EU travel restrictions: Εκκληση των ηγετών της τουριστικής βιομηχανίας για κατάργηση των περιορισμών στην ΕΕ για όλους τους εμβολιασμένους

Νέα έρευνα από τη Φινλανδία και την Ιταλία ώθησε την IATA και το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων Ευρώπης να παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για πλήρως εμβολιασμένα ή αναρρωμένα άτομα που διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό COVID.

EU travel restrictions: Εκκληση των ηγετών της τουριστικής βιομηχανίας για κατάργηση των περιορισμών στην ΕΕ για όλους τους εμβολιασμένους

Travel Leaders Say Restrictions On Vaccinated Travellers “Doing More Harm Than Good”

Νέα έρευνα από τη Φινλανδία και την Ιταλία ώθησε την IATA και το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων Ευρώπης να παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για πλήρως εμβολιασμένα ή αναρρωμένα άτομα που διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό COVID.

Την ορθότητα της αξιολόγησης κινδύνου στα ταξίδια βάσει μεμονωμένων ταξιδιωτών και όχι βάσει της χώρας προέλευσής τους, την οποία εισηγήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνει νέα έρευνα που διεξήχθη στην Φινλανδία και την Ιταλία από τις εταιρίες Oxera και Edge Health και την οποία παρουσιάζει ως βασικό επιχείρημά της η ΙΑΤΑ προκειμένου να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Με τη σημερινή έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος για ταξίδια εντός ΕΕ/ΕΟΧ και υπό το φως των ισχυρών δεδομένων που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, η ACI EUROPE και η IATA προτρέπουν τις χώρες που συνεχίζουν να αποκλίνουν από το κοινό πλαίσιο της ΕΕ να ευθυγραμμιστούν γρήγορα με αυτό. Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς καλούν τις Κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Λιθουανίας και της Μάλτας να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα επειγόντως και να εγκαταλείψουν περιττούς και επιζήμιους περιορισμούς.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ή οι ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει θα πρέπει να υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς είτε ταξιδεύουν εντός της ΕΕ/ΕΟΧ είτε προέρχονται από άλλες χώρες. Είναι πλέον επείγον να ευθυγραμμίσει το Συμβούλιο της ΕΕ την απαρχαιωμένη σύστασή του για ταξίδια στην ΕΕ (από τρίτες χώρες) με το νέο καθεστώς για ταξίδια εντός ΕΕ/ΕΟΧ που τίθεται σε ισχύ σήμερα, επισημαίνουν οι φορείς.

"Αναποτελεσματικά και περιττά τα τεστ"

Η ανεξάρτητη έρευνα ανέδειξε την ανεπάρκεια των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλλαν οι Ευρωπαϊκές χώρες για τη μείωση του κινδύνου από τον κορωνοϊό στη δημόσια υγεία, προτείνοντας τη συνολική αφαίρεση των περιορισμών στην Ευρώπη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι απαιτήσεις για τεστ προ αναχώρησης είναι αναποτελεσματικές στο να σταματήσουν ή ακόμα και να περιορίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον. Από την ανάλυση των περιορισμών τεστ που επέβαλλαν η Ιταλία και η Φινλανδία στις 16 και στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 αντίστοιχα, σε όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, προκύπτει ότι δεν υπήρξε φανερή διαφορά στους ρυθμούς μετάδοσης της Όμικρον στις χώρες αυτές.

Αντίθετα, ο αντίκτυπος των περιορισμών αυτών, και ιδιαίτερα οι περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές και μη αναγκαίες δυσκολίες σε οικονομικό επίπεδο, όχι απλώς στα ταξίδια και στον τουρισμό αλλά και στο εργατικό δυναμικό των κλάδων αυτών, αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η έρευνα δείχνει τα εξής...

- Η διατήρηση των απαιτήσεων τεστ πριν από την αναχώρηση για εμβολιασμένους ταξιδιώτες ή ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει, δεν θα έχει καμία επίδραση στη μελλοντική εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Ιταλία και τη Φινλανδία.

- Η επιβολή αυτών των περιορισμών νωρίτερα –δηλαδή την ίδια ημέρα που η παραλλαγή Όμικρον αναγνωρίστηκε ως ανησυχία από τον ΠΟΥ– δεν θα είχε σταματήσει την εξάπλωσή της ούτε θα την περιόριζε σημαντικά στην Ιταλία και τη Φινλανδία. Αυτό είναι εγγενές στο γεγονός ότι οι παραλλαγές κυκλοφορούν πολύ νωρίτερα από το χρόνο κατά τον οποίο εντοπίζονται, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο ο ΠΟΥ όσο και το ECDC θεωρούν γενικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αναποτελεσματικούς.

Το γεγονός ότι και οι δύο χώρες αίρουν τώρα τις απαιτήσεις τεστ πριν από την αναχώρηση είναι πολύ ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, παραμένουν οι εξής ανησυχίες:

-Και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να είχαν άρει τους περιορισμούς αυτούς πολύ νωρίτερα ή να είχαν αποφύγει εξαρχής να τους επιβάλουν – πρέπει να διδαχθούμε από αυτό, για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων οικονομικών ζημιών χωρίς συνακόλουθο όφελος για τη δημόσια υγεία.

-Ενώ η Φινλανδία έχει άρει τους περιορισμούς για όλους τους εισερχόμενους εμβολιασμένους ταξιδιώτες ή ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει, η Ιταλία έχει κάνει το ίδιο μόνο για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από την ΕΕ. Αυτό πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, καθώς δεν υπάρχει κανένα όφελος για την ασφάλεια της υγείας από την περαιτέρω καθυστέρηση αυτού του βήματος.