Education Policy: Αγωγή Κεραμέως κατά των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ για την αξιολόγηση που εκδικάζεται σήμερα - Έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ

Αγωγή Κεραμέως κατά των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ για την αξιολόγηση που εκδικάζεται σήμερα - Έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ

Education Policy: Αγωγή Κεραμέως κατά των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ για την αξιολόγηση που εκδικάζεται σήμερα - Έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ

Στα «δικαστήρια» στέλνει τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας το υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση. 

Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως κατά των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ

Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά των Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ), Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα λόγω του επείγοντος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων προθεσμιών των σταδίων της αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της χώρας, οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν ακόμη για τις λεπτομέρειες της αγωγής, για να παραστούν στη διαδικασία.

Οι Ομοσπονδίες τάχθηκαν με μεγάλα ποσοστά η ΟΛΜΕ και ομόφωνα η ΔΟΕ κατά των πρώτων διαδικασιών εσωτερικής αξιολόγησης των σχολείων και την συγκρότηση των πρώτων επιτροπών αποτίμησης του σχολικού έργου που πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 10 Οκτωβρίου όπως ορίζεται στον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει σε ανακοίνωση του οτι:

«Συνιστά πάγια πρακτική των οργανώσεων αυτών να κηρύσσουν «απεργία-αποχή» από κάθε νομοθετημένη – από το Ελληνικό Κοινοβούλιο – διαδικασία που απλά δεν είναι της αρεσκείας τους, όπως π.χ. η μόλις χθεσινή εξαγγελία της ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή και από την τηλεκπαίδευση σε περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση (π.χ. σε περίπτωση παρεμπόδισης της πρόσβασης μαθητών στο χώρο του σχολείου)».

Στην αγωγή του το Υπουργείο Παιδείας ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία-αποχή» διαρκείας (η οποία εξαγγέλθηκε χωρίς καν την πλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων προηγούμενου δημόσιου διαλόγου και ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας) και να εφαρμοστεί ο νόμος του Κράτους.

Έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ στο Πρωτοδικείο

«Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία του Υπουργείου Παιδείας δεν θα περάσει!» απαντά η ΟΛΜΕ, που καλεί σε έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1.30 το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο, στην Ευελπίδων, όπου θα εκδικαστεί η αγωγή. 

«Αυτές κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από το κλάδο.  Η καλύτερη απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας είναι οι εκατοντάδες σύλλογοι που πραγματοποιούνται σήμερα να αποφασίσουν μαζικά απεργία – αποχή. Μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή όλοι συνάδελφοι είναι πλήρως καλυμμένοι» ξεκαθαρίζει η ομοσπονδία των καθηγητών.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας κατηγορεί τις ομοσπονδίες ότι

«Τάχθηκαν έναντι κάθε έννοιας αξιολόγησης εξ αρχής, πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 4692/2020 για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και του νόμου 4823/2021 για αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού». Υποστηρίζει ότι η απεργία-αποχή «εξαγγέλθηκε χωρίς καν την πλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων προηγούμενου δημόσιου διαλόγου και ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών».

Ωστόσο, υπέρ της απεργίας-αποχής από την τιμωρητική διαδικασία της αξιολόγησης τάχθηκε το συντριπτικό 93% των εκπαιδευτικών στη συνέλευση των προέδρων της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Όπως διευκρινίζει η ΟΛΜΕ, η απεργία αποχή είναι ήδη σε ισχύ και εκπαιδευτικοί και διευθυντές είναι πλήρως κατοχυρωμένοι να απέχουν από τις διαδικασίες αυτές. «Η ΓΣ των Προέδρων στις 25-09-21 αποφάσισε απεργία-αποχή και από τις προβλέψεις του ν.4823/21 και τις επόμενες μέρες - πριν τις 10 Οκτωβρίου - θα αποσταλεί συμπληρωματική δήλωση και οδηγίες» αναφέρει. «Επομένως, η ήδη υπάρχουσα δήλωση καλύπτει όλες τις διαδικασίες μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για όλους και μετά τις 10 Οκτωβρίου θα κατατεθεί συμπληρωματική δήλωση για τις 4823/21, η οποία θα σας αποσταλεί εγκαίρως» σημειώνει προς τους εκπαιδευτικούς.