Property Transfer: Επανέλεγχοι & πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων - Θα ελεγχθούν Συμβολαιογράφοι & Υποθηκοφύλακες

Property Transfer / Επανέλεγχοι & πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων - Θα ελεγχθούν Συμβολαιογράφοι & Υποθηκοφύλακες

Property Transfer: Επανέλεγχοι & πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων - Θα ελεγχθούν Συμβολαιογράφοι & Υποθηκοφύλακες

Property Transfer / Επανέλεγχοι & πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποιες υποθέσεις θα περάσουν από «κόσκινο» - Θα ελεγχθούν Συμβολαιογράφοι & Υποθηκοφύλακες για οφειλόμενους φόρους του 2022

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα περάσει από «κόσκινο» ανοικτές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων που ανάγονται στο 2017.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών θα βρεθούν και συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες, για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων, είχαν λειψό φάκελο αλλά παρόλα αυτά η διαδικασία ολοκληρώθηκε. 

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων του 2022.

Επανέλεγχοι & πρόστιμα για 2.500 συμβόλαια

Πρόκειται για ελέγχους σε 2.500 συμβόλαια, που θα γίνουν σε συμβολαιογράφους που τα συνέταξαν, αλλά και σε υποθηκοφύλακες ή προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων που τα δέχθηκαν προς καταχώρηση, με στόχο να αποκαλυφθούν τυχόν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά το «τσουνάμι» μεταβιβάσεων που προκάλεσε η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές.

Ως υπεύθυνοι και οι ίδιοι, απειλούνται με πρόστιμα σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, εξαιτίας των οποίων το δημόσιο δεν εισέπραξε τα δέοντα από τον μεταβιβάζοντα το ακίνητο.

Αυτό που διερευνήσουν οι φορο-ελεγκτικές αρχές είναι αν σ’ αυτές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων πληρώθηκε ή όχι ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Σ’ ό,τι αφορά στο νέο γύρο των αυστηρών ελέγχων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αφορά κυρίως αυτές που έγιναν σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας και ως εκ τούτου να απέχουν μόνο μερικούς μήνες από την παραγραφή που έρχεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο έλεγχος θα είναι διττός για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Θα «τσεκαριστεί» αν υφίστανται:

  • η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή,
  • το εμβαδόν των ακινήτων, καθώς και
  • αν πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης.
Τι θα ελεγχθεί

Σύμφωνα με το άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013, για τη σύνταξη ακόμη ενός συμβολαίου, απαιτείται ο συμβολαιογράφος ή ο υποθηκοφύλακας να ζητούν Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για να ελέγχουν αν ο πωλητής χρωστάει στο δημόσιο, ή αν τουλάχιστον έχει προβεί στην υπαγωγή του συνόλου των οφειλών του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

Για να φανεί αν έγιναν όλα σωστά, θα ελεγχθούν:

1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, αν δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.

2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας.

Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας,

με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών,

στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

5. Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

6. Κληρονομιές

Ειδικά για τις οφειλές ΕΝΦΙΑ. πάντως, η ΠΟΜΙΔΑ είχε δώσει αγώνα το τυχόν χρέος να παρακρατείται -όπως ισχύει και για κάθε άλλη οφειλή του πωλητή ακινήτου- τη στιγμή σύνταξης του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο, χωρίς να προαπαιτείται ρύθμισή της και προκαταβολή της πρώτης δόσης του ποσού της ρύθμισης!

Με το σκεπτικό. μάλιστα. ότι οι πωλητές που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν φόρους που οφείλουν, πρώτα πρέπει να πουλήσουν το ακίνητό τους για να εισπράξουν το τίμημα, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εισπράξει και το δημόσιο τα οφειλόμενα.

Ωστόσο, οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στις υπό παραγραφή υποθέσεις.

H αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ αλλά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, πολλές εκ των οποίων γίνονται με μετρητά, ενεργοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ που αναζητεί φορολογικές παραβάσεις, αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα θα εξεταστούν και υποθέσεις που σχετίζονται με μεταβίβαση ακινήτων με μετρητά και με μεταβίβαση ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος "Χρυσής Βίζας", αλλά και εκτός αυτού.