Νέες ταυτότητες: Ποια στοιχεία θα αναγράφονται; Ποια η τελική μορφή τους; Πότε έρχονται;

Εντός του 2021 οι νέες ταυτότητες - Θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας Στο 2021 στοχεύει η κυβέρνηση, αναφορικά με την έκδοση των νέων δελτίω

Νέες ταυτότητες: Ποια στοιχεία θα αναγράφονται; Ποια η τελική μορφή τους; Πότε έρχονται;
Νέες ταυτότητες: Ποια στοιχεία θα αναγράφονται; Ποια η τελική μορφή τους; Πότε έρχονται;

Εντός του 2021 οι νέες ταυτότητες - Θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας

Στο 2021 στοχεύει η κυβέρνηση, αναφορικά με την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας,.......

σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης, ώστε το κράτος να μπορεί να ταυτοποιεί τον πολίτη, με τις νέες ταυτότητες, «για τις οποίες είναι ήδη στον αέρα ο διαγωνισμός μέσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, στο Athens Investment Forum, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάσει το μοντέλο της Εσθονίας, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή», όπως εξήγησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μιλάμε πολύ για τις νέες ταυτότητες γιατί για να μπορούμε να κάνουμε ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούμε να ταυτοποιούμαστε από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας. Άρα πρέπει να ξέρει το σύστημα ότι είμαι όντως εγώ και γιαυτό χρειαζόμαστε ταυτότητες νέου τύπου», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην επερχόμενη αλλαγή ταυτοτήτων είπε ότι οι υφιστάμενες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και του 1970, προσθέτοντας ότι αποτελεί δέσμευσή του εντός των επομένων ολίγων εβδομάδων θα προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο οι νέες ταυτότητες να είναι έτοιμες εντός του 2021.

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

«Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μια φωτογραφία, η οποία θα είναι έγχρωμη, όπως είναι σε άλλες χώρες. Αν δει κανείς πώς είναι οι ταυτότητες σήμερα στην Κύπρο, δεν έχουν έγχρωμες φωτογραφίες αλλά μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες και σε αυτές αναγράφονται τα στοιχεία που έχουμε σήμερα και θα προστεθεί και ένας αριθμός, ο οποίος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θέλουμε οι πολλοί αριθμοί που έχουμε να γίνουν ένας, για να μην ταλαιπωρούμαστε», ανέφερε ο υπουργός.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε και ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, πρέπει κανείς να θυμάται και μια σειρά άλλων αριθμών και ο στόχος που έχουμε είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να τους ενοποιήσουμε όλους. Θα ανακοινώσουμε σύντομα ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

«Είναι τεχνικό πιο πολύ ξέρετε αυτό το θέμα. Να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν από τους υφιστάμενους και να τον γενικεύσουμε, να γίνει και φορολογικού ενδιαφέροντος και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Προφανώς αυτός ο αριθμός θα γράφεται και στην ταυτότητα και θα αλληλεπιδρούμε με το Δημόσιο με αυτόν τον αριθμό. Γιατί ο αριθμός της ταυτότητας, στην Ελλάδα αυτόν χρησιμοποιούμε κατά βάση, αλλάζει. Αν χάσεις την ταυτότητά σου, αλλάζει και ο αριθμός της. Θα πρέπει να έχουμε έναν αριθμό και να τον θυμόμαστε. Ο ΑΦΜ δεν αλλάζει, μένει σταθερός. Πρέπει να έχουμε έναν αριθμό και με αυτόν να αλληλεπιδρούμε, τον οποίο θα παίρνουμε όταν γεννιόμαστε», κατέληξε ο Υπουργός.