Panhellenic Exams 2023: Τα Θέματα, ο Σχολιασμός & οι Απαντήσεις, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Panhellenic Exams 2023 / Τα Θέματα, ο Σχολιασμός & οι Απαντήσεις, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Panhellenic Exams 2023: Τα Θέματα, ο  Σχολιασμός & οι Απαντήσεις, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας εξετάστηκαν σήμερα Παρασκευή (2/6) οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

Άνοιξε η αυλαία των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023, σήμερα Παρασκευή (2/6) για τα ΓΕΛ, με το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας (έκθεση) λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου. 

Επίκαιρο το θέμα - «Για καλά προετοιμασμένους» λένε οι εκπαιδευτικοί

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν θέμα για τη βία σε βάρος των γυναικών  και για τον Φεμινισμό. 

Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη.

Το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα και το τρίτο κείμενο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστο Οικονόμου.

Δείτε τα Θέματα, τον Σχολιασμό και τις Απαντήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας  [ΓΕΛ], από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), στα παρακάτω Αρχεία:

1. Τα θέματα στην «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ»

2. Σχολιασμός στα Θέματα στην «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» - ΟΕΦΕ

Βία κατά των γυναικών, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν το θέμα τις έκθεσης στις πανελλήνιες 2023 ΓΕΛ. 

Η σημαντική διαφορά στο φετινό θέμα έκθεσης είναι ότι η εξέταση δεν περιέχει άσκηση συνωνύμων αντιθέτων που συνηθίζεται.

Σε γενικές γραμμές στο σύνολο, βατό και πολύ αναμενόμενο από τα παιδιά.

Συγκεκριμένα το κείμενο 1 στο θέμα έκθεσης στις πανελλήνιες 2023 αναφέρει: Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών

Δεν υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας διαρκέστερη και διαστροφικότερη καθυπόταξη ανθρώπων από αυτή που υπέστησαν οι γυναίκες από τους άντρες. Αρχίζοντας από τον Αριστοτέλη αναρίθμητα ήταν τα μεγάλα πνεύματα που αρνιούνταν σε αυτές την ανθρώπινη αξία. Μέχρι τον 20ό αιώνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι συζητήσεις για την ισότητα θεωρούσαν ως δεδομένο ότι αυτή δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες.

Ανάλυση των θεμάτων
  • Θέμα Α1: Δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες.
  • Θέμα Β1 :Δεν θα αιφνιδιάσει τους υποψηφίους, αν και για πρώτη φορά τίθεται ερώτηση αντιστοίχισης.
  • Θέμα Β2: Προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι δεν επαρκεί απλή αναφορά στη νοηματική σχέση, αλλά πρέπει να γίνει και αναφορά και στο πώς οι διαρθρωτικές λέξεις συνδέονται με τα νοήματα του κειμένου.
  • Θέμα Β3: Οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ασκήσεις.
  • Θέμα Γ1: Μπορεί να αναπτυχθεί από τους μαθητές. Επίσης, οι κειμενικοί δείκτες είναι ξεκάθαροι.
  • Θέμα Δ1: Ήταν αναμενόμενο λόγω του ότι είναι επίκαιρο. Οι μαθητές μπορούν να ανταποκριθούν στα ζητούμενα, καθώς τους βοηθά το γεγονός ότι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και από τα κείμενα αναφοράς.

3. Απαντήσεις στα Θέματα «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» - ΟΕΦΕ

Έκθεση - Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει φέτος στη βαθμολόγηση

Φέτος οι Πανελλήνιες πραγματοποιούνται με κάποιες αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης των θεμάτων. Αναφορικά με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας η αλλαγή που θα ισχύει από φέτος είναι ότι άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα, για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Αυτή η αλλαγή εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει τους μαθητές από το 20.

Ο ανταγωνισμός και φέτος θα είναι μεγάλος και κυρίως για τις υψηλόβαθμες σχολές και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων και θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλες εκπαιδευτικές επιλογές που θα τους οδηγήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται, ότι αύριο Σάββατο, 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Αρχεία