«Ημέρα της Ευρώπης»: Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία προτείνουν Ευρωπαϊκό Σύστημα Διασφάλισης Ελάχιστου Εισοδήματος

«Ημέρα της Ευρώπης»: Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία προτείνουν Ευρωπαϊκό σύστημα διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος!! Παρά τις αντιρρήσεις χωρώ

«Ημέρα της Ευρώπης»: Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία προτείνουν Ευρωπαϊκό Σύστημα Διασφάλισης Ελάχιστου Εισοδήματος
«Ημέρα της Ευρώπης»: Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία προτείνουν Ευρωπαϊκό Σύστημα Διασφάλισης Ελάχιστου Εισοδήματος

«Ημέρα της Ευρώπης»: Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία προτείνουν Ευρωπαϊκό σύστημα διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος!! Παρά τις αντιρρήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη τη Γερμανία, για μια συνολική και αλληλέγγυα απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία [Η Ελλάδα που είναι;] συμμάχησαν για να απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υιοθέτηση ενός ελάχιστου εισοδήματος για τα 27 κράτη μέλη........

Του Μιχάλη Ψύλου - Εφημερίδα Δημοκρατία

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος  που θα διασφαλίζει το ελάχιστο εισόδημα ζητούν με κοινή τους πρόταση τρεις υπουργοί των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, τονίζοντας ότι αποτελεί χειροπιαστό μέτρο αλληλεγγύης για την ελαχιστοποίηση της κρίσης που προκλήθηκε από τον κορονοϊό

Η  πρόταση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην πορτογαλική εφημερίδα  εφημερίδα Público, υπογράφεται από την Υπουργό Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας, Ανα Μέντες Γκοντίνου, τον Αντιπρόεδρο της Ισπανικής Κυβέρνησης, Υπουργό Κοινωνικών Δικαιωμάτων ,Πάμπλο Ιγκλέσιας  και την  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών της Ιταλίας, Νούτσια Κατάλφο.

Η πρωτοβουλία των τριών προοδευτικών και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων δείχνει τον άλλο δρόμο στην αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έρχεται στην Ευρώπη, σύμφωνα όλες τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις.

“Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τη  εγγύηση για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος που θα καθιστά δυνατή την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη προοπτική”, αναφέρουν οι τρεις υπουργοί στο άρθρο τους με τίτλο: “Προς ένα ελάχιστο ευρωπαϊκό εισόδημα”.

Οι τρεις υπουργοί τονίζουν  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ένα κοινό πλαίσιο διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος, το οποίο δεν θα περιορίζεται απλά από τα επίπεδα επιβίωσης ή τον δείκτη φτώχειας που υπολογίζεται από το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα, αλλά θα θεσμοθετείται με ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει  σε όλα τα κράτη μέλη να καθορίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα, κατάλληλο και προσαρμοσμένο στο επίπεδο και τον τρόπο ζωής κάθε χώρας.

“Υποστηρίζουμε την προσέγγιση που φάνηκε από αυτήν την κρίση ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν μόνο του και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες ομάδες. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τη θέσπιση μιας πρωτοβουλίας που θα υποστηρίζει τη γενίκευση των συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος, με αξιοπρέπεια και επάρκεια  σε όλα τα κράτη μέλη” γράφουν οι Πάμπλο Ιγκλέσιας, Ανα Μέντες Γκοντίνου και Νούτσια Κατάλφο.

Οι τρεις υπουργοί τονίζουν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα  τη «μεγαλύτερη πρόκληση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»: της πανδημίας covid-19 και τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών.

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης, γράφουν, αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά εργασίας, με βαθιές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών.

“Είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να κοιτάξει το μέλλον και να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και, συνεπώς, να ξεκινήσει μια” ευρωπαϊκή κοινωνική ασπίδα “” , τονίζουν.

Οι τρεις υπουργοί υπογραμμίζουν τις «πιο ευάλωτες ομάδες» και την ανάγκη για «φιλόδοξα και θαρραλέα» μέτρα αλληλεγγύης για την αποφυγή του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

"Επί του παρόντος, η Ευρώπη έχει περισσότερα από 113 εκατομμύρια άτομα σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και 25 εκατομμύρια παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι απαραίτητο να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση αυτού του αριθμού και, αντίθετα, να συμβάλλουν στη μείωση του", δηλώνουν και προσθέτουν ότι απαιτούνται παγκόσμιες και ολοκληρωμένες λύσεις, εκτός από τα  εθνικά μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Η Ευρώπη πρέπει να συσπειρωθεί και να ενωθεί  γύρω από την αλληλεγγύη. Απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για να αποφευχθεί μια νέα οικονομική και κοινωνική κρίση όπως αυτή που βιώσαμε μετά την κρίση του 2008", τονίζουν οι τρεις υπουργοί.

Νόαμ Τσόμσκι: «Θα υπάρξει αλλαγή, αλλά τι είδους;

Η πρωτοβουλία Ιγκλέσιας, Κατάλφο και Μέντες-Γκοντίνου αποτελεί αναμφίβολα την συγκεκριμένη, χειροπιαστή, προοδευτική απάντηση στους οπαδούς του Νεοφιλελευθερισμού, που απλώς ανασυντάσσονται και παίζουν..… καθυστέρηση, αναζητώντας οικονομικές και κοινωνικές λύσεις στα μέτρα τους μετά την πανδημία. Το ερώτημα όμως είναι, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα "New Yorker" «θα δημιουργήσει ο κορονοϊός  μια πιο προοδευτική κοινωνία ή μια πιο αυταρχική;»

Όπως άλλωστε λέει  ο διάσημος καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΜΙΤ, Νόαμ Τσόμσκι, μετά την πανδημία «θα υπάρξει αλλαγή», αλλά «το ερώτημα είναι: τι είδους αλλαγή». Μήπως η πανδημία ανοίξει την όρεξη των Νεοφιλελεύθερων όπου γης για «περισσότερη καταστολή;»

«Υπάρχει ένα κίνημα» λέει ο Τσόμσκι  που ξεκινά από κάποιες νεοφιλελεύθερες φιγούρες «που εργάζονται για να θεσπίσουν το είδος της αλλαγής που θέλουν».

«Δημιουργούν  προσεκτικά ένα κίνημα με επικεφαλής τον Λευκό Οίκο που περιλαμβάνει τα πιο αντιδραστικά κράτη στον κόσμο για να χρησιμοποιήσουν την πανδημία COVID-19 για να προωθήσουν μια αυταρχική διακυβέρνηση. Το ερώτημα είναι θα υπάρξει αντίθετη πίεση;»

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αρκεί να εμφανίζονται μόνο την Ημέρα των Εκλογών. Πρέπει όλη την ώρα να εργάζονται, να πιέζουν, να αγωνίζονται για αλλαγές – έτσι γίνονται τα πράγματα – και πρέπει να γίνουν σε διεθνή κλίμακα» τονίζει ο Τσόμσκι.

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Να μην μείνει κανείς πίσω ή στο περιθώριο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι η βασική επιδίωξη των τριών Ευρωπαίων υπουργών τη στιγμή που η Ευρώπη ήδη μετρά 113 εκατομμύρια πολίτες που απειλούνται με φτώχεια και 25 εκατομμύρια παιδιά που ήδη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία αυξάνει ραγδαία τον αριθμό τους!!