Influenza B' infections in children: Σε επιφυλακή οι παιδίατροι λόγω έξαρσης της Γρίπης Β - Πόσο θα διαρκέσει το κύμα

Influenza B' infections in children / Σε επιφυλακή οι παιδίατροι λόγω έξαρσης της Γρίπης Β - Πόσο θα διαρκέσει το κύμα

Influenza B' infections in children: Σε επιφυλακή οι παιδίατροι λόγω έξαρσης της Γρίπης Β - Πόσο θα διαρκέσει το κύμα

Για τις παιδικές ιώσεις και συγκεκριμένα την γρίπη Β που είναι σε έξαρση την περίοδο αυτή, μίλησε στο Open ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, λέγοντας πως έχουμε νέο κύμα στην Ελλάδα που θα διαρκέσει μέχρι και τον Μάιο. 

Όπως αναφέρει ο γιατρός στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία»: «Φέτος έχουμε δει πως υπάρχει μεγάλη αύξηση νοσηρότητας από τον Οκτώβριο και μετά, έχουμε ταυτόχρονα πολλές ιώσεις από τις οποίες αρρωσταίνουν τα παιδάκια. Εδώ και δύο εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελέτης Λοιμώξεων έχει σημάνει συναγερμό καθώς στη Σουηδία καταγράφηκαν αυξημένα κρούσματα της γρίπης Β σε παιδιά και εφήβους και εκείνο που φόβισε περισσότερο είναι πως την πέρασαν αρκετά βαριά και κάποια παιδάκια είχαν επιπλοκές όπως είναι η μυοκαρδίτιδα και η εγκεφαλίτιδα».

«Όσον αφορά τη χώρα μας, υπάρχει και εδώ μια αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης Β. Μέχρι λίγες εβδομάδες πριν η γρίπη Α επικρατούσε στην Ελλάδα. Ήταν το 90% των περιστατικών και ένα 8-10% ήταν η γρίπη Β. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αναστραφεί αυτό το ποσοστό. Αυτό είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε, δεν ξέρουμε πώς θα ακολουθήσουν τα πράγματα. Θα υπάρξει μια καινούρια αύξηση της νοσηρότητας της γρίπης, την οποία την περιμέναμε τον Φεβρουάριο αλλά λόγω της εμφάνισης του χιονιά σταμάτησε η επέκταση της γρίπης και τώρα περιμένουμε ένα καινούριο κύμα που θα είναι μέσα στον Μάρτιο μέχρι και τέλος Απριλίου, ίσως και τον Μάιο».

«Το στέλεχος Β που έχει εμφανιστεί στη Σουηδία είναι γνωστό, δεν είναι κάτι καινούριο», τόνισε ο κ. Μαζάνης, ο οποίος συμβουλεύει τους γονείς να μην ανησυχούν.

«Στην πράξη, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα διότι τα συμπτώματα της γρίπης Β είναι τα ίδια με την γρίπη Α. Είναι θέμα του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού πώς θα την περάσει», λέει ο παιδίατρος.

«Στην Ελλάδα φέτος σε μεγάλο ποσοστό έγινε το εμβόλιο της γρίπης υπάρχουν όμως ανεμβολίαστα παιδιά και στη Σουηδία από όσο ξέρουμε, δεν είναι σίγουρο τα παιδιά που νόσησαν αν είχαν εμβολιαστεί ή αν είχαν περάσει κορονοϊό πρώτα και μετά εμφάνισαν τη νόσο της γρίπης», κατέληξε.