Online cash registers: Χρηστικά Τσουχτερά πρόστιμα για τις ασύνδετες ταμειακές μηχανές!!

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου υποχρεούνται σταδιακά να συνδεθούν online με το Taxisnet και την εφαρμογή MyData όλες οι επιχειρήσεις

Online cash registers: Χρηστικά Τσουχτερά πρόστιμα για τις ασύνδετες ταμειακές μηχανές!!

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου υποχρεούνται σταδιακά να συνδεθούν online με το Taxisnet και την εφαρμογή MyData όλες οι επιχειρήσεις

Τσουχτερά πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν θα συνδέσουν από την Τετάρτη τις ταμειακές μηχανές με το Taxisnet, θα επιβάλει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή από την 1η Σεπτεμβρίου υποχρεούνται να συνδεθούν online με το Taxisnet και την εφαρμογή MyData οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω 100.00 ευρώ που δεν επλήγησαν από τον Covid, ενώ μέχρι την 1η Νοεμβρίου υποχρεωτικά θα διασυνδεθούν όλες οι ταμειακές μηχανές.

Οι επαγγελματίες που είχαν παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές υποχρεώθηκαν να τις αντικαταστήσουν με σύγχρονες που υποστηρίζουν την άμεση διαβίβαση δεδομένων και όσοι δεν τις αντικατέστησαν θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα, ενώ θα τεθούν και στο στόχαστρο για φορολογικούς ελέγχους.

Στόχος του μέτρου είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι με την άμεση διαβίβαση των αποδείξεων λιανικής στο Taxisnet, θα υπάρχει διασφάλιση ότι δεν θα αποκρύπτεται τζίρος, αφού άπαξ και εκδοθεί απόδειξη, αυτή θα καταγράφεται στη «μερίδα» του επαγγελματία στο MyData.

Ωστόσο υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

  • η πρώτη, να εκδίδεται απόδειξη και
  • η δεύτερη, να μην σβήνεται με το ειδικό παράνομο λογισμικό, αφού εκδοθεί.

Εν πάση περιπτώσει, το χρονοδιάγραμμα, διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet περιλαμβάνει τρία στάδια και είναι το ακόλουθο:

  1. Από 01/09/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ.
  2. Από 01/10/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000  ευρώ και
  3. Από 01/11/2021 οι λοιπές οντότητες. Στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι οντότητες που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά Φ.Η.Μ. και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από 01/01/2020 έως και την 01/09/2021, καθώς και οι οντότητες που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31/12.

Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, από τις υπόχρεες οντότητες της παρούσας απόφασης, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας υποβληθείσας δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ποια στοιχεία θα διαβιβάζονται

Οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν μέσω Φ.Η.Μ., για την τεκμηρίωση των λιανικών συναλλαγών τους (ενδεικτικά απόδειξη λιανικής πώλησης).

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται, ανά εκδοθέν στοιχείο λιανικής πώλησης, κατ’ ελάχιστον, είναι τα εξής:

  • Α.Φ.Μ. του εκδότη
  • Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
  • Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
  • Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
  • Συντελεστής ΦΠΑ
  • Συνολική αξία παραστατικού.

Τα πρόστιμα

Οι επιχειρήσεις, που δεν θα χρησιμοποιούν από την 1η Σεπτεμβρίου τις νέες ταμειακές μηχανές θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε έλεγχο.

Η σχετική διάταξη του ν. ν. 4174/2013 προβλέπει ότι «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».