Partial Lifting of Lockdown: Εισήγηση για μερικό άνοιγμα!! Τι αλλάζει στον Κωδικό 6, Click away, Αρχαιολογικούς χώρους, τα «2 χλμ.», Κομμωτήρια

Εισήγηση για μερικό άνοιγμα, μικρές προσαρμογές, όχι άνοιγμα!! Τι αλλάζει σε αρχαιολογικούς χώρους, SMS με κωδικό 6. Ανοίγουν κομμωτήρια, μανι

Partial Lifting of Lockdown: Εισήγηση για μερικό άνοιγμα!! Τι αλλάζει στον Κωδικό 6, Click away, Αρχαιολογικούς χώρους, τα «2 χλμ.», Κομμωτήρια
Partial Lifting of Lockdown: Εισήγηση για μερικό άνοιγμα!! Τι αλλάζει στον Κωδικό 6, Click away, Αρχαιολογικούς χώρους, τα «2 χλμ.», Κομμωτήρια

Εισήγηση για μερικό άνοιγμα, μικρές προσαρμογές, όχι άνοιγμα!! Τι αλλάζει σε αρχαιολογικούς χώρους, SMS με κωδικό 6. Ανοίγουν κομμωτήρια, μανικιούρ - πεντικιούρ, η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης για καταστήματα χωρίς click away. Καταργούνται τα «2 χλμ.». Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα της εστίασης. Η νέα κατεύθυνση είναι τηρούμε τα μέτρα, ενισχύουμε το ΕΣΥ......

Προς λελογισμένο άνοιγμα με ασφάλεια, παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, οδηγείται η πολιτεία, αφού ο καιρός βελτιώνεται και η διάρκεια της μέρας μεγαλώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα δοθεί έμφαση οι όποια συναθροίσεις να διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους, πάντα με μάσκα.

Επίσης,, απαγόρευση έως τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα όπως τις καθημερινές (από 7 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα έως σήμερα).

Άμεσα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση να χαλαρώσει το πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ξεκινώντας από αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα πάρει παράταση επιπλέον δύο ώρες και θα ξεκινά όπως και τις καθημερινές, στις 9 μ.μ.

Άλλη μία μεγάλη αλλαγή θα είναι στον αριθμό 6 στο 13033. Πλέον θα πάψει η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο. Οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν χώρους πρασίνου αλλά και θάλασσα χρησιμοποιώντας το ΙΧ και όχι ποδήλατο ή πόδια.

Η επιτροπή θα εισηγηθεί να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και να ανοίξουν κομμωτήρια/κέντρα αισθητικής στις 22 Μαρτίου με ραντεβού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται παράνομα κατ’ οίκον, επιβαρύνοντας την κατάσταση.

Παράλληλα, αυξάνονται τα τεστ σε περιοχές μεγάλης διασποράς.

Καταστήματα

Όσο αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη Παρασκευή για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το άνοιγμα των καταστημάτων την Δευτέρα 29 Μαρτίου αν και δεν «κλειδώσει» ακόμα. Η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι το καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς click away και click in shop.

Απόφαση δεν έχει παρθεί και αυτό γιατί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων να γίνει συντεταγμένα και χωρίς πιθανότητα για πισωγυρίσματα, δηλαδή τα καταστήματα να ανοίξουν μία και καλή και να μην ξανακλείσουν.

Για τον λόγο αυτό έχουν εκπονήσει σχετικό σχέδιο με την «είσοδο» νέου πενταψήφιου αριθμού, του 13032. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα SMS την ημέρα που θα έχει διάρκεια 3 ωρών και η προσπάθεια για επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην αγορά με την αποστολή νέου SMS θα καθίσταται αδύνατη.

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία πελατών αλλά με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα ή και προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας όταν και οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους περισσότερα δεδομένα.

Τα σχολεία

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πάει πιο πίσω!! Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δηλώσεις την Τετάρτη, προανήγγειλε την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, ενώ οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Εστίαση

Ο συνωστισμός στις πλατείες της Αττικής αλλά και της επαρχίας ειδικά τα Σαββατοκύριακα έχει ανοίξει την κουβέντα για σταδιακό άνοιγμα της εστίασης έτσι ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε καφέ και να σπάσει ο συνωστισμός στα παγκάκια.

Εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τότε το πράσινο φως για τα καφέ θα δοθεί την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου, με τους πελάτες να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με ελάχιστο αριθμό καθήμενων.

Υπέρ του ανοίγματος των μικρών μαγαζιών [εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια] με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές, τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown, το οποίο ωστόσο θα εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.