His Eminence Dorotheos B’: Το ετήσιο προσκύνημα του Σεβασμιωτατου Δωροθέου Β΄στη Μακρόνησο 

His Eminence Dorotheos B’: Το ετήσιο προσκύνημα του Σεβασμιωτατου Δωροθέου Β΄στη Μακρόνησο 

Τρισάγιο στη Μακρόνησο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών όλων των κεκοιμημένων στη νήσο και ιδιαίτερα των Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους το 1923

Όπως κατ' έτος, την περίοδο του Πεντηκοσταρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη στη Μακρόνησο, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κέας, στην οποία ανήκει διοικητικά η μαρτυρική νήσος, τον Έπαρχο Κέας Κύθνου, τη Δήμαρχο Κέας, τον Εθνικό Ευεργέτη και Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, και ελαχίστους προσκυνητές από την Κέα, και ιερούργησε στον εκεί Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 2014, δαπάνη του κ. Αθαν. Μαρτίνου.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής εορτής της Μεσοπεντηκοστής και ευχήθηκε στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο όπως ευχόταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης στον Αυτοκράτορα τέτοια μέρα, μετά την αναχώρησή του από το Ναό του Αγίου Μωκίου, " Εἰς πολλούς καί ἀγαθούς χρόνους ὁ Θεός ἀγάγει τήν ζωήν ὑμῶν", ώστε να προσφέρει στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας έργα αγάπης και φιλανθρωπίας.

Εν συνεχεία στο ακρότατο σημείο της Μακρονήσου, όπου ο Σύλλογος Ποντίων "Παμποντιακή Ελλάδος" τοποθέτησε αναθηματική πινακίδα στη μνήμη των Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους το 1923, όταν μεταφέρθηκαν εκεί μετά τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε τρισάγιο, με την παρουσία του Προέδρου της "Παμποντιακής Ελλάδος" κ. Γ. Βαρυθυμιάδη, των Δημάρχων Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκά, Σαρωνίδος κ. Π. Φιλίππου, της Δημάρχου Κέας κας Ειρήνης Βελισσαροπούλου, της διατελέσασα Περιφερειάρχη κας Ρένας Δούρου και του Επάρχου Κέας Κύθνου κ. Ιωάννου Ευαγγέλου.

Ο Σεβασμιιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος μετέφερε εκεί από το προσωπικό του Εικονοστάσιο της Εικόνα της Παναγίας "Σουμελά", στην προσλαλιά του ανέφερε ότι "η Παναγία Σουμελά έρχεται εδώ όχι για να «καρφώσει με ένα θαλασσινό σταυρό την φεγγαρόκτιστη πλεξίδα της στην αμμουδιά», όπως έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος, αλλά για να καμαρώσει τα πνευματικά της παιδιά που έρχονται εκατό χρόνια μετά να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους, και που σήμερα επιτελούν έργα προόδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ομίλησαν, επίσης, η Δήμαρχος Κέας και ο Πρόεδρος της "Παμποντιακής Ελλάδος", ο οποίος ευχαρίστησε τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας για την ομόφωνη έγκριση της τοποθέτησης της αναθηματικής πινακίδας στον τόπο, όπου πολλοί πρόσφυγες Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους.