PM Mitsotakis: Η τριπλή ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Τα ελληνοτουρκικά και οι συναντήσεις με το βλέμμα στη… γειτονιά

PM Mitsotakis / Η τριπλή ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Τα ελληνοτουρκικά και οι συναντήσεις με το βλέμμα στη… γειτονιά

PM Mitsotakis: Η τριπλή ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Τα ελληνοτουρκικά και οι συναντήσεις με το βλέμμα στη… γειτονιά

PM Mitsotakis / Η τριπλή ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Τα ελληνοτουρκικά και οι συναντήσεις με το βλέμμα στη… γειτονιά

Ένα διπλωματικό σπριντ είναι σε εξέλιξη και στις συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ξένους ηγέτες θα εκπέμψει το μήνυμα πως η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας

Ένα μπαράζ επαφών θα έχει αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τον σχεδιασμό αναμένεται να υπάρξει ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές timing. Ένα διπλωματικό σπριντ είναι σε εξέλιξη και στις συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ξένους ηγέτες θα εκπέμψει το μήνυμα πως η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη.

Ουσιαστικά τρία θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη:

1. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Στην Αθήνα θέλουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η στάση της γείτονος και με σαφήνεια έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές.

Όπως ήδη αναφέρθηκε στη Νέα Υόρκη αναμένεται να γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο (είτε αύριο είτε την Τρίτη) και στόχος είναι να συζητηθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών. Παράλληλα ένα από τα θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα είναι το μεταναστευτικό μετά και την απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή στάση στο θέμα. Πάντως το πιθανότερο είναι και η συνάντηση των δύο ηγετών - που είναι η έκτη τον τελευταίο χρόνο - θα εστιάσει σε μια πιο γενική ατζέντα και η συζήτηση για τα δύσκολα θέματα θα πάει για αργότερα.

Να επισημανθεί εδώ πως έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει σε μία αδιάλλακτη στάση. Με βάση πάντως τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει στη γνωστή ρητορική του και ετοιμάζεται να ζητήσει στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώριση των κατεχόμενων.

Σαφής είναι η θέση της ελληνικής πλευράς και υπογραμμίζεται εμφατικά πως είναι αυτονόητο ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Να σημειωθεί εδώ πως στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα Αθήνα και Λευκωσία έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου.

2. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ο ρόλος της χώρας ως παράγοντας σταθερότητας. Με το βλέμματα στραμμένο στην ευρύτερη γειτονιά θα πραγματοποιηθεί ένας κύκλος επαφών στη Νέα Υόρκη. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται μεταξύ άλλων να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής

Επίσης όπως έγινε χθες γνωστό θα γίνει κοινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη. Μάλιστα χθες υπήρξε επικοινωνία του Εμ. Μακρον και του Ν. Χριστοδουλίδη, κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για ενδεχόμενη περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector), στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρείας Γαλλικών συμφερόντων. Και οι δυο μάλιστα υπογράμμισαν τη σημασία του εν λόγω έργου κοινού ενδιαφέροντος ως προς την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο του Παναμά και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου. Επίσης αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ. Να τονιστεί ακόμα πως σε τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

3. Η οικονομία. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με επενδυτές και θα αναφερθεί σε μία σειρά θετικών μηνυμάτων στο πεδίο της οικονομίας. Μεταξύ άλλων θα κάνει αναφορά στο νέο τοπίο που διαμορφώνει για την οικονομία η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και θα παρουσιαστούν στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ομιλίες Μητσοτάκη

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα αναφερθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα. Να σημειωθεί εδώ πως η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον είναι μια πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Τέλος να σημειωθεί πως στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το αμερικανικό think tank Atlantic Council.