KKE Leader Koutsoubas: Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να είναι η ισχυρή αντιπολίτευση μέσα και έξω απ' την Βουλή

KKE Leader Koutsoubas / Την προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να αποπροσανατολίσουν τον λαό κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1».

KKE Leader Koutsoubas: Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να είναι η ισχυρή αντιπολίτευση μέσα και έξω απ' την Βουλή

KKE Leader Koutsoubas / Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» ερωτηθείς για τις αντιπαραθέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα και για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αποπροσανατολισμός στη θεματολογία και στο περιεχόμενο, κυρίως της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα κόμματα».

«Η μουσουλμανική μειονότητα έπρεπε να μείνει έξω από αυτό. Εκεί υπάρχουν συμπολίτες μας Έλληνες που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως την καθόρισε η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθόρισε και τα σύνορα και τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» σημείωσε.

«Οι εργαζόμενοι της μειονότητας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όλοι οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. 'Αρα δεν μπορείς να τους ξεχωρίζεις με βάση μόνο το θρήσκευμα, ή με βάση την εθνοτική καταγωγή τους, τα ήθη, έθιμα, γλώσσα κλπ.. Έπρεπε να είναι ενωμένοι και πρέπει να παλεύουν ενωμένοι οι ίδιοι. Αυτό κάνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ από τη μουσουλμανική μειονότητα, παλεύουν με βάση όλα τα υπόλοιπα» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «δεν είναι ξαφνική η επέμβαση του τούρκικου Προξενείου, της τούρκικης άρχουσας τάξης, της κυβέρνησης Ερντογάν ή των προηγούμενων, ή η προσπάθεια εργαλειοποίησης, εκ μέρους τους, και της μειονότητας, όπως αντίστοιχα εργαλειοποιούν το προσφυγικό». Αναφέρθηκε στις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και για τα δύο θέματα, καθώς όπως είπε «έχουν ευθύνες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που την αποδέχθηκαν, με μεγάλη ευθύνη της ΕΕ, και για τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, και τώρα με την συμφωνία τους σπροσπάθεια αλλαγής, ουσιαστικά, της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και το 'Ασυλο, που οδηγεί σε ουσιαστικό ενταφιασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η συζήτηση για τα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα έπρεπε να επικεντρώνεται και στις ευθύνες και, κυρίως, στις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα καθώς και στις προτάσεις που μπορούν να δώσουν μια διέξοδο.

«Οι προτάσεις του ΚΚΕ κινούνται σε ρεαλιστική, ουσιαστική και σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι «παρά τις επιμέρους διαφορές τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ίδια στρατηγική κατεύθυνση, όπως φαίνεται για παράδειγμα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του για να έρθουν τα χρήματα, με τα οποία συμφωνούν όλοι, άλλωστε μαζί τα ψήφισαν και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή».

«Η 'κοινή γραμμή πλεύσης τους αποδεικνύεται», πρόσθεσε, «από την στάση αυτών των κομμάτων είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 200 νομοσχέδια της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%».

Πρόσθεσε ότι «όλοι λένε ότι θα δώσουν παροχές, με την προϋπόθεση, όμως, να το επιτρέπουν η 'δημοσιονομική πειθαρχία' και οι 'αντοχές της οικονομίας'», επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «τόσο η ΕΕ, η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης, λένε 'ξεχάστε τις αυξήσεις στους μισθούς γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα και με τα δεδομένα που έχουμε, πολύ περισσότερο γιατί ανησυχούμε ότι μπορεί να έχουμε και νέα οικονομική κρίση'».

Σχετικά με το κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε το ΚΚΕ για «διεκπεραιωτική αντιπολίτευση», θύμισε «το πώς... 'διεκπεραίωσε' η Ζ. Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής, την πρόταση του ΚΚΕ την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, αφήνοντάς την δηλαδή στα συρτάρια, χωρίς να τη φέρει ποτέ στην ολομέλεια της Βουλής».

Επίσης, σχολίασε λέγοντας ότι «η αρχηγός της 'Πλεύσης Ελευθερίας' δεν βρέθηκε ποτέ σε κανέναν αγώνα, ούτε ενάντια στους πλειστηριασμούς, ούτε στους χώρους δουλειάς, ούτε για την Υγεία και την Παιδεία, ήταν εξαφανισμένη από παντού» και σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα μόρφωμα μιας χρήσης».

«Στον αντίποδα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «ο λαός χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση μέσα και έξω από την Βουλή, την οποία δεν μπορούν να κάνουν άλλα κόμματα, αλλά μπορεί το ΚΚΕ που θα αποκαλύπτει μέσα στη Βουλή, θα εναντιώνεται σε νομοσχέδια, θα ενημερώνει τον ελληνικό λαό και θα είναι δίπλα στους αγώνες του».

«Γιατί η δουλειά του βουλευτή δεν είναι μόνο στη Βουλή, αλλά να είναι δίπλα στις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού, ώστε να έχει και κατακτήσεις, αλλά και για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την κοινωνία και το λαό μας», επισήμανε, τέλος ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

«Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα. Γραμματέα καλωσορίσατε. Σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Εγώ ευχαριστώ.

Θα ξεκινήσω με το πεδίο αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πεδίο είναι πλέον τις τελευταίες ημέρες η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη από τη μία και το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου από την άλλη. Το ερώτημά μου είναι αν κατά τη γνώμη σας αυτοί οι διαξιφισμοί για τα δύο αυτά θέματα βλάπτουν, θα το πω έτσι, την εικόνα της χώρας μας έξω από τα σύνορά μας. Αν για παράδειγμα οι κόντρες για τη μουσουλμανική μειονότητα δίνουν επιχειρήματα απέναντι στην Τουρκία και αν οι κόντρες γύρω από το ναυάγιο δημιουργούν μία άσχημη εικόνα, διεθνή εικόνα, μέσα κι από δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

Το θέμα είναι κύριε Χατζηνικολάου ότι δεν βλάπτουν μόνο τη χώρα και τον ελληνικό λαό στο εξωτερικό - και αυτό συμβαίνει φυσικά - αλλά βλάπτουν τον ελληνικό λαό και στο εσωτερικό της χώρας μας. Δηλαδή υπάρχει ένας μεγάλος αποπροσανατολισμός στη θεματολογία, στο περιεχόμενο της και στο περιεχόμενο κυρίως της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμματα.

Συζητάμε όλα αυτά εκτός από αυτά που αφορούν τους πολίτες.

Βέβαια, γιατί κοιτάξτε, εδώ η μουσουλμανική μειονότητα κατά τη δική μας άποψη έπρεπε να μείνει έξω από αυτό. Εκεί υπάρχουν συμπολίτες μας, Έλληνες, οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως την καθόρισε η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία δεν καθόρισε μόνο αυτό, καθόρισε και τα σύνορα, τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η μειονότητα είναι εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες επαγγελματίες, επιστήμονες, νέοι άνθρωποι και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, δεν μπορείς να τους ξεχωρίζεις με βάση μόνο το θρήσκευμα ή με βάση την εθνοτική καταγωγή την οποία έχουν, τα ήθη, τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους κλπ. Έπρεπε να είναι ενωμένοι και πρέπει να παλεύουν ενωμένοι οι ίδιοι. Αυτό κάνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ. Εμείς έχουμε και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας από τη μουσουλμανική μειονότητα τη Γιουσούφ Εμπρού από την Κομοτηνή, έχουμε αρκετούς, δύο στο Νομό Ροδόπης υποψηφίους βουλευτές, μία επίσης στο Νομό Ξάνθης, αλλά παλεύουν με βάση όλα τα υπόλοιπα. Τώρα είδαν ξαφνικά το τούρκικο προξενείο ή την τούρκικη άρχουσα τάξη, την κυβέρνηση, τον Ερντογάν ή τους προηγούμενους να επεμβαίνουν ή να εργαλειοποιούν ή να προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν και τη μειονότητα;

Έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν.

Όπως αντίστοιχα κάνουν και με το προσφυγικό. Εργαλειοποιούν το προσφυγικό. Γιατί εδώ κρύβονται και οι ευθύνες αυτών των κομμάτων που κυβέρνησαν και για το ένα και για το άλλο θέμα. Για παράδειγμα έχει ευθύνες και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν και για την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που την αποδέχθηκαν, βεβαίως με μεγάλη ευθύνη της ίδιας της ΕΕ, αλλά και με τον κανονισμό του Δουβλίνου 2, που μένει σε ισχύ, όπως και τώρα με την προσπάθεια για να αλλαχθεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης, ουσιαστικά να ακυρωθεί η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και το άσυλο, να μετατραπεί επί τω αντιδραστικότερω, να ενταφιαστεί δηλαδή τα ουσιαστικά δικαιώματα που έδινε η Συνθήκη της Γενεύης, τα ανθρώπινα δικαιώματα που δικαιούται ένας πρόσφυγας. Κι αυτά πάνε να τα αλλάξουν με τη συμφωνία των ελληνικών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Άρα, είναι πολύ κρίσιμα αυτά τα ζητήματα και η συζήτηση έπρεπε να περιστρέφεται, όχι μόνο - δεν θα έλεγα απέναντι στις ευθύνες μόνο και αυτές φυσικά - αλλά κυρίως στις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και ποιες είναι οι προτάσεις οι δημιουργικές που θα δώσουν μία διέξοδο, μία επίλυση σε σωστή κατεύθυνση αυτών των προβλημάτων. Και πιστεύουμε οι θέσεις του ΚΚΕ και σε αυτά τα ζητήματα κινούνται σε ρεαλιστική κατεύθυνση και σε ουσιαστική, σωστή κατεύθυνση.

Γραμματέα να σας ρωτήσω Σας άκουσα να λέτε ότι είναι κωμικοτραγικά αυτά για τα οποία δεσμεύονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Πρώτον, γιατί το λέτε και δεύτερον δεν είναι μία ισοπέδωση να τους βάζετε τους τρεις μαζί στο τσουβάλι;

Ναι δεν θέλουμε να ισοπεδώσουμε κανέναν. Εμείς δεν λέμε ότι ήταν ίδια κόμματα ακριβώς. Άμα ήταν ίδια κόμματα ακριβώς σε όλα τα ζητήματα θα ενοποιούνταν σε ένα. Έχουν διαφορετικές απόψεις, έχουν διαφορετική ιστορική προέλευση το καθένα, αλλά έχουν ίδια στρατηγική κατεύθυνση, αυτό λέμε εμείς κι εκεί συγκλίνουν το κοινό πρόγραμμα.

Στις μεγάλες επιλογές λέτε.

Ε βέβαια. Το Ταμείο Ανάκαμψης στο πώς θα το διαχειριστούν στην Ελλάδα και τι προαπαιτούμενα απαιτεί αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, για να έρθουν τα χρήματα στην Ελλάδα, συμφωνούν όλα τα κόμματα. Έχουν συμφωνήσει, έχουν ψηφίσει και στο Ευρωκοινοβούλιο και εδώ ως κυβερνήσεις ή ως αντιπολιτεύσεις τα υπόλοιπα κόμματα τα τελευταία χρόνια. 350 προαπαιτούμενα είτε για τη φορολογία, είτε για τους μισθούς των εργαζομένων, είτε για την πράσινη μετάβαση και τα “πράσινα άλογα” που ακούμε - γιατί αυτό συμβαίνει σε τελευταία ανάλυση με τις περιβόητες επενδύσεις - είτε για ζητήματα άλλα, συνταξιοδοτικά, πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών ή μαγαζιών κλπ. Σε όλα αυτά είναι σε κοινή γραμμή πλεύσης αυτά τα κόμματα και το απέδειξαν και ως κυβέρνηση, όταν ήταν μαζί ή χώρια, και ως αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 200 νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων. Άρα, λοιπόν, κοινή γραμμή σε αυτά τα ζητήματα μπορούν να βρουν και βεβαίως αυτό λέμε εμείς και αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό.

Άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για την πολυδιάσπαση του λεγόμενου προοδευτικού χώρου, κατηγορεί τη ΝΔ ότι την επιδιώκει για να μην έχει απέναντί της μια ισχυρή αντιπολίτευση. Τον άκουσα γενικά να τοποθετείται “κατά” μιας πολυκομματικής βουλής, ενώ πριν από λίγο καιρό ήταν υπέρ της απλής αναλογικής. Θέλω το σχόλιό σας

Το ζήτημα είναι ότι η ΝΔ κάνει τη δουλειά της. Μπορεί να θέλει την πολυδιάσπαση ή να μην τη θέλει ή να αξιοποιεί ζητήματα. Αξιοποιεί όμως την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που με την πολιτική του τεσσερισήμισι χρόνια ως κυβέρνηση, με το τρίτο μνημόνιο - το πιο βάρβαρο - την έφερε μετά το 2019 στην κυβερνητική εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια αξιωματική αντιπολίτευση που - όπως έλεγα πριν - ψήφιζε νομοσχέδια της ΝΔ. Και βεβαίως πάει πολύ να επικαλείται την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων διότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη γραμμή κινείται, είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη ΝΔ, με όλες τις διαφορές που έχουν. Ας πούμε για παράδειγμα - στο ζήτημα που έλεγα και πριν – θα δώσουν λένε προεκλογικά κάποιες παροχές, σε μισθούς, συντάξεις, σε μία σειρά ζητήματα - το λένε όλα τα κόμματα, το λέει η ΝΔ, το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - αν… Το “αν” αυτό τι είναι; Θα έχουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, αν αντέξει η οικονομία και βεβαίως έρχεται και ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα και η Κομισιόν, η ΕΕ, η Λαγκάρντ και λένε ξεχάστε τις αυξήσεις στους μισθούς, ξεχάστε αυτά που λέτε προεκλογικά διότι δεν υπάρχει πιθανότητα, με βάση αυτά τα δεδομένα που έχουμε. Πολύ περισσότερο που ανησυχούμε και τους το λέμε - και δεν είναι μόνο ανησυχία, το βλέπουμε στην ίδια τη ζωή να προχωράει έτσι – μπορεί να έχουμε και νέα ύφεση, νέα οικονομική κρίση.

Σας άκουσα να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε και την αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, όμως σήμερα κατηγόρησε εσάς η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την οποία μιλήσατε σε μία από τις τελευταίες ομιλίες σας, της απαντήσατε με “καρδούλα”, κάνατε την καρδούλα που κάνει και εκείνη, για να ειρωνευθείτε μάλλον τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνιακά κινείται. Είπε λοιπόν η Κωνσταντοπούλου σήμερα ότι το ΚΚΕ κάνει εδώ και 49 χρόνια διεκπεραιωτική αντιπολίτευση, ότι “κάνετε, για να κάνετε”.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι γνωστή αυτή η δήλωσή της, την έχει πει πριν δύο εβδομάδες και την προηγούμενη εβδομάδα ξανά, διότι η κυρία Κωνσταντοπούλου πρέπει να πει πως διεκπεραίωσε για παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, που φέραμε εμείς το πρώτο εξάμηνο που ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ και την είχε εκλέξει η βουλή των Ελλήνων ως πρόεδρο της βουλής, πως διεκπεραίωσε την πρόταση για κατάργηση με συγκεκριμένα άρθρα του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Εμείς καταθέσαμε πρόταση κι έλεγε ήταν “σχήμα λόγου”, δεν το εννοούσαμε προεκλογικά, δεν το εννοούσαμε ότι θα τους καταργήσουμε. Για εμάς δεν ήταν σχήμα λόγου, εμείς καταθέτουμε πρόταση και θέλουμε να την φέρετε στη Βουλή, για να την ψηφίσει η βουλή ή να μην την ψηφίσει, να γίνει συζήτηση. Γιατί δεν μπορεί να την ψηφίσει ή που έχουμε λάθος εμείς και τι λέτε εσείς; Εσείς λέγατε ότι με ένα άρθρο θα καταργήσετε όλα τα μνημόνια. Την πρόταση αυτή δεν την έφερε ποτέ στην Ολομέλεια της βουλής, κάπου σε ένα συρτάρι την άφησε και εκεί θα είναι ακόμα. Ο ελληνικός λαός θυμάται και έχει πολλά ράμματα για τη γούνα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τωρινά. Που βρέθηκε η κυρία Κωνσταντοπούλου όλα αυτά τα χρόνια, εκεί που γίνονταν πλειστηριασμοί, που πάλευαν μέσα σε χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι να μην απολυθούν ή να διεκδικήσουν κάποια μεροκάματα, κάποιες αυξήσεις, κάποια δικαιώματα στη δουλειά τους; Που βρέθηκε σε όλα αυτά τα ζητήματα; Ή την περίοδο της καραντίνας, της μεγάλης πανδημίας, των αναγκών στην Υγεία, των αναγκών στην Εκπαίδευση; Εξαφανισμένη. Ούτε μέσα στο κίνημα, σε συλλόγους δεν κατεβαίνει. Δεν έχει κάπου να εκφράζεται πολιτικά. Είναι ένα μόρφωμα και αυτό, κατά την άποψή μας, το έχω πει και δημόσια μιας χρήσης σαν αυτά που δημιουργούνται. Ποιος θυμάται τον δημοσιογράφο, τον φίλο μας με το σακίδιο, που τελικά τον πήρε το ποτάμι και αυτόν και όλους μαζί και ξαναπήγαν οι βουλευτές του και στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ; Όσο για τη δημοκρατία και για το κίνημα αγάπης που φτιάχνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είδαμε σήμερα τους υποψήφιους βουλευτές της που αν έπαιρνε 3% ήταν αυτοί που θα εκλέγονταν στη βουλή, τους οποίους τους έβγαλε παρόλο που βγήκαν πρώτοι στις λίστες, αρκετές γυναίκες από αυτές, τους έβγαλε για να βάλει τις δικές της επιλογές. Είναι δημοκρατικό αυτό; Είναι με καρδούλα αγάπης;

Αυτή η φράση το “Αυτοί είστε”, είναι απλώς μία επικοινωνιακή ατάκα που αρέσει στους νέους; και αν δεν είναι, ποιο είναι το περιεχόμενό της, δηλαδή σε έναν νέο άνθρωπο τι θα του πείτε για να εξηγήσετε το “Αυτοί είστε” και γιατί να διαλέξει εσάς και όχι αυτούς, όχι κάποιους από τα νέα κόμματα για παράδειγμα.

Το “Αυτοί είστε” είναι έκφραση που χρησιμοποιώ. Την χρησιμοποίησα και στη Βουλή όταν τα διάφορα κόμματα με τις αντιθέσεις τους, τις αντιπαραθέσεις τους, θα έλεγε κανείς ότι έχουν κάποιες αβυσσαλέες διαφορές, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Νόμιζε κάποιος ότι γινόταν ο χαμός μέσα στη βουλή και έλεγα “κύριοι έχετε στα βασικά ζητήματα και αυτά που συζητάμε σήμερα συγκεκριμένες στοχεύσεις, κοινά προγράμματα και μαζί αύριο θα τα ψηφίζετε. Αν όχι όλα, τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, άρα κοροϊδεύετε, κάνετε αυτή την κοκορομαχία για τον κόσμο και έτσι κατέληξα “αλλά, αυτοί είστε”. Νομίζω ότι αυτό απλά ο ελληνικός λαός, η νεολαία κυρίως το πήρε γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι έχει αυτή την αντίληψη. Την ίδια αντίληψη που έχει και το ΚΚΕ για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και για συγκεκριμένα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα ή βρέθηκαν σε συγκεκριμένες σπουδαίες θέσεις, αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρής αντιπολίτευσης μέσα στη βουλή που αποδείχθηκε ότι κάθε άλλο παρά ισχυρή. Ήταν μία συναινετική αντιπολίτευση όταν δεν κυβερνούσαν, που ψήφιζαν κοινούς νόμους και έδιναν χέρι βοήθειας ο ένας στον άλλον. Σήμερα επειδή αυτοδύναμη κυβέρνηση θα έχουμε, θα υπάρχει κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς, φαίνεται από όλα αυτά που γίνονται, άρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση και μέσα στη βουλή και έξω από αυτή. Πιστεύουμε ότι τέτοια αντιπολίτευση στη ΝΔ δεν μπορεί να κάνει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Ανδρουλάκης, ούτε άλλα μικρότερα κόμματα, η Ελληνική Λύση ή δεν ξέρω άλλα κόμματα που εμφανίζονται ή που προσδοκούν να μπουν στη βουλή. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ελληνικός λαός την Κυριακή. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να είναι το ΚΚΕ, γιατί και μέσα στη βουλή θα αποκαλύπτει, θα λέει τη γνώμη του, θα εναντιώνεται σε νομοσχέδια, άμα είναι οποιαδήποτε θετική κατάκτηση ή κάποιο δικαίωμα το ψηφίζουμε ή δεν εμποδίζουμε να περάσει στη βουλή. Κυρίως όμως θα ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό και θα είμαστε δίπλα του στους αγώνες, στις κινητοποιήσεις, γιατί η δουλειά του βουλευτή δεν είναι μόνο μέσα στη βουλή, αλλά είναι και να είναι μέσα στον κόσμο, στους αγώνες του, στις διεκδικήσεις τις δίκαιες, για αυτά που παλεύει και βεβαίως να έχει και κατακτήσεις και να ανοίξει επιτέλους ένας άλλος δρόμος για την κοινωνία, για την χώρα, για τον λαό μας».