Φοροελαφρύνσεις!! Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω!!

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και της οικοδομής, είναι το μόνο βέβαιο. Αμφίβολες είναι οι μειώσεις των φόρων για τα νοικοκυριά...

Φοροελαφρύνσεις!! Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω!!
Φοροελαφρύνσεις!! Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω!!

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και της οικοδομής, είναι το μόνο βέβαιο. Αμφίβολες είναι οι μειώσεις των φόρων για τα νοικοκυριά...

Μόνο οι μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα / κέρδη του 2019, ενώ οι αλλαγές που αφορούν στα νοικοκυριά, όπως και οι μειώσεις του ΦΠΑ, πάνε για το 2020 και κάποια πολύ αργότερα.

Το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης αναμένεται να κλείσει μέχρι αύριο ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ώστε να ανακοινωθεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο αύριο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει το πρώτο επίσημο ραντεβού με την τρόικα.

Πρόκειται για τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στο οποίο θα συζητηθεί η πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικά για τον προϋπολογισμό του 2019, οι τεχνοκράτες θα ζητήσουν εξηγήσεις για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για φέτος, μονομερώς, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς, αλλά και για τα άλλα μέτρα που βρίσκονται στην κυβερνητική ατζέντα.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούν δεύτερες σκέψεις για ορισμένα μέτρα, λόγω του μεγάλου κόστους που ενέχουν και έχει φύγει ο αρχικός ενθουσιασμός.

Στο πλαίσιο αυτό, βέβαιη θεωρείται μόνο η εξαγγελία της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και των μέτρων ενίσχυσης της οικοδομής, ενώ τα υπόλοιπα παραπέμπονται  για αργότερα και «ανάλογα των δημοσιονομικών συνθηκών» του 2020 και του 2021.

Ο «κόφτης» των κυβερνητικών προσδοκιών είναι η άρνηση των εταίρων να αποδεχτούν τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2%, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει «χώρος» για ελαφρύνσεις.

Τα σίγουρα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του, sofokleous in, Το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης διαμορφώνεται ως εξής:
 • Μειώνεται από το 28% στο 24% ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019, εξέλιξη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20% για τη χρήση του 2020.
 • Ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη μειώνεται στο 5%, από 10% που είναι τώρα.
 • Η αναστολή του  ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
 • Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας διαρκώς αναβάλλεται από το 2014
 • Η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Τα αμφίβολα μέτρα

Στα αμφίβολα μέτρα ως προς τον χρόνο υλοποίησής τους είναι τα ακόλουθα:

 • Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 9% και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Θα υπάρξει τεράστια απώλεια εσόδων καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.
 • Αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας ώστε, αν μειωθεί ο εισαγωγικός συντελεστής, το κόστος να μεταφερθεί στα υψηλότερα εισοδήματα, άνω των 10.000 ευρώ.
 • Η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.
 • Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ, το οποίο θα ισχύει με την προϋπόθεση της συλλογής αποδείξεων, σε αναλογία όπως ισχύει σήμερα για το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ. Για να φτάσει κανείς το ισχύον αφορολόγητο, θα πρέπει να μαζεύει επιπλέον αποδείξεις.
 • Η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%, μέτρο το  οποίο επρόκειτο να ισχύσει άμεσα από φέτος, αλλά τώρα αναβάλλεται τουλάχιστον για το 2020.
 • Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
 • Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος