Limitation Periods: Αλλάζουν όλα με τις παραγραφές και τους ελέγχους - Πού εστιάζουν οι «ράμπο» της εφορίας

Limitation Periods / Αλλάζουν όλα με τις παραγραφές και τους ελέγχους - Πού εστιάζουν οι «ράμπο» της εφορίας

Limitation Periods: Αλλάζουν όλα με  τις παραγραφές  και τους ελέγχους - Πού εστιάζουν οι «ράμπο» της εφορίας

Limitation Periods / Αλλάζουν όλα με  τις παραγραφές  και τους ελέγχους - Πού εστιάζουν οι «ράμπο» της εφορίας

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές από την ΑΑΔΕ - Πώς θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι έλεγχοι 

Aπό την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο θα εκκινεί το διάστημα παραγραφής ,αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής με το νέο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που θα παρουσιαστεί αύριο από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου ενώ ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

Το βάρος... και οι αλλαγές!!

Παράλληλα αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων για έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο καθώς το 2013, όταν ψηφίστηκε ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, η Φορολογική Διοίκηση δεν είχε στη διάθεσή της τα σημερινά ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από το γραφείο με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως είναι αναμενόμενο φέτος το βάρος θα πέσει  στις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Οι παραγραφές

Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 είναι οι ακόλουθες:

  1. Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. 
  2. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2022.
  3. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία
  4. Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
  5. Οι υποθέσεις του έτους 2008. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.
Οι υπόλοιπες διατάξεις

Εκτός από την αυτόματη υποβολή φορολογικής δήλωσης για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, βαρύνουσας σημασίας είναι η διάταξη που καταργεί την προσκόμιση φορολογικών αρχείων για ελεύθερους  επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, κατά τη διαδικασία του ελέγχου καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε χρόνο εξπρές στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους π.χ. στους δήμους.

Ειδικότερα όταν απαιτείται  επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας, δηλαδή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

Σήμερα αν μια οφειλή στο Δήμο που έχει περάσει στην εφορία πληρωθεί στον Δήμο, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα με αποτέλεσμα η φορολογική ενημερότητα εξακολουθεί να είναι «κλειδωμένη» ενώ με το νέο σύστημα η φορολογική διοίκηση θα βλέπει την ίδια στιγμή εάν έχει εξοφληθεί η οφειλή.