Government Reform: Ενίσχυση του Μαξίμου και… υπομονή για τον «μεγάλο» ανασχηματισμό

Πότε αναμένονται οι μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Σε αναμμένα κάρβουνα πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί – Πήραν το μήνυμα Μητσοτάκη μετά την… αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου

Government Reform: Ενίσχυση του Μαξίμου και… υπομονή για τον «μεγάλο» ανασχηματισμό

Εσωτερική αναδιάταξη στην κυβέρνηση – Πότε αναμένονται οι μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Σε αναμμένα κάρβουνα πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί – Πήραν το μήνυμα Μητσοτάκη μετά την… αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου.

Σε μία εσωτερική αναδιάταξη στο Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε ο Πρωθυπουργός, χωρίς αυτό να αλλάζει επί της ουσίας το σχεδιασμό για έναν μεγάλο ανασχηματισμό σε δεύτερο χρόνο. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν  πως ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές σε δύο φάσεις, που κρίθηκαν αναγκαίες μετά και από τις τελευταίες κρίσεις (πορεία της πανδημίας και πυρκαγιές).

Ανασχηματισμός στην… ώρα του

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία προκρίθηκε ο μετασχηματισμός του μηχανισμού στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν αυτές οι κρίσεις. Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν χρησιμοποιούν τον όρο ανασχηματισμό για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, με το επιχείρημα πως δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση. Όπως υπογραμμίζουν η εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προαναγγελθεί  από τον Πρωθυπουργό σε πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις, που μεταξύ άλλων είχε σημειώσει πως «όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά».

Ο εσωτερικός μετασχηματισμός προκαλεί συζητήσεις

Πάντως η κίνηση αυτή πυροδοτεί συζητήσεις για δύο λόγους:

  • Πρώτον και το χειμώνα είχαν γίνει χειρουργικές μόνο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και επομένως είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται να γίνουν «μίνι» διορθώσεις.
  • Δεύτερον δεν υπήρξε καμία αλλαγή  σε πρόσωπα που διαχειρίστηκαν τις πρόσφατες πυρκαγιές, κάτι που ερμηνεύεται ως κίνηση στήριξης τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Σε αυτή τη φάση δύο νέα πρόσωπα ενισχύουν την «στενή» ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Η πρώτη κίνηση που έγινε σχετίζεται και με τις τελευταίες πυρκαγιές, καθώς ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Η κίνηση αυτή σχετίζεται με την ανάγκη να «τρέξουν» γρήγορα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, καθώς αυτό αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

«Λίφτινγκ» γίνεται και στο επικοινωνιακό επιτελείο, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου, αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (μέχρι τώρα ήταν Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Ο νέος υπουργός είναι ένα πρόσωπο που είχε στο παρελθόν στενή συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς διετέλεσε  Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος και ακολούθως Σύμβουλος του προέδρου  της Νέας Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί πως τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς υπήρξε έντονη κριτική για το ότι δεν υπήρχε briefing των δημοσιογράφων και η ενημέρωση γινόταν μόνο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Η κίνηση αυτή λοιπόν σχετίζεται με την ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνιακής «ομάδας» , καθώς στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο εξαιτίας της πορείας της πανδημίας. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη.

Με ανεβασμένες μετοχές είναι ο Άκης Σκέρτσος, καθώς αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας (μέχρι τώρα ήταν υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργώ). Η αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου - εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού- δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς το τελευταίο διάστημα βγαίνει μπροστά με σειρά παρεμβάσεων για θέματα της επικαιρότητας (από την πανδημία μέχρι τα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών). Ωστόσο με την κίνηση αυτή «κλείδωσε» η παραμονή του κ. Σκέρτσου στο Μαξίμου και δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που τον ήθελαν να αναλαμβάνει κάποιο κομβικό υπουργείο στον επόμενο ανασχηματισμό (υπήρχαν έντονα σενάρια για το υπουργείο Υγείας).

Από εκεί και πέρα έγιναν δύο ακόμα αλλαγές: ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (στη θέση του Γιάννη  Οικονόμου) και ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πάντως δεδομένο είναι πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει και σε ένα μεγαλύτερο ανασχηματισμό, με αλλαγές προσώπων σε κομβικά υπουργεία. Απλά η κίνηση αυτή πήρε μετάθεση, καθώς στόχος ήταν να μην ληφθούν αποφάσεις εν βρασμώ.

Μάλιστα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν πως ο πρωθυπουργός δεν θα φύγει το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει ένα προς ένα τα πρόσωπα του υπουργικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάνει από την αρχή της θητείας του μέχρι σήμερα δομικό ανασχηματισμό. Έχει προχωρήσει δύο φορές σε μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά δομικό ανασχηματισμό δεν έχει κάνει. Θα μπορούσαμε να πούμε πως κρατάει αυτό το «χαρτί» στα χέρια του για τη συνέχεια, αφήνοντας – είναι η αλήθεια – σε αναμμένα κάρβουνα πολλά στελέχη του υπουργικού Συμβουλίου.

Οι κινήσεις αυτές πιθανότατα να γίνουν το φθινόπωρο, όταν θα υπάρχει και μια πιο ξεκάθαρη πορεία για την πορεία της πανδημίας (που επηρεάζει άμεσα και την οικονομία).

Ένα στίγμα των προθέσεων του θα δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα εστιάσει μεταξύ άλλων στην οικονομία και θα στείλει μήνυμα περαιτέρω φοροελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενες αλλαγές θα είναι εστιασμένες σε υπουργεία με κοινωνικό «πρόσημο», ενώ … τρίζουν και οι καρέκλες αρκετών υφυπουργών.