάλιστα, αποτελεί έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται ακριβώς πάνω σε αυτή τη σκέψη.
Συνδυάζοντας τη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας στη ζωή μας με χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, οδηγούμαστε στο γιατί είναι η κατάλληλη ηλικία πάνω στην οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε πρακτικές ανάπτυξης της ψυχικής υγείας.
Η παιδική ηλικία σημαίνει ευπλ