Property Transfers: Ποιοι θέλουν να κάνουν Γονικές παροχές και δεν μπορούν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου!!

Ποιοι θέλουν να κάνουν Γονικές παροχές και δεν μπορούν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου!!

Property Transfers: Ποιοι θέλουν να κάνουν Γονικές παροχές και δεν μπορούν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου!!

Σε εφαρμογή είναι από την 1η Οκτωβρίου η ρύθμιση που προβλέπει πως οι γονικές παροχές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ που συστήνονται από τότε και έπειτα θα είναι αφορολόγητες. 

Ωστόσο σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο Γιάννη Χατζησαλάτα, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, εάν το ακίνητο είναι δεσμευμένο και ο γονέας δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, τότε δεν μπορεί να το μεταβιβάσει στο παιδί του.

Το πρόβλημα αφορά, ειδικότερα όσους έχουν ληξιπρόθεσεμες οφειλές ακόμα και ρυθμισμένες οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και δεν μπορούν συνεπώς να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζησαλάτας, για να ξεμπλοκάρουν αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει οι γονείς είτε να πληρώσουν το χρέος, είτε να υποθηκεύσουν άλλα ακίνητα για να διασφαλίσουν την οφειλή, ώστε να ελευθερωθεί με αυτό τον τρόπο το ακίνητο που θέλουν να μεταβιβάσουν. 

«Αυτό το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί πάρα πολύ Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση για αυτό το ζήτημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφορολόγητες γονικές παροχές - Δικαιούχοι και παραδείγματα

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση, δωρεές και γονικές παροχές οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ, αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

  1. Σύζυγο του κληρονομούμενου.
  2. Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.
  3. Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
  4. Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
  5. Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι από αύριο θα κάνουν γονική παροχή η δωρεά στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους:

  1. Για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.
  2. Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ και πλέον μηδενίζεται
  3. Για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός.
  4. Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε, δηλαδή φόρος 10%.