Face masks in schools: Ποιες προστατεύουν περισσότερο και ποιες λιγότερο!! Τα δύο μεγέθη της μάσκας και η χρήση μαθητών με γυαλιά [Έρευνα]

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά και ήδη πολλές απορίες έχουν δημιουργηθεί για την χρήση μάσκας απ

Face masks in schools: Ποιες προστατεύουν περισσότερο και ποιες λιγότερο!! Τα δύο μεγέθη της μάσκας και η χρήση μαθητών με γυαλιά [Έρευνα]
Face masks in schools: Ποιες προστατεύουν περισσότερο και ποιες λιγότερο!! Τα δύο μεγέθη της μάσκας και η χρήση μαθητών με γυαλιά [Έρευνα]

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά και ήδη πολλές απορίες έχουν δημιουργηθεί για την χρήση μάσκας από μαθητές, μαθητές που ταυτόχρονα φοράνε και γυαλιά και τέλος πάντων τι μας λέει έρευνα του Atlantic University της Φλόριντα, για το ποιες μάσκες προστατεύουν περισσότερο και ποιες λιγότερο......

Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές που φοράνε γυαλιά;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε οδηγίες για τους μαθητές που φοράνε γυαλιά και τα οποία θολώνουν όταν χρησιμοποιούν την μάσκα!!

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι:

1] Να βγουν τα γυαλιά και να εφαρμοστεί η μάσκα.

2] Να πιεστεί καλά το έλασμα αριστερά και δεξιά από τη μύτη.

3] Έπειτα να ξαναφορέσει ο μαθητής τα γυαλιά πάνω από τη μάσκα, αφού την έχει εφαρμόσει πολύ καλά.

*Η καλύτερη εφαρμογή γίνεται με πίεση του ελάσματος στο ύψος της μύτης.

** Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μάθει το παιδί να φοράει τη μάσκα. «Δεν μπορεί η μαμά να λέει στο παιδί μην βάλεις μάσκα δεν θα μπορείς και η δασκάλα να λέει να βάλει. Άρα όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε και να έχουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες» ανέφερε. Εξέφρασε την αισιοδοξία της λέγοντας ότι στηριζόμαστε στην καλή συνεργασία όλων έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Τα δύο μεγέθη της μάσκας για μαθητές

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλλου, οι υφασμάτινες μάσκες για τους μικρούς μαθητές θα έχουν δύο μεγέθη.

Η πιο μικρή μάσκα θα δοθεί στα μικρά παιδιά, για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο και η πιο μεγάλη θα δοθεί στους μεγαλύτερους μαθητές.

Με βάση τις προδιαγραφές, οι μάσκες θα έχουν τουλάχιστον δύο στρώσεις υφάσματος και το ύφασμα θα είναι καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική.

Ποιες μάσκες προστατεύουν περισσότερο και ποιες λιγότερο [Έρευνα του Atlantic University]

Οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από ότι οι πλαστικές διαφανείς προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα, όσον αφορά την αποτροπή της εξάπλωσης στον αέρα του κορωνοϊού και της νόσου Covid-19 που αυτός προκαλεί, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ.

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σιντάρτα Βέρμα του Κολεγίου Μηχανικής του Atlantic University της Φλόριντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», μελέτησαν τη διασπορά σωματιδίων και πώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος της μάσκας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι:

Οι προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα μπορεί μεν να είναι πιο βολικές για πολύωρη χρήση, όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων στον πληθυσμό!!

Στην περίπτωση των προσωπίδων επιβεβαιώθηκε ότι ενώ αρχικά αυτές μπλοκάρουν τα σταγονίδια που εκχέονται από κάποιον, στη συνέχεια αυτά με σχετική ευκολία ξεφεύγουν και διασπείρονται στον αέρα, εξαπλούμενα σε μια μεγάλη περιοχή, ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (πχ αν φυσάει).

Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός σταγονιδίων -πιθανώς μολυσμένων με τον ιό- διαπερνούν αφιλτράριστα τη βαλβίδα της μάσκας, με αποτέλεσμα αυτός που τη φοράει, αν είναι φορέας του κορονοϊού, να τον εξαπλώνει.

«Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές επιστρέφουν πλέον στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, μερικοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν προσωπίδες, επειδή είναι πιο άνετες και εύχρηστες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως τι γίνεται αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικές; Στην πράξη, μέσα σε ένα κλειστό χώρο, τα σταγονίδια θα συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις», ανέφερε ο Βέρμα.

Τα εργαστηριακά πειράματα των ερευνητών εστίασαν στα μικρότερου μεγέθους σταγονίδια, τα οποία μπορούν να αιωρούνται για περισσότερο χρόνο και να περιέχουν αρκετά σωματίδια του κορονοϊού για να μεταδώσουν την Covid-19. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να φοράνε υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες.

«Οι προσωπίδες έχουν μεγάλα κενά στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά, ενώ οι μάσκες με βαλβίδα περιορίζουν την εισροή του αέρα κατά την εισπνοή, επιτρέπουν όμως ελεύθερα την εκροή του αέρα κατά την εκπνοή. Ο εισπνεόμενος αέρας φιλτράρεται, αλλά ο εκπνεόμενος διαπερνά τη μάσκα αφιλτράριστος», τόνισε ο Βέρμα.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές:

«Ακόμη και οι καλύτερες μάσκες έχουν διαρροές σωματιδίων σε κάποιο βαθμό. Συνεπώς παραμένει σημαντικό να τηρεί κανείς τις σωματικές αποστάσεις, ενόσω φοράει τη μάσκα».