Enhanced surveillance: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία!! Τι σημαίνει για τους πολίτες και τη χώρα!!

Enhanced surveillance / Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία!! Τι σημαίνει για τους πολίτες και τη χώρα!!

Enhanced surveillance: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία!! Τι σημαίνει για τους πολίτες και τη χώρα!!

Τι σημαίνει για τον απλό πολίτη, αλλά και για τη χώρα η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η πολιτική κόντρα για το ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τα θετικά σχόλια των Ευρωπαίων, αλλά και του διεθνούς Τύπου

Ύστερα από 12 χρόνια, η Ελλάδα βγήκε σήμερα (20/8) από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και το μεγάλο ερώτημα που θέτει ο πολίτης είναι απλό: «Τι αλλάζει πλέον στη ζωή μας;».

Το πανηγυρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων, αλλά και τα διεθνή δημοσιεύματα για την επιτυχία της χώρας μας, θα έχουν σημασία, εφόσον η Ελλάδα καταφέρει να πατήσει γερά στα πόδια της, μειώσει την ανεργία και αυξήσει τις επενδύσεις Με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, η χώρα μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην οικονομική πολιτική της, δημιουργώντας το πλαίσιο για καλύτερες συνθήκες τόσο στις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, εφόσον μειωθεί η ανεργία και υπάρξει καλύτερη μισθωτική κατάσταση.

Με την απόφαση αυτή, πρακτικά λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και παύει πλέον να είναι η εξαίρεση στην Ευρωζώνη, ενώ επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα ελέγχεται όπως τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πλέον έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την αναπτυξιακή δυναμική και την πρόσθετη εμπιστοσύνη των αγορών που αναμένεται να της δείξουν οι αγορές. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα λάθη που μας οδήγησαν στα μνημόνια ενώ φυσικά ο επόμενος μεγάλος εθνικός στόχος είναι να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 11 αναβαθμίσεις της οικονομίας την τελευταία τριετία.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η εξέλιξη, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως ένα απλό καλό γεγονός για τη χώρα.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι ουσιαστικά η χώρα βγήκε από τα μνημόνια επί δικής τους πρωθυπουργίας. «20/08/18 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και λάβαμε 4ετή ορίζοντα εξόδου από την εποπτεία. Τότε ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή.

Σήμερα, 20/08/22, πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε. Ψέματα και θράσος και τότε και τώρα. Όμως ο χρόνος του τελειώνει» έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στα social media ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθησε η απάντηση από τη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «ψέματα». «Με το ψέμα, την εξαπάτηση, το μίσος, τον διχασμό και τους τραμπουκισμούς. Με δυσβάσταχτους φόρους και περικοπές, με το τσάκισμα της μεσαίας τάξης, με την περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με σκληρή μάχη κατά του λαϊκισμού η χώρα παρέμεινε σε ευρωπαϊκή τροχιά. Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας κι έχει γυρίσει σελίδα» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

FAZ για έξοδο από ενισχυμένη εποπτεία: «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε»

Τη σημερινή έξοδο της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας σε πανηγυρικό ύφος ότι «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε». Βέβαια, το άρθρο στο οικονομικό σκέλος της Γερμανικής εφημερίδας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης».

Το Γερμανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, «οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική».

Η Ελλάδα παραμένει, ωστόσο, μια ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του υψηλού χρέους της.

Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ λήγουν το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες.

Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα, σχολιάζει η FAZ.