Φορολογικό Νομοσχέδιο: Δύο Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε ηλεκτρονικές αποδείξεις και εισόδημα

Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, με τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύ

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Δύο Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε ηλεκτρονικές αποδείξεις και εισόδημα
Φορολογικό Νομοσχέδιο: Δύο Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε ηλεκτρονικές αποδείξεις και εισόδημα

Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, με τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνέχεια της σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε να τεθεί αύριο το φορολογικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και αφού προηγουμένως έχουν ενσωματωθεί σε αυτό δύο σημαντικές αλλαγές:

1ον. Ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, και

2ον. Στο παραπάνω πλαφόν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

  • Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά, κυρίως, σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.
  • Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.
  • Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.
  • Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.
  • Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.
  • Τέλος, προωθούνται άμεσα πρόσθετες βελτιώσεις, που θα αποσκοπούν στην κατάργηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες.

Πώς θα «χτίζεται» το αφορολόγητο; Όλες οι αλλαγές! Αναλυτικά παραδείγματα!

Σημαντική αύξηση στο ύψος των δαπανών, που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο, φέρνει το σχέδιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μπει ένα οριζόντιο ποσοστό 30% επί του ετήσιου εισοδήματος για όλους.

Ποιο είναι το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για το αφορολόγητο;

Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η προοδευτική κλίμακα, με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα (10% έως τα 10.000 ευρώ, 15% από τα 15.000 έως και τα 30.000 ευρώ και 20% για το επιπλέον).

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πραγματοποιήσουν πολύ περισσότερες συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

Ωστόσο, από το ΥΠΟΙΚ σημειώνουν πως οι οκτώ στους δέκα φορολογουμένους δηλώνουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται.

Παράδειγμα

Ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, με το σημερινό καθεστώς χρειάζεται ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές, εάν τελικά ισχύσουν, θα πρέπει να ξοδέψει 3.000 ευρώ.