Health Care: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπό... κατάρρευση!! Γιατί ακόμα τα νησιά δεν έχουν προσωπικό και γιατρούς!!

Health Care / Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπό... κατάρρευση!! Γιατί ακόμα τα νησιά δεν έχουν προσωπικό και γιατρούς!!

Health Care: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπό... κατάρρευση!! Γιατί ακόμα τα νησιά δεν έχουν προσωπικό και γιατρούς!!

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η πολυσυζητημένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φαίνεται ότι είναι υπό κατάρρευση. Τα Κέντρα Υγείας των νησιών μέρα με την ημέρα μένουν όλο και περισσότερο χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες που αναμένεται να αφιχθούν τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η παραίτηση του Γενικού Γιατρού Αθανάσιου Κοντάρη από το πολυδύναμο ιατρείο της Σερίφου ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το 2018 από τη Σουηδία όπου εργαζόταν προκειμένου να υπηρετήσει και να παρέχει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του. Κατέληξε όμως να παραιτηθεί άρον άρον καταγγέλλοντας την εγκατάλειψη των υγειονομικών μονάδων στα νησιά.

Δεν είναι προφανώς η μοναδική περίπτωση γιατρού που απογοητεύεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποχωρεί από το σύστημα. Δεκάδες γιατροί εγκαταλείπουν το ΕΣΥ το τελευταίο διάστημα, έχοντας προορισμό είτε τον ιδιωτικό τομέα είτε το εξωτερικό.

Εξάλλου τα περισσότερα Κέντρα Υγείας στα νησιά αλλά και στις επαρχιακές πόλεις είναι υπό εγκατάλειψη χωρίς υποδομές και προσωπικό. Η κατάσταση για το ιατρικό προσωπικό μάλιστα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας και των καθηκόντων προσωπικού γιατρού που υποχρεώθηκαν να αναλάβουν οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί στα Κέντρα Υγείας.

Η ενίσχυση των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έμεινε στα χαρτιά, με συνέπεια όμως σήμερα η υγειονομική περίθαλψη ειδικά στα νησιά να είναι απολύτως υποτυπώδης.

Οι προσλήψεις εξάλλου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Ακόμη και οι 800 και πλέον θέσεις μόνιμων γιατρών που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για όλη τη χώρα και έγιναν λίγο πριν τις εκλογές, επίσης δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν.

Αποτέλεσμα όμως είναι κάτοικοι και επισκέπτες να ζουν σε μία ανασφάλεια στην περίπτωση που προκύψει κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Ακόμη άλλωστε και η μετακίνηση από τα απομακρυσμένα νησιά φαντάζει δύσκολη υπόθεση.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα δώσει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όσα δόθηκαν ή απλά ανακοινώθηκαν δεν αποτέλεσαν ελκυστικό παράγοντα για το ιατρικό προσωπικό της χώρας προκειμένου να καλύψει τις θέσεις που παραμένουν κενές εδώ και χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσες θέσεις και να προκηρύσσονται σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά ορίζονται ως άγονες, αφού ουδείς γιατρός επιθυμεί να καλύψει τη θέση σε μία περιοχή χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά δεδομένα ώστε να μπορεί να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες.

Επόμενο βήμα βέβαια είναι εάν εκλεγεί μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία να προσλάβει με μερική απασχόληση ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τις άγονες θέσεις, εγχείρημα που κι αυτό όμως είναι στον αέρα.

Άλλωστε και ιδιώτες γιατροί για να μεταβούν σε απομακρυσμένα νησιά ή άλλες περιοχές, επιθυμούν κάποια συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα ώστε να μετεγκατασταθούν.

Άγνωστο παραμένει εάν η επόμενη κυβέρνηση θα κατορθώσει να εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι και για να κάνει μόνιμες προσλήψεις, αλλά και για να δώσει οικονομικά κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό έστω κι αν αυτό προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.