Government: Τα ανοιχτά μέτωπα, οι δύσκολες αποφάσεις και το αφήγημα της επόμενης ημέρας

Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Government: Τα ανοιχτά μέτωπα, οι δύσκολες αποφάσεις και το αφήγημα της επόμενης ημέρας
Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα ξεκινά η εβδομάδα για την κυβέρνηση, που τις επόμενες ημέρες με σειρά πρωτοβουλιών θα επιχειρήσει να απαντήσει στα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Εκτός απροόπτου την Τρίτη θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ την Τετάρτη τα … φώτα στρέφονται στη Βουλή και στη συζήτηση για τις πυρκαγιές. Παράλληλα αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει για το προσφυγικό μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την κυβέρνηση να κοιτά και προς την Τουρκία.

Όσον αφορά στην πανδημία «καμπανάκι» έχει σημάνει για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων αλλά και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη του φθινοπώρου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αυστηροποίηση του πλαισίου αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι επιδημιολογικοί δείκτες. Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κληθούν να κάνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα μοριακό ή rapid test (για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ). Το κόστος θα καλύπτεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ τα τεστ θα γίνονται σε προκαθορισμένη τιμή.

Παράλληλα πιο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση και διασκέδαση, καθώς στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται επέκταση του μέτρου και στο λιανεμπόριο, όπου ωστόσο η είσοδος στα καταστήματα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες (ο αριθμός πελατών εξαρτάται από τα τετραγωνικά και είναι υποχρεωτική η μάσκα). Σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κ.α. δεν υπάρχει θέματα διαφορετικών ρυθμίσεων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αλλά θα πρέπει όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις (π.χ. αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ) θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη. Παράλληλα εξετάζεται - ανάλογα και με τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών - η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Στο «μέτωπο» των πυρκαγιών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα πάρουν το λόγο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για λάθη και αστοχίες, επισημαίνοντας ωστόσο πως η απόδοση των ευθυνών δεν γίνεται εν θερμώ. Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει να «μεταφέρει» τη συζήτηση στην επόμενη ημέρα. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως πρόκειται για ένα νέο τύπο ακραίων φαινομένων και σημειώνεται πως ξέσπασε ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του θα αναφερθεί στην κλιματική κρίση και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Σημειώνεται πως μέσα στη χρονιά θα έχει περάσει από τη Βουλή και ο πρώτος κλιματικός νόμος. Από την κυβερνητική πλευρά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη fast track στήριξη των πληγέντων και υπογραμμίζεται πως ήδη την Παρασκευή 540 άνθρωποι είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα (είχαν κάνει την προηγούμενη ημέρα αίτηση στην ειδική πλατφόρμα). Το μεγάλο στοίχημα είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα τα έργα (π.χ. αντιπλημμυρικά) σε περιοχές που έχουν καεί, καθώς ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος.

Αυξημένη ετοιμότητα για το προσφυγικό λόγω Αφγανιστάν

Το τρίτο «καυτό» θέμα στην κυβερνητική ατζέντα δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Αθήνα θα συντονίσει τη δράση της και με τα αλλά κράτη - μέλη της Ε.Ε., καθώς υπάρχει ευρύτερη ανησυχία για τις διαστάσεις που θα πάρει το προσφυγικό ρεύμα. Παράλληλα η κυβέρνηση ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων, καθώς δεν θέλει να αναβιώσουν ημέρες του 2015 (με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα).

Την Παρασκευή βρέθηκαν στον Έβρο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται προσλήψεις συνοριοφυλάκων (για τα χερσαία σύνορα) αλλά και λιμενικών (για τα νησιά) Υπενθυμίζεται εδώ πως το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν -σύμφωνα με πληροφορίες- στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. Να σημειωθεί εδώ πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πρόσφατα δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου είναι πως η χώρα του έχει υποδεχθεί ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον μεταναστευτικό βάρος. Πάντως μένει να φανεί το πως θα πορευτεί η Άγκυρα το επόμενο διάστημα, καθώς στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσουν και μία ευκαιρία για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις Ε.Ε., παίζοντας ένα ρόλο διαμεσολαβητή» με τους Ταλιμπάν.