Hotels Forecast 2024: Σε μονοψήφιο αριθμό οι αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία το 2024

Hotels Forecast 2024 /  Με χαμηλές, μονοψήφιες αυξήσεις τιμών υπογράφονται αυτή την περίοδο τα περισσότερα συμβόλαια μεταξύ Ελλήνων ξενοδόχων και μεγάλων ξένων τουριστικών γραφείων για τα πακέτα διακοπών του 2024.

Hotels Forecast 2024:  Σε μονοψήφιο αριθμό οι αυξήσεις τιμών στα ξενοδοχεία το 2024

Hotels Forecast 2024 / Με χαμηλές, μονοψήφιες αυξήσεις τιμών υπογράφονται αυτή την περίοδο τα περισσότερα συμβόλαια μεταξύ Ελλήνων ξενοδόχων και μεγάλων ξένων τουριστικών γραφείων για τα πακέτα διακοπών του 2024. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, οι αυξήσεις κυμαίνονται γύρω στο 5%, επίπεδο ανάλογο με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, ο οποίος τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 5,3%. Οι μάλλον συγκρατημένες, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι, αυτές ανατιμήσεις έρχονται έπειτα από αυξήσεις της τάξης του 11%-12% που έγιναν πέρυσι και τις πολύ υψηλότερες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στο κομμάτι του υπερπολυτελούς τουρισμού.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις ήπιες σε σχέση με το παρελθόν αυξήσεις καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ ξενοδόχων αλλά και προορισμών, καθώς ορισμένα συγκροτήματα, στα οποία συνήθως έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών, πετυχαίνουν καλύτερες τιμές, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία τα οποία αναγκάστηκαν ακόμη και σε μειώσεις.

Ξενοδόχοι επισημαίνουν στην «K», πάντως, ότι οι τιμές που συμφωνούνται τώρα αποτελούν τιμές αναφοράς και όχι απαραίτητα πραγματικές τιμές, στις οποίες τελικά μπορεί να γίνουν πράξεις το 2024. Και αυτό διότι αρκετοί επιχειρηματίες, εκείνοι κυρίως που είδαν φέτος τις πληρότητές τους να υποχωρούν, έχουν ατύπως συμφωνήσει πως εφόσον υπάρχει σημαντικός όγκος πελατείας που θα φέρουν τα ξένα γραφεία, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε προσφορές με εκπτώσεις από 10% έως και 20% προκειμένου να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Μονάδες από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη αναφέρονται ως χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα, καθώς έμπειροι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται αποφασισμένοι να δείξουν ανάλογα και με τη ζήτηση την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να ανακτήσουν το όποιο χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αφίξεις φέτος στη Μύκονο και τη Σαντορίνη έχουν υποχωρήσει και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν κάμψη της πληρότητας των ξενοδοχείων αλλά και των διανυκτερεύσεων σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Αυτό στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν όλοι είναι πως η ζήτηση είναι υπαρκτή για την Ελλάδα και για το 2024, αν και τα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν ανέβει πλέον τα ελληνικά ξενοδοχεία κρίνονται ως επιεικώς «απαιτητικά». Αξίζει να αναφερθεί πως τα συμβόλαια που υπογράφονται τώρα με τα τουριστικά γραφεία σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται συγκεκριμένο αριθμό ταξιδιωτών. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των διαθέσιμων δωματίων τους και όχι το σύνολο, καθώς πλέον πετυχαίνουν ικανοποιητικές πωλήσεις και άμεσα ή μέσω άλλων καναλιών, όπως οι διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ακόμη πλήρης καταγραφή των επιπέδων τιμών στα οποία έχουν κλειστεί πολλά από τα συμβόλαια του 2024, που όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος οριστικοποιούνται αυτή την περίοδο. Αυτή η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες, όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Περισσότερο αισιόδοξος είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ενωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος. Μιλώντας στην «Κ» εκτιμά πως οι αυξήσεις που δόθηκαν στα μέχρι τώρα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τους μεγάλους tour operators κυμαίνονται μεταξύ 5% και 7%. Ωστόσο και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «υπάρχουν ξενοδοχεία που ανταμείβονται από τους πράκτορες για τις επενδύσεις και την προσπάθεια που έχουν κάνει και παίρνουν υψηλότερες αυξήσεις». Αυτό επιβεβαιώνεται και από μεμονωμένες περιπτώσεις ξενοδοχείων κυρίως στην πρωτεύουσα, και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Αθήνα αναπτύσσεται πλέον ραγδαία ως αυτοτελής προορισμός και όχι ως σταθμός μετεπιβίβασης για τα νησιά, ενώ και η συμπρωτεύουσα αρχίζει σταδιακά να κερδίζει επισκέπτες, αλλά από πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Μικρότερες αυξήσεις αναφέρουν, ωστόσο, προορισμοί στα Δωδεκάνησα, με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, να δηλώνει στην «Κ» πως τα πακέτα για το 2024 κλείνουν στην επικράτειά της με αυξήσεις από 3% έως 4%.

Συγκεκριμένες μονάδες εκεί όμως, αλλά και σε άλλους προορισμούς, ειδικά όσες απευθύνονται σε πελάτες πολύ υψηλότερων εισοδημάτων και έχουν υψηλό βαθμό ικανοποίησης πελατών, αναφέρουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Και κυρίως όσες έχουν οικοδομήσει ισχυρά brands και δικά τους αυτόνομα κανάλια πωλήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο όμιλος Sani/ikos, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος και Co-managing Partner, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε πρόσφατη ενημέρωση μίλησε για ισχυρή ζήτηση για ξενοδοχεία και υπηρεσίες που απευθύνονται στο πολυτελές κομμάτι της ζήτησης, εκτιμώντας παράλληλα ότι η μέση αύξηση των τιμών για το 2024 θα κινηθεί στο 8%-10% σε σχέση με το 2023.

Πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, πάντως, εκφράζουν εδώ και αρκετές εβδομάδες τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον, πέραν των διακεκριμένων πετυχημένων παραδειγμάτων ξενοδοχίας, δικαιολογούνται οι αυξήσεις που έγιναν και σε αρκετές υποδεέστερες μονάδες στην Ελλάδα φέτος. Η ανησυχία εστιάζεται στο κατά πόσον παραμένει ανταγωνιστική η χώρα και ακόμη περισσότερο συγκεκριμένες μονάδες, όταν δεν μπορούν να παράσχουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες που σε αυτά τα επίπεδα τιμών μπορεί πλέον να βρει σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς ο ταξιδιώτης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιούλιο η εταιρεία ερευνών Mabrian, η Ελλάδα φέτος είχε την υψηλότερη αύξηση τιμών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες σε σχέση με το 2019. Φέτος, οι επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων 5 αστέρων κλήθηκαν, σύμφωνα με τη Mabrian, να πληρώσουν κατά μέσον όρο 123% περισσότερα από ό,τι το καλοκαίρι του 2019. Μπορεί η Γαλλία και η Ιταλία να έχουν ακόμη τις πιο ακριβές τιμές, αλλά έχουν και μεγαλύτερη δημοφιλία, ενώ η επίσης δημοφιλής Ισπανία ξεχωρίζει για τις ανταγωνιστικές τιμές της, σημειώνει η Mabrian.