EU corruption scandal - Politico: H άνοδος και η εκκωφαντική πτώση της Εύας Καϊλή - “H ύβρις που οδήγησε στη νέμεση”

EU corruption scandal - Politico / H άνοδος και η εκκωφαντική πτώση της Εύας Καϊλή - “H ύβρις που οδήγησε στη νέμεση”

EU corruption scandal - Politico: H άνοδος και η εκκωφαντική πτώση της Εύας Καϊλή - “H ύβρις που οδήγησε στη νέμεση”

Πώς η Ελληνίδα «σελέμπριτι» πολιτικός κατέληξε από την κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής στη φυλακή - Αφιέρωμα για την άνοδο και την πτώση της Εύας Καϊλή, με φόντο το σκάνδαλο Qatar gate - Η Καϊλή είχε γίνει η «πρεσβευτής» του Κατάρ στην Ευρώπη - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico

Η Εύα Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το σχεδιάγραμμα θέσεων. Ήταν λίγες μέρες πριν από το εορταστικό δείπνο P28 του POLITICO - μια σημαντική στιγμή στο κοινωνικό ημερολόγιο των Βρυξελλών που αποκαλύπτει την κατάταξη των πιο ισχυρών ανθρώπων στην Ευρώπη και η Ελληνίδα βουλευτής ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα καθόταν σε ένα τραπέζι υψηλού επιπέδου, ξεκινάει το εκτενές του αφιέρωμα στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε μια καταιγίδα e-mail, το γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άσκησε πιέσεις για να εξασφαλίσει πρώτη θέση, παρόλο που δεν γνώριζε ποιος θα παρευρεθεί. Η Καϊλή κατέληξε σε ένα τραπέζι δίπλα στον Επίτροπο για τις θέσεις εργασίας της ΕΕ, Nίκολας Σμιτ, ακριβώς πίσω από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και τον ισχυρό επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν.

Κατά γενική ομολογία, η Kαϊλή, μια από τις πιο λαμπερές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής των Βρυξελλών, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και διασημότητα στην πατρίδα της την Ελλάδα φάνηκε να απολαμβάνει τη βραδιά, η οποία περιελάμβανε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις συγκαλυμμένες παραδοχές των Μετσόλα και Μπρετόν για την επιθυμία τους να γίνουν πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προσέγγιση της Καϊλή στο σχεδιάγραμμα για τις θέσεις, η αναζήτηση της εγγύτητας με την εξουσία, ήταν η βασική προσέγγιση που είχε ακολουθήσει επί δύο δεκαετίες στην πολιτική, από τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώνοντας τη δεύτερη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι και η ίδια θα μπορούσε σύντομα να έχει μια θέση στην πρώτη σειρά. Δύο μέρες αργότερα, κατέληξε στη φυλακή.

Σε μια επιχείρηση που έσπασε το γυαλί της πολιτικής των Βρυξελλών, η Καϊλή συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία στο πλαίσιο μιας έρευνας μετρητών για επιρροή στην οποία εμπλέκονται τρεις φερόμενοι συνεργοί. Από τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού πρώην σοσιαλιστή νομοθέτη Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και του συντρόφου της ζωής της Καϊλή ενός Ιταλού κοινοβουλευτικού βοηθού ονόματι Φραντσέσκο Τζόρτζι, όλοι κατηγορούνται για αποδοχή παράνομων πληρωμών από το Κατάρ και το Μαρόκο με αντάλλαγμαπολιτικές χάρες, η Καϊλή ήταν μακράν η πιο ορατή, η πιο υψηλόβαθμη, η πιο πολιτικά φιλόδοξη.

Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών έχει έρθει στη δημοσιότητα από εκείνες τις μέρες του «ανεμοστρόβιλου», συμπεριλαμβανομένου του Παντσέρι, που δημοσιεύτηκε στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ότι πλήρωσε στην Kαϊλή 250.000 ευρώ για να στηρίξει την προεκλογική της εκστρατεία το 2019. (Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, χαρακτήρισε την έκθεση Le Soir «εντελώς ανακριβή» και «αδίστακτα ψέματα» που παρουσίασε ο Παντσέρι «χωρίς κανένα στοιχείο, με μοναδικό σκοπό να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από τη φυλακή».)

Αλλά ο ακριβής ρόλος της Καϊλή στο σκάνδαλο παραμένει ελάχιστα καθορισμένος. Σε αντίθεση με τον Παντσέρι, δεν έχει παραδεχτεί ακόμη οποιαδήποτε αδικοπραγία και παραμένει στη φυλακή περισσότερο από δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, με τις δικαστικές αρχές να αρνούνται να της χορηγήσουν άδεια υπό όρους θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δραπετεύσει και ότι θα μπορούσε να παραποιήσει στοιχεία.

Οι δικηγόροι της την περιγράφουν ως το αθώο θύμα άλλων υπόπτων στην υπόθεση, δηλαδή των Παντσέρι και Τζόρτζι, οι οποίοι λένε ότι εκμεταλλεύτηκαν τον βαθμό και την ιδιότητά της για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους χωρίς κάθε γνώση. Το γεγονός ότι η Καϊλή, η οποία έχει μια κόρη 24 μηνών με τον Τζόρτζι κρατείται εδώ και δύο μήνες με περιορισμένη πρόσβαση στο παιδί ισοδυναμεί με «βασανιστήριο», υποστηρίζουν.

Ωστόσο, το ένταλμα σύλληψης της Kαϊλή, το οποίο εξασφάλισε το POLITICO, είναι ξεκάθαρο: Ισχυρίζεται ότι ήταν βασικό μέλος της συνωμοσίας, που γνώριζε ότι στο σπίτι της φυλάσσονταν παράνομα μετρητά, προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι και διατηρούσε δεσμούς με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι που αναφέρεται ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση.

Σε μια προσπάθεια να συμφιλιώσει το έντονο δημόσιο προφίλ της Καϊλής με τις κατηγορίες εναντίον της, το POLITICO έχει εμβαθύνει στο παρελθόν της. Από το λιτό ξεκίνημά της στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, στην εθνική πολιτική στην Αθήνα, μετά στις Βρυξέλλες και τις μοιραίες εβδομάδες πριν από τη σύλληψή της, αυτό που αναδύεται είναι το πορτρέτο μιας μαγνητικής προσωπικότητας που αγωνιζόταν ακατάπαυστα για ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για την ιδεολογία ή την πίστη στο κόμμα ή πού θα πήγαινε τελικά, αρκεί να ήταν επάνω.

Μεταξύ άλλων αποκλειστικών λεπτομερειών, το ρεπορτάζ του POLITICO δείχνει πώς η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα. πώς τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας και της αδερφής της Μανταλένας στις Βρυξέλλες συχνά αλληλεπικαλύπτονταν. Και πώς άσκησε πίεση, προσωπικά και δυναμικά, υπέρ του Κατάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της σύλληψής της.

Σε όλα αυτά, η Καϊλή παρέμεινε επικεντρωμένη στην επωνυμία της ως «πρωταθλήτρια για την τεχνολογία». Για τους Θεσσαλονικείς που παρακολούθησαν την περίπτωσή της από μακριά, η ιστορία της φέρνει στο νου μια ελληνική τραγωδία στην οποία ένας πρωταγωνιστής, που κινείται από ύβρι να διαπράξει απερίσκεπτες ή αλαζονικές πράξεις, καταδικάζεται από τη μοίρα - ή τη Νέμεση, τη θεά της εκδίκησης.

Ευοίωνο ξεκίνημα

Για να καταλάβει κανείς πώς η Καϊλή έφτασε εδώ που είναι σήμερα, βοηθάει να ταξιδέψει πίσω στη Θεσσαλονίκη, το αρχαίο λιμάνι της Μεσογείου όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική.

Σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες πολιτικούς πρώτης γραμμής, η Καϊλή δεν γεννήθηκε με μεγάλο πλούτο ή πολιτικές διασυνδέσεις. Ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 μετά την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία. Αυτός και η σύζυγός του Μαρία Ιγνατιάδου απέκτησαν την Καϊλή και την αδερφή της, Μανταλένα, ενώ ήταν ακόμη πολύ μικροί. Σύμφωνα με μία πηγή που σύχναζε στο σπίτι των γονιών της Καϊλής, η Εύα ήταν σαν «κούκλα» για εκείνους και τους πανεπιστημιακούς φίλους τους, το πρώτο μωρό της παρέας.

Ενώ σπούδαζε πολιτικός μηχανικός, ο πατέρας της Καϊλή ασχολήθηκε με την πολιτική. Σύμφωνα με τον πρώην Ευρωπαίο βουλευτή και συμπατριώτη του Θεσσαλονικιό Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο πρεσβύτερος Καϊλής ξεκίνησε ως ακροδεξιός ακτιβιστής για να ενταχθεί στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ, όταν γινόταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της Ελλάδας.

Ο Καϊλής που ποτέ δεν ήταν παίκτης πρώτης γραμμής, εργάστηκε ή συνεργάστηκε με διαφόρους τοπικούς παράγοντες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τάσεις, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αργότερα ο Τσοχατζόπουλος εξέτισε ποινή φυλάκισης, ενώ ο Ψωμιάδης αντιμετωπίζει διάφορες κατηγορίες σε μια συνεχιζόμενη δίκη για διαφθορά, με τον Καϊλή να είναι μάρτυρας υπεράσπισής του.

Οι ντόπιοι επισημαίνουν την έντονη πολιτική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης ως παράθυρο στις πολιτικές μεθόδους της Καϊλή και το σημείο εναντίον της. Η πολιτική στη Θεσσαλονίκη, μια «πολιτική αδερφή» της πρωτεύουσας χτίζεται γύρω από τις προσωπικές σχέσεις και τη σκληρή υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πόλης ενάντια στην πάντα πρωταγωνίστρια Αθήνα.

Η εσωστρέφεια γεννά διαφθορά, υποστηρίζουν αυτοί οι ντόπιοι - μια κατηγορία που ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απέρριψε κατηγορηματικά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο γραφείο του. «Αυτό» — το γεγονός ότι αρκετοί πολιτικοί πρώτου μεγέθους της Θεσσαλονίκης έχουν παγιδευτεί σε σκάνδαλα — «δεν έχει να κάνει με το πολιτικό DNA της πόλης», υποστήριξε. «Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κεντρική κυβέρνηση [της Ελλάδας] και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το ενδιαφέρον της Εύας Καϊλή για την πολιτική ξεκίνησε από νεαρή ηλικία. Εντάχθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών και εξελέγη πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του λυκείου της στα 15. Στη συνέχεια, αφού εγγράφηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει αρχιτεκτονική, εξελέγη αμέσως πρόεδρος του συλλόγου του τμήματός της.

Δεκαετίες αργότερα, αυτή η εκλογική νίκη, και το πώς την κατέκτησε, παραμένει χαραγμένη στο μυαλό των ανθρώπων που γνώριζαν την Καϊλή εκείνη την εποχή. Έχοντας καταφέρει να συσπειρωθεί πίσω από μια υποψηφιότητα της ΠΑΣΠ (φοιτητικό κίνημα του ΠΑΣΟΚ) για πρώτη φορά στο τμήμα της, ήταν μεταξύ των νικητών του πρώτου γύρου. Σύμφωνα με τον κανονισμό του σχολείου, οι νικητές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια κεκλεισμένων των θυρών για να διαπραγματευτούν ποιος θα γίνει ο πρόεδρος του πανεπιστημιακού τμήματος.

Σύμφωνα με έναν καθηγητή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Καϊλή υποσχέθηκε στα αντίπαλα κόμματα ό,τι ήθελαν με έναν όρο: Να πάρει την προεδρία. Η προσφορά απέδωσε. «Η Εύα ήταν πάνω από όλους», είπε ο καθηγητής, που γνώριζε την Καϊλή εκείνη την εποχή και, όπως συμβαίνει συνήθως στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρακολουθούσε τη φοιτητική πολιτική. «Δεν την ενδιέφερε η ιδεολογία. το υπόλοιπο κόμμα ήταν πολύ απογοητευμένο».

Ένα αστέρι γεννιέται

Ο χρόνος που παρμεινε η Καϊλή στη Θεσσαλονίκη είχε να κάνει με την πολιτική, καθώς έκανε παρέα με άλλους ακτιβιστές και φίλους σε ένα καφέ που ονομαζόταν τότε Santé. Έλαβε υποψηφιότητα για μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και κέρδισε ως το νεότερο μέλος του, το 2002.

Το φορτωμένο πρόγραμμα δεν της άφηνε πολύ χρόνο για τις σπουδές της, σύμφωνα με δύο καθηγητές που εργάζονταν στο πανεπιστήμιο εκείνη την περίοδο. Και οι δύο είπαν ότι η Kαϊλή είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τα μαθήματα λόγω των πολιτικών της δεσμεύσεων και να της επιτραπεί να περάσει το μάθημα αρχιτεκτονικής ούτως ή άλλως, ένα αίτημα που και οι δύο είπαν ότι ικανοποιήθηκε αθόρυβα.

Ο Δημητρακόπουλος, δικηγόρος του Καϊλή, απέρριψε τον ισχυρισμό. «Είναι μια απίστευτη και άνευ προηγουμένου συκοφαντία, που όχι μόνο προσβάλλει την κα. Εύα Καϊλή αλλά και την αξιοπιστία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η Καϊλή πήρε το πτυχίο της στην αρχιτεκτονική σπουδάζοντας και δίνοντας εξετάσεις, όπως όλοι οι φοιτητές στη χώρα μας».

Ήταν ένα μεγάλο άλμα από το συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στην εθνική σκηνή της Αθήνας, το οποίο η Καϊλή έκανε με την πρώτη της ευκαιρία. Στις εκλογές του 2004, υπενθύμισε ένας τοπικός πολιτικός, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παρέταξε μια νεαρή ξανθιά γυναίκα, την Έλενα Ράπτη, για να διεκδικήσει εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν η Καϊλή, η οποία τελικά κέρδισε.

Αλλά ο τότε ηγέτης του Πασόκ, Γιώργος Παπανδρέου, προτίμησε να κρατήσει την έδρα στη Θεσσαλονίκη για τον εαυτό του. Αν και έπρεπε να εγκαταλείψει την έδρα της, η εθνική καριέρα της Καϊλή είχε μόλις ξεκινήσει.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη εμπειρία στη δημοσιογραφία, έγινε μία από τις κύριες παρουσιάστριες ειδήσεων στο μεγαλύτερο τότε κανάλι της Ελλάδας, MEGA, από το 2004 έως το 2007. Αποκτώντας εθνικό προφίλ στην τηλεόραση και ακολουθώντας μεταπτυχιακό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, προετοιμάστηκε για την επόμενη εκλογική της προσπάθεια το 2007, την οποία κέρδισε.

Αμέσως μετά, η Καϊλή είχε άλλη μια σύγκρουση με τον ακαδημαϊκό κόσμο, δημόσια αυτή τη φορά. Για άλλη μια φορά, είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από το μάθημα λόγω των απαιτήσεων της πολιτικής της δουλειάς. Αυτή τη φορά όμως ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς αντιτάχθηκε. «Είναι κρίμα που μια νεαρή προσπαθεί να πάρει πτυχίο με αυτόν τον τρόπο, για το οποίο δεν εργάστηκε», έγραψε τότε σε δήλωσή του ο Κοτζιάς.

Απαντώντας, η Καϊλή ζήτησε από τον πρύτανη του πανεπιστημίου να εξεταστεί από επιτροπή καθηγητών, εξαιρουμένου του Κοτζιά. Το πανεπιστήμιο αποδέχθηκε την πρόταση. Τελικά της απονεμήθηκε το πτυχίο.

Το 2012, η Καϊλή έθεσε ξανά υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο και κέρδισε, αλλά έπρεπε και πάλι να παραιτηθεί από την έδρα της υπέρ του αρχηγού του κόμματος. Και πάλι παραγκωνισμένη από την εθνική πολιτική, πήγε στον ιδιωτικό τομέα, συμβουλεύοντας διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και φαρμακευτικές εταιρείες και περνούσε βράδια στα μπουζούκια - τα παραδοσιακά νυχτερινά μαγαζιά της Ελλάδας - όπου φωτογραφιζόταν με διάφορους παράγοντες από την πολιτική και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνορώσου δισεκατομμυριούχου και μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ιβάν Σαββίδη. Η Καϊλή ήταν επίσης τακτική θαμώνας στα κλαμπ και τα εστιατόρια της Μυκόνου, το «στέκι» των εκατομμυριούχων στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα έπεφτε με το κεφάλι σε έναν οικονομικό εφιάλτη λόγω της κρίσης χρέους που προκλήθηκε από χρόνια κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος από το ΠΑΣΟΚ. Όμως η Καϊλή ήταν πανταχού παρούσα.

Οι αδερφές Καϊλή στις Βρυξέλλες

Η εκλογή της Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 ήταν το αποκορύφωμα πολυετών φιλοδοξιών. Αν και αγαπητή στην Ελλάδα και υποστηριζόμενη από ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χρειάστηκε να παραμεριστεί δύο φορές για να φιλοξενήσει την ηγεσία του ανδρικού κόμματος.

Στις Βρυξέλλες, δεν υπήρχαν τέτοια εμπόδια. Σε ένα λαμπερό προφίλ σε εφημερίδα αυτής της περιόδου, ένας ρεπόρτερ ακολούθησε τη νεοεκλεγείσα βουλευτή καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της ΕΕ. «Η Kαϊλή μπαίνει στο Smart αυτοκίνητό της, ανοίγει τα παράθυρα, βάζει το αγαπημένο της τραγούδι, «Don’t you worry child (από τους Swedish House Mafia) και τραγουδά δυνατά το ρεφρέν: «Ο Παράδεισος έχει σχέδια για σένα».

Μια άλλη αφήγηση που κόβει την ανάσα έγραφε: «Μετά από 12 χρόνια κομματικών διώξεων, η καλλονή του ελληνικού κοινοβουλίου ετοιμάζεται να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Το σχέδιο, όπως αποδείχτηκε, ήταν να γίνει μια από τις πιο πολυάσχολες και πιο γνωστές πολιτικούς των Βρυξελλών. Έγινε κορυφαία υποστηρικτής στις Βρυξέλλες σε θέματα τεχνολογίας, δείχνοντας από νωρίς ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και καταθέτοντας την πρώτη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blockchain, η οποία εγκρίθηκε.

Ερωτηθείσα το 2018 πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα κρυπτονομίσματα στους απλούς ανθρώπους, είπε: «Τα κρυπτονομίσματα είναι σαν τον καιρό, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη, χωρίς να κατανοήσετε τη διαδικασία που κρύβεται πίσω από αυτά». Η Καϊλή πολλαπλασίασε τις αναθέσεις των επιτροπών, τις ομιλίες, την προβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις εκδηλώσεις, δεν διέφερε από τους άλλους νομοθέτες της ΕΕ, αλλά σε πιο έντονο ρυθμό. Ένα κλειδί για τη δράση της Καϊλή στο σύστημα των Βρυξελλών ήταν η στενή σχέση της με την αδερφή της, Mανταλένα.

Όπως ανέφερε το POLITICO τον Δεκέμβριο, η Μανταλένα ίδρυσε μια οργάνωση πολλαπλών χρήσεων - το MADE Group - του οποίου η εστίαση συχνά επικαλύπτονταν από την καριέρα της αδερφής της και η οποία λάμβανε τεράστια χρηματικά ποσά από την ΕΕ για έργα τα οποία, με τη σειρά τους, είχαν την υποστήριξη της Εύας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δράση της Εύας στη Βουλή και η επιχείρηση της Μανταλένας συνδέονταν. Σύμφωνα με τον Henri Estramant, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος στο γραφείο της Kαϊλή, η Μανταλένα περιέγραφε τον εαυτό της ως «σύμβουλο» της αδερφής της και του ανέθετε να γράφει προτάσεις για το κοινοβουλευτικό έργο της Εύας.

Τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα επικάλυψης αναδεικνύονται όταν κάποιος κοιτάξει τα πιλοτικά έργα της Εύας Καϊλή. Με την προώθηση πιλοτικών έργων, οι νομοθέτες μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πειραματικές πρωτοβουλίες όπως βραβεία, εκδηλώσεις και έρευνα. Από το 2016 έως το 2022, εγκρίθηκαν τουλάχιστον 26 πιλοτικά έργα της Εύας Καϊλής , τουλάχιστον ένα από τα οποία κατέληξε να ωφελήσει την επιχείρηση της Μανταλένα.

Το πιλοτικό έργο, το οποίο πρότεινε η Kαϊλή και εγκρίθηκε το 2017, ονομάστηκε «Τέχνη και ψηφιακά μέσα» και διέθεσε 1 εκατομμύριο ευρώ από χρήματα της Επιτροπής για πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην τέχνη και την τεχνολογία σε ολόκληρη την ΕΕ. Δύο αιτούντες υπέβαλλαν προσφορά για το έργο, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινοπραξίας με επικεφαλής την γκαλερί τέχνης των Βρυξελλών Bozar και της εταιρείας της Mανταλένα, MADE Group.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Bozar, η Mανταλένα ήταν αυτή που επικοινώνησε με τη γκαλερί το 2018 και «προτάθηκε [η ίδια] ως πιθανός συνεργάτης». Ένας πρώην υπάλληλος της Bozar, μιλώντας ανώνυμα, είπε ότι η Μανταλένα φαινόταν «απόλυτα ενήμερη και ενημερωμένη» για το πιλοτικό πρόγραμμα όταν έκανε το βήμα της. Η MADE Group εξασφάλισε 105.172 € από τη συμμετοχή της στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της συνεργασίας τους. Το 2022, καθώς μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Εύα Καϊλή παρουσίασε ένα πιλοτικό έργο για μια εφαρμογή παρακολούθησης των ασυνόδευτων ανηλίκων της Ουκρανίας (με προϋπολογισμό: 850.000 €). Η τροπολογία που πρότεινε το πιλοτικό έργο επέμενε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία της εφαρμογής θα ήταν να βασιστεί σε ένα υπάρχον έργο της ΕΕ, το ChildRescue που αναπτύχθηκε το 2018 για να βοηθήσει στην εύρεση αγνοουμένων παιδιών προσφύγων.

«Μόνο με την αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων ChildRescue, μια ολοκληρωμένη λύση όπως περιγράφεται στην πρόταση θα μπορούσε να αναπτυχθεί με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη και ο χρόνος ασκεί πίεση», αναφέρει η τροπολογία της Καϊλή. Ο όμιλος MADE της Μανταλένα Καϊλή ήταν μεταξύ των εταιρειών που ανέπτυξαν το ChildRescue, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από κονδύλια της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Η Επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τη σχέση, ο Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί και τη Μανταλένα, είπε: «Είναι λάθος η αδερφή της Καϊλή να δέχεται άδικη επίθεση. Από όσο γνωρίζω, συμμετείχε στη μη κερδοσκοπική εταιρεία της κοινωνίας των πολιτών MADE Group, η οποία έχει επανειλημμένα ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και όλα είναι νόμιμα».

Ο «παράγοντας» Κατάρ

Ωστόσο, κανένα εγχείρημα δεν ήταν τόσο μοιραίο για την Καϊλή όσο η σχέση της με το Κατάρ. Η Kαϊλή είχε ήδη ταξιδέψει στο εμιράτο με τους Τζόρτζι και Παντσέρι το 2020, αλλά αφού έγινε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, άρχισε να σχεδιάζει περισσότερα ταξίδια στον Κόλπο. Στο τέλος Οκτωβρίου του 2022, βρέθηκε και πάλι στη Ντόχα όπου επαίνεσε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ, μετά από μια επιτυχημένη ώθηση για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της προέδρου του Κοινοβουλίου Μετσόλα για το ταξίδι.

Σύμφωνα με τέσσερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ Kαϊλή και Μετσόλα που εξασφάλισε το POLITICO η Καϊλή πέρασε μήνες πιέζοντας τη Mετσόλα να την αφήσει να πάει στο Κατάρ και στο Κουβέιτ. Η Μέτσολα υπέγραψε το ταξίδι μόλις μία εβδομάδα πριν πραγματοποιηθεί, αλλά η Hannah Neumann, ευρωβουλευτής των Πρασίνων που προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Αραβική Χερσόνησο (DARP), όπου η Καϊλή ήταν αναπληρωματικό μέλος, δεν ενημερώθηκε. Η Neumann είπε ότι το Κατάρ ακύρωσε ένα ταξίδι που είχε κανονίσει η αντιπροσωπεία της και ότι ήταν έκπληκτη που είδε την Kαϊλή να πηγαίνει.

Στο πρώτο email, που εστάλη τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Καϊλή έγραφε στην Μέτσολα: «Είμαι πεπεισμένη ότι το ΕΚ [Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] έχει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στον Κόλπο». Σε αυτό το email, ζήτησε τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής συνέλευσης μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με το Συμβούλιο Συντονισμού του Κόλπου, μια περιφερειακή ομάδα που αποτελείται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη Ντόχα, η Καϊλή συναντήθηκε με όλους, από τον Εμίρη του Κατάρ μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του Συμβουλίου Shura, του νομοθετικού σώματος του κράτους του Κόλπου. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, η Καϊλή συνάντησε επίσης έναν Έλληνα που ονομάζεται Σάκης Μπατσιλας και ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 του Κατάρ και στρατηγικός σύμβουλος για την αρχική προσφορά το 2010. Έγραψε στο Twitter ότι μίλησε για τις «προοπτικές» που ανοίγονταν από την επικείμενη ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας για το Κατάρ.

Δεν ήταν οι μοναδικές προσπάθειες της Καϊλή για λογαριασμό του Κατάρ. Εν όψει της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το εμιράτο, υπήρξε έντονη δραστηριότητα γύρω από ένα ψήφισμα σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα μετά από έρευνα του Guardian που ισχυρίστηκε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες σκοτώθηκαν ενώ εργάζονταν σε εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου .Το τουρνουά ξεκινούσε στα τέλη Νοεμβρίου και το διακύβευμα ήταν μεγάλο για την Ντόχα. Η αρνητική δημοσιότητα θα μπορούσε να αμαυρλώσει την εκσυγχρονιστική εικόνα που επρόκειτο να προωθήσει η υπερβολή του Μουντιάλ.

Η Καϊλή και άλλοι νομοθέτες από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών είχαν λάβει ευνοϊκή θέση για το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του Κόλπου είχε αντιμετωπίσει τις ανησυχίες περνώντας μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν ένιωθαν όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το Κατάρ άξιζε επαίνους. Η Λάρα Γουόλτερς, μια Ολλανδή βουλευτής που ανήκει στην ίδια ομάδα με την Καϊλή, ήταν από τους πιο ειλικρινείς επικριτές του Κατάρ.

Πριν από μια ακρόαση στις 14 Νοεμβρίου με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Aλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, τον οποίο οι Βέλγοι εισαγγελείς θα ανέφεραν αργότερα ως βασικό πρόσωπο στο πρόγραμμα cash-for-influence - το γραφείο της Καϊλή επικοινώνησε επανειλημμένα με την Γουόλτερς για συνάντηση. Όταν το γραφείο του απέτυχε να δώσει συνέχεια στα αιτήματα, η Kαϊλή την πλησίασε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου για να ασκήσει πίεση στην υπόθεσή της, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του κοινοβουλίου με άμεση γνώση που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Όταν η Γουόλτερς σηκώθηκε για να μιλήσει κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δύο άλλοι ύποπτοι για την υπόθεση, ο σοσιαλιστής νομοθέτης Mαρκ Ταραμπέλα και ο σύντροφος της Καϊλή Τζόρτζι, βρίσκονταν στην αίθουσα. Αφού μίλησε η Γουόλτερς, ο Tαραμπέλα πήρε το μικρόφωνο για να εκφράσει αντίλογο, επαινώντας το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ. «Ένιωσα εξαιρετικά άβολα», είπε η Γουόλτερς στο POLITICO. «Υποθέτω ότι συνειδητοποίησα το μέγεθος της ώθησης».

Ένας δικηγόρος του Tαραμπέλα είπε ότι η παρέμβασή του εκείνη την ημέρα ήταν «εντελώς μετρημένη. Το μόνο που είπε ηταν οτι έπρεπε να μην αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα όπως πριν από 10 χρόνια». Μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει επί του ψηφίσματος. Ήταν εκείνη την εποχή που η Kαϊλή εκφώνησε μια ομιλία στην οποία είπε: «Μόνη μου είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας το kafala» [ένα σύστημα χορηγίας εργαζομένων επιρρεπές σε καταχρήσεις και μειώσεις μισθού).

Τελειώνοντας την ομιλία της, η Καϊλή ασχολήθηκε με την Γουόλτερς, η οποία καθόταν στο κοινό. «Η Eύα ήρθε σε μένα και ουσιαστικά προσπάθησε να με εμποδίσει να μιλήσω», είπε στο podcast του EU Scream τον Φεβρουάριο. «Επέμενε στα πράγματα που είπε στην ομιλία της. Είπε, πολύ προσωπικά, γιατί το κάνεις αυτό;» Απτόητη, η Γουολτερς σηκώθηκε για να εκφωνήσει την ομιλία της, καταρρίπτοντας το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ.

Η τελευταία δημόσια πράξη της Kαϊλή υπέρ του Κατάρ πριν από τη σύλληψή της ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Το κράτος του Κόλπου ασκούσε πιέσεις στην ΕΕ για να χορηγήσει στους πολίτες της ταξίδια χωρίς βίζα στο μπλοκ και η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου επρόκειτο να ψηφίσει έκθεση σχετικά με την πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος ή έστω αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής, η Καϊλή εμφανίστηκε και ψήφισε υπέρ της έκθεσης. Αν και αυτό δεν αντίκειται στους κανόνες του Κοινοβουλίου, οι νομοθέτες αναμένεται να ενημερώσουν τους ομοτίμους και τους υπαλλήλους για την πρόθεσή τους να υποβάλουν ψηφοφορία. Η Καϊλή δεν το είχε κάνει. Σύμφωνα με την Γερμανίδα Γκαμπριέλ Μπίσοφ, μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η αυτοσχέδια ψηφοφορία ήταν αρκετή για να χτυπήσει ο κώδωνας του κινδύνου μεταξύ άλλων μελών του κοινοβουλίου. Η ψήφος της Καϊλή στην επιτροπή ήταν «εντελώς αντίθετη με τους κανόνες μας», είπε

«Υπήρχε ήδη μια γραπτή καταγγελία για αυτό και συνομιλίες [μεταξύ των νομοθετών του S&D], για να πουν, να διευκρινίσουν τι είχε συμβεί εκεί, ότι αυτό είναι επίσης αντίθετο με τους εσωτερικούς μας κανόνες και να διερευνήσουν τι είχε συμβεί εκεί», πρόσθεσε. Η επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Iράτσε Γκαρσία, κάλεσε την Kαϊλή σε μια συνάντηση στο Στρασβούργο για να εξηγήσει τα πεπραγμένα της σύμφωνα με πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εμπλέκεται στενά στη διαδικασία. Αλλά πριν προλάβει να γίνει η συνάντηση, η Καϊλή συνελήφθη.

Ερωτηθείς για το λόμπινγκ της Kαϊλή, ο δικηγόρος της είπε ότι η πρόταση που είχε μια προσωπική ατζέντα για το Κατάρ ήταν ένας «μεγάλος μύθος, ο οποίος θα καταρριφθεί πλήρως. Η κυρία Καϊλή δεν είχε εκτελεστική εξουσία, όπως συμβαίνει με όλους τους ευρωβουλευτές», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετρώντας τα χρήματα

Καθώς το σκάνδαλο του Κατάργκεϊτ συνεχίζει να διευρύνεται, με άλλα ονόματα, τα ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την έκταση του ρόλου του Καϊλή που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που εξασφάλισε το POLITICO, η Καϊλή αγόρασε ένα δεύτερο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες σε άγνωστη ημερομηνία, το οποίο «ανεπίσημα» βοήθησε να εξοφληθεί ο σύντροφός της.

Επιπλέον, η Καϊλή και ο Τζόρτζι τον περασμένο Μάρτιο αγόρασαν ένα οικόπεδο στο ελληνικό νησί της Πάρου για 300.000 ευρώ. Λίγο μετά τη σύλληψή τους, η ελληνική αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πάγωσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ίδιας και της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου, καθώς και των τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του. Ερωτηθείς για την αγορά γης, ο δικηγόρος της Καϊλής είπε ότι η αγορά του ακινήτου ήταν νόμιμη και τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του προήλθαν από τα τακτικά της έσοδα.

Η αποφασιστικότητα της Kαϊλή να συγκεντρώσει πλούτο και υψηλού επιπέδου επαφές πηγάζει από ένα αίσθημα ανασφάλειας, σύμφωνα με πρώην μέλος του επιτελείου της στο Κοινοβούλιο. «Φαίνεται ότι μεγάλωσε με πολλές στερήσεις, οπότε ήταν πολύ προσεκτική στις δαπάνες», είπε ο υπάλληλος. «Ήθελε να έχει σπίτια και πράγματα που θα τη βοηθήσουν να επιβιώσει αν κάτι πάει στραβά». Κατά τη διάρκεια επιδρομών στις αρχές Δεκεμβρίου, η αστυνομία ανακάλυψε 150.000 ευρώ σε μετρητά από το διαμέρισμα της Καϊλή και μια τσάντα γεμάτη χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της, λίγο μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι, η Καϊλή επικοινώνησε με τον Παντσέρι και δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Καϊλή προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πατέρα της από τη φυλακή, δίνοντάς του εντολή να πετάξει τηλέφωνα και USB memory sticks. Το POLITICO δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά.

Ο δικηγόρος της Καϊλή, Δημητρακόπουλος το αρνήθηκε. «Είναι ανακριβές ότι η Kαϊλή χρησιμοποίησε το τηλέφωνο της φυλακής για να δώσει εντολή σε έναν από τους συνεργάτες της να εξαφανίσει κινητά τηλέφωνα και ένα USB stick», έγραψε σε ένα email. «Αυτή την εβδομάδα η κα Καϊλή, συνοδευόμενη από έναν Βέλγο συνάδελφο πήγε στο αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών και άκουσε τα ηχητικά στοιχεία της αστυνομίας, όπου πουθενά δεν εμφανίζεται η λέξη USB ή οτιδήποτε άλλο».

Πολιτική οικογένεια

Καθώς η Καϊλή μένει στη φυλακή, ο αντίκτυπος της σύλληψής της συνεχίζει να αντηχεί σε όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και το ελληνικό κόμμα ΠΑΣΟΚ. Αρκετά μέλη του S&D είπαν ότι το σκάνδαλο, το οποίο εμπλέκει κυρίως νυν και πρώην μέλη της ομάδας, είχε προκαλέσει διάσπαση στις τάξεις.

Από τη μία πλευρά υπάρχει μια ενδεχόμενη πίεση για δημόσιο αυτοέλεγχο, συμπεριλαμβανομένης μιας εσωτερικής έρευνας που θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της. Από την άλλη νομοθέτες υποστηρίζουν ότι τέτοιες αποκαλύψεις θα προκαλούσαν περαιτέρω ζημιά στο πολιτικό κίνημα, το οποίο δέχεται ήδη επίθεση από τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα επίκεντρο έντονης συζήτησης είναι η ίδια η Καϊλή, και αν σχεδίαζε να αποχωρήσει από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εντάχθηκε στα 14 της όταν συνελήφθη. Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον σημερινό αρχηγό του κόμματος και επίσης μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Καϊλή δεν ήταν κομματικό στέλεχος, αλλά «δούρειος ίππος» για το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο Ανδρουλάκης, που απέπεμψε την Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύλληψή της, επισημαίνει τα σχόλια που έκανε ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο ενός σκανδάλου κατασκοπείας που έχει συγκλονίσει την ελληνική κυβέρνηση ως απόδειξη ότι η πραγματική της πίστη βρίσκεται αλλού. Η Καϊλή δεν είχε παρευρεθεί σε κομματικές εκδηλώσεις από τον περασμένο Ιούλιο, είπε στο POLITICO τον Δεκέμβριο.

«Η Καϊλή δεν ήταν ποτέ πραγματικά κοντά μας», είπε στο POLITICO ο Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. «Πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να είχε αποβληθεί ακόμη και πριν από το σκάνδαλο, αλλά τώρα είναι πολύ αργά για να το πούμε έτσι κι αλλιώς».

Στις υποψίες των συναδέλφων της προστίθεται το γεγονός ότι η Kαϊλή διαφώνησε με την ομάδα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για την εκλογή του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Aλεσάντρο Τσοτσέτι, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε αρχηγός του κεντροδεξιού Προέδρου του Κοινοβουλίου Mετσόλα. Ενώ η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απείχε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η Καϊλή υποστήριξε τον Τσοτσέτι. «Ήταν εντελώς εξωφρενικό το πώς ενήργησε», είπε η Kαταρίνα Μπάρλεϊ, Γερμανίδα σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς οτι η Ελληνίδα βουλευτής εξέταζε ένα άλμα στη Νέα Δημοκρατία τη στιγμή της σύλληψής της, ο Θανάσης Μπακόλας, Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ, τους απέρριψε ως «ανοησίες». «Η Καϊλή ήταν κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ», είπε. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε νόημα από την άποψη του «πολιτικού συγχρονισμού». Η δεύτερη θητεία του Kαίλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο του 2024.

Η ίδια η Καϊλή δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένας Βέλγος δικαστής αρνήθηκε το αίτημά της να βγει από τη φυλακή με βραχιόλι, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επιδιώξει να φύγει από το Βέλγιο ή να προσπαθήσει να παραποιήσει στοιχεία. Παρά τις συχνές δημόσιες δηλώσεις από τους δικηγόρους της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Βέλγιο, η Ελληνίδα βουλευτής δεν έχει δώσει συνεντεύξεις από τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου. Οι δικηγόροι της έχουν απορρίψει τα αιτήματα του POLITICO να μιλήσει μαζί της.

Όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσής της, δεν είναι δεδομένο ότι η πολιτική καριέρα της Καϊλή έχει τελειώσει. Ο Μπακόλας, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ είπε ότι η Καϊλή πριν τη σύλληψή της θα είχε φλερτάρει μετά τη λήξη της θητείας της με εταιρικά συμφέροντα για θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων χάρη στη «σκληρή δουλειά, την ευφυΐα της και σίγουρα στο γεγονός ότι ήταν πολύ συμπαθής»

Η Καϊλή παραμένει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι νεωτέρας και η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι επιεικής προς τους πολιτικούς που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα δωροδοκίας. Στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ελευθεριάδη, η Καϊλή θα είχε πολλές πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος, αν επέλεγε να κατέβει σε επερχόμενες εκλογές. «Θα ήταν εύκολο για εκείνη να εκλεγεί δήμαρχος. Οι άνθρωποι φαίνεται να αγαπούν αυτή την αλαζονική προσωπικότητα μερικές φορές, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πολύ λίγο για εκείνη. Αν επέστρεφε στην ελληνική πολιτική, θα πήγαινε για κάτι μεγαλύτερο», είπε.