Lift Lockdown Curbs: Άρση lockdown μετ' εμποδίων!! Όλες οι ημερομηνίες προς την απελευθέρωση μέχρι τις 15 Μαΐου!!

Lift Lockdown Curbs: Άρση lockdown μετ' εμποδίων!! Όλες οι ημερομηνίες προς την απελευθέρωση μέχρι τις 15 Μαΐου!!
Lift Lockdown Curbs: Άρση lockdown μετ' εμποδίων!! Όλες οι ημερομηνίες προς την απελευθέρωση μέχρι τις 15 Μαΐου!!

Οδικός χάρτης επανεκκίνησης!! Μάιος ο μήνας της «ελευθερίας», ανοίγουν τα πάντα!! Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα!! Τι και πότε «ανοίγει» τις επόμενες ημέρες......

Ο δρόμος προς την άρση του lockdown στη χώρα εγκυμονεί κινδύνους παρά τα «όπλα» -εμβόλια και self test- για την επιστροφή σε μια κανονικότητα
Η σταδιακή χαλάρωση με την άρση των μέτρων στο lockdown λόγω του κορονοϊού είναι πλέον γεγονός, καθώς από τις 15 Μαΐου ανοίγει επίσημα ο τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά και η σταδιακή επιστροφή σε κανονικότητα. Η «απελευθέρωση» εγκυμονεί κινδύνους παρά τα όπλα που πλέον είναι διαθέσιμα, όπως τα εμβόλια και τα self test.
Οι εμβολιασμοί, που μέρα με την ημέρα αυξάνονται, αλλάζουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης με τον κορωνοϊό, ωστόσο φαντάζει δύσκολο ο στόχος για το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» του 70% να αποτελέσει γεγονός μέχρι τον Ιούλιο – ένας στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πορεία προς το καλοκαίρι αυτές είναι οι ημερομηνίες «κλειδιά» μέχρι τις 15 Μαΐου:

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

 • Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
 • Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

 • Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
 • Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
 • Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Σάββατο 15 Μαΐου

 • Πρεμιέρα του τουρισμού. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση.
 • Απελευθερώνεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Δευτέρα 17 Μαΐου

 • Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.
 • Επανέρχεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Οι ημερομηνίες-«κλειδιά» για άνοιγμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν την Παρασκευή 7 Μαΐου και με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να λάβουν αποφάσεις για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες. Την Παρασκευή θα γίνει και η συζήτηση για το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η κυβερνητική πρόταση για τον πολιτισμό περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
 1. Στις 14 Μαΐου, επαναλειτουργία των μουσείων.
 2. Στις 21 Μαΐου, να ανοίξουν τα θερινά σινεμά.
 3. Στις 28 Μαΐου πιθανόν να επανελειτουργήσουν τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.
Στους χώρους πολιτισμού θα προβλέπονται αυστηρά μέτρα προστασίας:
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • Συγκεκριμένος αριθμός θεατών ανάλογα το χώρο
 • Αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους θεατές
 • Self Test για τους εργαζόμενους

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών παραπέμφθηκε για το μέλλον. Οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στις άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως η χρήση μάσκας και η διενέργεια self tests δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών. Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.

Τα με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Επισήμως παραμένει άγνωστο παραμένει πότε θα καταργηθεί το SMS στο 13033 για την κυκλοφορία, αλλά οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την 15η Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού.

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μετά τις 23.00 που σήμερα ισχύει για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, «σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια επέκταση μετά τις 11 το βράδυ για πιο μετά» ενώ μετέφερε τη «συνολική απελευθέρωση» για πιο μετά. Έτσι εξετάζεται νέο ωράριο για τη νύχτα. Μέχρι τι ώρα θα επεκταθεί; «Μέχρι τα μεσάνυχτα ή λίγο πιο μετά» απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στην ώρα της λήξης της απαγόρευσης, γεγονός που προδιαθέτει πως μάλλον θα συνεχίσει να ισχύει το 05:00 το πρωί.