Omicron variant: Aσυμπτωματικοί & Επαναμόλυνση στην Μετάλλαξη Ομικρον - Απαντήσεις από CDC, Χάρβαρντ, ΠΟΥ και Imperial College [Έγγραφο]

Omicron variant / Aσυμπτωματικοί & Επαναμόλυνση στην Μετάλλαξη Όμικρον - Απαντήσεις από CDC, Χάρβαρντ, ΠΟΥ και Imperial College

Omicron variant: Aσυμπτωματικοί & Επαναμόλυνση στην Μετάλλαξη Ομικρον - Απαντήσεις από CDC, Χάρβαρντ, ΠΟΥ και Imperial College [Έγγραφο]

Πότε είναι περισσότερο μολυσματικός κάποιος που νοσεί με τη μετάλλαξη Όμικρον; Τι απαντούν οι ειδικοί. 

Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πλέον αστραπιαία και ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι υπεύθυνη για τα εφιαλτικά ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων σε πληθώρα κρατών, ενώ η μεταδοτικότητα της οδηγεί τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων.

Αρκετά είναι τα ερωτήματα των πολιτών γύρω από το άκρως μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται. Πότε είναι πιθανότερο να μεταδώσει τον ιό κάποιος που νοσεί; Πόσο διαρκεί η περίοδος επώασης; Μπορεί να μεταδώσει τον ιό κάποιος ασυμπτωματικός;

Ανάμεσα στις μελέτες που έχουν στο «μικροσκόπιο» την Όμικρον, CDC, Χάρβαρντ, ΠΟΥ και Imperial College, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε καίρια θέματα που απασχολούν τους πολίτες γύρω από την Όμικρον.

Ποια είναι η περίοδος επώασης για τον κορωνοϊό; Είναι μικρότερη για την Όμικρον;

Σύμφωνα με το ABC, που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, η περίοδος επώασης για τον κορωνοϊό μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται συμπτώματα την 5η ή 6η ημέρα μετά την έκθεση.

Ωστόσο, η έρευνα για την παραλλαγή Όμικρον, η οποία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, δείχνει ότι τα άτομα που εκτίθενται στο νέο στέλεχος ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα ή θα παρουσιάσουν θετικό τεστ νωρίτερα.

Σε μια μελέτη που εξέταζε την παραλλαγή, η οποία δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αναφέρεται ότι ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της έναρξης των συμπτωμάτων βρέθηκε να είναι τρεις ημέρες. Άλλες μελέτες στην Ευρώπη έχουν προτείνει επίσης ότι τρεις ημέρες είναι η διάμεση περίοδος επώασης.

Πότε είναι κανείς περισσότερο μολυσματικός;

Μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό ακόμα και πριν εμφανίσει συμπτώματα. Σύμφωνα με τα CDC, οι περισσότερες περιπτώσεις μετάδοσης συμβαίνουν νωρίς στη μόλυνση ενός ατόμου, τη μία ή δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και τις δύο ή τρεις ημέρες μετά.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα, για το λόγο ότι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Για πόσο καιρό είμαστε μεταδοτικοί;

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι μεταδοτικοί 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμπτώματά τους έχουν βελτιωθεί.

Μπορείς να κολλήσεις κορωνοϊό δεύτερη φορά;

Ναι, και η έρευνα δείχνει ότι η Όμικρον είναι πιο ικανή να μολύνει εκ νέου άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από τον Covid, σε σχέση με παλαιότερες παραλλαγές του ιού.

Μια μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, υπολόγισε ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με Όμικρον είναι 5,4 φορές υψηλότερος από ό,τι με την παραλλαγή Δέλτα.

Αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο πιθανό να «παρακάμψει» τη φυσική ανοσία που αποκτούν οι άνθρωποι από προηγούμενες λοιμώξεις.

Μπορεί ένας ασυμπτωματικός να μεταδίδει τη νόσο;

Ναι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές λένε ότι είτε κάποιος είτε έχει συμπτώματα είτε όχι, μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα υγείας του ABC, Norman Swan, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί άνθρωποι έχουν το ίδιο χρονοδιάγραμμα μόλυνσης με τα άτομα με συμπτώματα.

Ωστόσο, η πιθανότητα κάποιος να μην εμφανίσει ποτέ συμπτώματα και να διαδώσει τον ιό, εξακολουθεί να διερευνάται, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Τα κυριότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον:

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζει κάποιος που έχει κολλήσει την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι:

  1. Ο ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό, το οποίο έχει εμφανίσει το 89% των ασθενών.
  2. Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% όσων νόσησαν.

Άλλα συμπτώματα ήταν:

  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
  • Πυρετός: 38%
  • Ναυτία ή έμετος: 22%
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
  • Διάρροια: 11%
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%

Δείτε το Έγγραφο του ABC, στο παρακάτω Αρχείο

Αρχεία